Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Heb je een vraag over UvA Matching? Bekijk hier de veelgestelde vragen!

Algemeen

 • Wat is UvA Matching?

  UvA Matching vindt plaats na de oriëntatiefase en je verzoek tot inschrijving voor een studie via Studielink.

  Tijdens UvA Matching maak je vóór de start van je studie kennis met het onderwijs van de opleiding die je hebt gekozen; via een online of onsite programma, zelfstudie en ter afsluiting een toets (dit verschilt per opleiding). Je krijgt hierdoor een beeld van je studie, je test of de opleiding bij je past en of je voldoende motivatie en studievaardigheden bezit. Je krijgt hierna een advies voor het volgen van deze opleiding.

  Deelname aan UvA Matching is verplicht. 

 • Waarom is er UvA Matching?

  De juiste studiekeuze vergroot het studiesucces: de kans dat je straks ook succesvol bent in de gekozen opleiding. Om je te helpen bij het maken van een juiste studiekeuze, biedt de UvA Matching aan.

  Op deze wijze test je als aankomend student je studiekeuze: komt de studie overeen met het beeld en de verwachtingen die je hebt? Na UvA Matching krijg je een persoonlijk advies over je keuze voor de studie. Zo nodig krijg je hulp bij heroriëntatie op een andere studie.

 • Wanneer is UvA Matching?

  De data waarop UvA Matching plaatsvindt variëren, afhankelijk van de door jou gekozen opleiding. Je vindt de data op de opleidingspagina van de door jou gekozen opleiding, evenals de opleidingsspecifieke informatie over de matching.

 • Bij welke opleidingen is er UvA Matching?

  UvA Matching geldt voor alle UvA-bacheloropleidingen met uitzondering van de opleidingen waarvoor een numerus fixus en/of selectieprocedure geldt.

 • Wordt UvA Matching ook aangeboden door opleiding met een numerus fixus en/of selectie?

  Opleidingen met een numerus fixus en/of selectieprocedure (selectieve opleiding) bieden geen UvA Matching aan. Voor deze opleidingen gelden vaak andere aanmelddata en andere toelatingsprocedures.

  Kijk bij de selectieve opleiding van jouw keuze voor de specifieke aanmeldinformatie.

  Als je na deelname aan selectieprocedure tot de conclusie komt dat de gekozen studie toch niet bij je past, dan kun je je nog aanmelden voor een andere UvA-opleiding. Doe dit het liefst voor eind juli zodat je geen studievertraging oploopt. Aanmelden voor opleidingen met een selectie is sowieso niet meer mogelijk.

 • Is UvA Matching verplicht?

  Deelname aan UvA matching is verplicht voor alle aankomend studenten die zich voor het eerst aanmelden voor een UvA-bacheloropleiding (met uitzondering van opleidingen met een numerus fixus en/of selectie) en die nog niet eerder aan de UvA hebben gestudeerd. 

 • Moet je bij andere universiteiten ook deelnemen aan matching?

  Elke Nederlandse universiteit biedt voor aankomend studenten een vorm van matching aan (ook wel: studiekeuzecheck). Per universiteit is de vorm en het tijdstip echter verschillend. Kijk goed bij de opleiding van jouw keuze welke voorwaarden er zijn voor inschrijving en toelating.

 • Ik kom van een Nederlands overzees gebiedsdeel. Moet ik ook aan UvA Matching deelnemen?

  Ook als je van een van de Nederlandse overzeese gebiedsdelen komt (Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba of Sint Maarten), is deelname aan UvA Matching verplicht.

  Bevat UvA Matching voor jouw opleiding een onsite programma/programma op locatie, neem dan op tijd contact op met je opleiding over je deelname.

 • Wat is het verschil tussen Proefstuderen en UvA Matching?

  Proefstuderen is een studiekeuze-activiteit die je helpt bij het maken van je studiekeuze. Proefstuderen doe je in 5 of 6 vwo, nadat je een Bachelordag hebt bezocht. Proefstuderen geeft je een goed beeld van de inhoud van de studie.

  UvA Matching vindt plaats na je studiekeuze en je aanmelding voor een opleiding. De matching helpt je je keuze te testen.

 • Hoe meld ik me aan voor UvA Matching?

  Als je een studie hebt gekozen, schrijf je je uiterlijk 1 mei voor de opleiding in via Studielink.

  Je ontvangt na je verzoek tot inschrijving bij Studielink een bericht van de UvA met je UvAnetID. Je moet je daarna zelf aanmelden voor UvA Matching via je Checklist inschrijving.

  Alle informatie over inschrijven voor een opleiding vind je hier.

 • Kun je bij meer dan 1 opleiding matchen?

  Ja, je mag bij meerdere opleidingen matchen als je je voor meerdere niet-selectieve UvA-opleidingen hebt aangemeld via Studielink. UvA Matching is niet bedoeld als je enige studiekeuzeactiviteit, je dient je keuze vóór 1 mei te maken. We raden je aan deel te nemen aan de voorlichtingsactiviteiten zoals de Bachelorweek en Proefstuderen voor het maken van je studiekeuze. Zie ook: Hoe kies je een studie?

 • Hoeveel tijd ben ik kwijt aan UvA Matching?

  Dit verschilt per opleiding.

 • Kan ik mij na 1 mei nog inschrijven voor een opleiding?

  Na 1 mei heb je geen toelatingsrecht meer en is het alleen in uitzonderlijke gevallen nog mogelijk om je nog in te schrijven. 

Na UvA matching

 • Wat gebeurt er na UvA Matching?

  Na UvA Matching ontvang je van de opleiding een advies over je aanmelding voor deze opleiding. Je kun je inschrijving dan vervolgen, of je kunt besluiten je te oriënteren op een andere opleiding.

  Twijfel je nog over je studiekeuze of kreeg je het advies je studiekeuze te heroverwegen? Maak dan gebruik van de mogelijkheid om een individueel studiekeuzegesprek te hebben met een studie-en loopbaancoach van de UvA. In een half uur zullen we kijken naar waar je twijfels liggen en hoe je eventueel een studie kunt vinden die beter bij jouw interesses en kwaliteiten past.

  Meld je aan via dit aanmeldformulier. Kies voor het Onderwerp gesprek: Heroriëntatie na Matching. Tijdens de registratie wordt er gevraagd naar je studentnummer. Je kunt daar je UvAnetID invullen.

  Mochten er geen afspraakmogelijkheden meer zijn dan kun je ook mailen voor een afspraak naar studentcareerscentre@uva.nl

 • Hoe lang is het studiekeuzeadvies dat ik krijg geldig?

  Een advies blijft één jaar geldig voor dezelfde opleiding. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een gap year neemt of zakt voor je eindexamen, je een jaar later niet opnieuw hoeft deel te nemen aan UvA Matching voor dezelfde opleiding. Je moet je wel het volgend jaar voor 1 mei weer aanmelden in Studielink.

 • Ik wil na UvA Matching wisselen van opleiding. Kan dat?

  Als je na UvA Matching tot de conclusie komt dat de gekozen studie toch niet bij je past, dan kun je je nog aanmelden voor een andere UvA-opleiding. Doe dit het liefst voor eind juli zodat je geen studievertraging oploopt. Aanmelden voor opleidingen met een selectie is sowieso niet meer mogelijk.

  Wil jij aanmelden bij een andere hoger onderwijsinstelling dan de UvA, check bij die instelling dan het aanmeldingsbeleid.

 • Kan de UvA mij helpen met het maken van een andere (studie)keuze na de matching?

  Jazeker. Je kunt je aanmelden voor het webinar ‘Heroriënteren op je studie, na UvA Matching.'  

  Webinar ‘Heroriënteren op je studie, na UvA Matching'