Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Veelgestelde vragen

De veelgestelde vragen over UvA Matching.

Algemeen

  • Wat is UvA Matching?

    UvA Matching vindt plaats na de oriëntatiefase en je verzoek tot inschrijving voor een studie via Studielink.

    Tijdens UvA Matching maak je vóór de start van je studie kennis met het onderwijs van de opleiding die je hebt gekozen; via een online of onsite programma, zelfstudie en ter afsluiting een toets (dit verschilt per opleiding). Je krijgt hierdoor een beeld van je studie, je test of de opleiding bij je past en of je voldoende motivatie en studievaardigheden bezit. Je krijgt hierna een advies voor het volgen van deze opleiding.

    Deelname aan UvA Matching is verplicht. 

  • Waarom is er UvA Matching?

    De juiste studiekeuze vergroot het studiesucces: de kans dat je straks ook succesvol bent in de gekozen opleiding. Om je te helpen bij het maken van een juiste studiekeuze, biedt de UvA Matching aan.

    Op deze wijze test je als aankomend student je studiekeuze: komt de studie overeen met het beeld en de verwachtingen die je hebt? Na UvA Matching krijg je een persoonlijk advies over je keuze voor de studie. Zo nodig krijg je hulp bij heroriëntatie op een andere studie.

  • Wanneer is UvA Matching?

    De data waarop UvA Matching plaatsvindt variëren, afhankelijk van de door jou gekozen opleiding.

  • Bij welke opleidingen is er UvA Matching?

    UvA Matching geldt voor alle UvA-bacheloropleidingen met uitzondering van de opleidingen waarvoor een numerus fixus en/of selectieprocedure geldt.

  • Wordt UvA Matching ook aangeboden door opleiding met een numerus fixus en/of selectie?

    Opleidingen met een numerus fixus en/of selectieprocedure (selectieve opleiding) bieden geen UvA Matching aan. Voor deze opleidingen gelden vaak andere aanmelddata en andere toelatingsprocedures.

    Kijk bij de selectieve opleiding van jouw keuze voor de specifieke aanmeldinformatie.

    Als je na deelname aan selectieprocedure tot de conclusie komt dat de gekozen studie toch niet bij je past, dan kun je je nog aanmelden voor een andere UvA-opleiding. Doe dit het liefst voor eind juli zodat je geen studievertraging oploopt. Aanmelden voor opleidingen met een selectie is sowieso niet meer mogelijk.

  • Is UvA Matching verplicht?

    Deelname aan UvA matching is verplicht voor alle aankomend studenten die zich voor het eerst aanmelden voor een UvA-bacheloropleiding (met uitzondering van opleidingen met een numerus fixus en/of selectie) en die nog niet eerder aan de UvA hebben gestudeerd. 

  • Moet je bij andere universiteiten ook deelnemen aan matching?

    Elke Nederlandse universiteit biedt voor aankomend studenten een vorm van matching aan (ook wel: studiekeuzecheck). Per universiteit is de vorm en het tijdstip echter verschillend. Kijk goed bij de opleiding van jouw keuze welke voorwaarden er zijn voor inschrijving en toelating.

  • Ik kom van een Nederlands overzees gebiedsdeel. Moet ik ook aan UvA Matching deelnemen?

    Ook als je van een van de Nederlandse overzeese gebiedsdelen komt (Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba of Sint Maarten), is deelname aan UvA Matching verplicht.

    Bevat UvA Matching voor jouw opleiding een onsite programma/programma op locatie, neem dan op tijd contact op met je opleiding over je deelname.

  • Wat is het verschil tussen Proefstuderen en UvA Matching?

    Proefstuderen is een studiekeuze-activiteit die je helpt bij het maken van je studiekeuze. Proefstuderen doe je in 5 of 6 vwo, nadat je een Bachelordag hebt bezocht. Proefstuderen geeft je een goed beeld van de inhoud van de studie.

    UvA Matching vindt plaats na je studiekeuze en je aanmelding voor een opleiding. De matching helpt je je keuze te testen.

  • Hoe meld ik me aan voor UvA Matching?

    Als je een studie hebt gekozen, schrijf je je uiterlijk 1 mei voor de opleiding in via Studielink.

    Je ontvangt na je verzoek tot inschrijving bij Studielink een bericht van de UvA met je UvAnetID. Je moet je daarna zelf aanmelden voor UvA Matching via je Checklist inschrijving.

    Alle informatie over inschrijven voor een opleiding vind je hier.

  • Kun je bij meer dan 1 opleiding matchen?

    Ja, je mag bij meerdere opleidingen matchen als je je voor meerdere niet-selectieve UvA-opleidingen hebt aangemeld via Studielink. UvA Matching is niet bedoeld als je enige studiekeuzeactiviteit, je dient je keuze vóór 1 mei te maken. We raden je aan deel te nemen aan de voorlichtingsactiviteiten zoals de Bachelorweek en Proefstuderen voor het maken van je studiekeuze. Zie ook: Hoe kies je een studie?

  • Hoeveel tijd ben ik kwijt aan UvA Matching?

    Dit verschilt per opleiding.

  • Kan ik mij na 1 mei nog inschrijven voor een opleiding?

    Na 1 mei heb je geen toelatingsrecht meer en is het alleen in uitzonderlijke gevallen nog mogelijk om je nog in te schrijven. 

Na UvA matching