Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Ben je van plan om vanuit een andere baan (gedeeltelijk) over te stappen naar het onderwijs en wil je weten wat er mogelijk is? Sta je al onbevoegd voor de klas, of wil je juist een bevoegdheid in een extra vak halen? Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden voor zij-instromers en overstappers.
  • Master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in voltijd of deeltijd

    Wil je de overstap maken naar het onderwijs en liever niet meteen zelfstandig voor de klas staan? Dan is de master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in voltijd of deeltijd een goede keuze. Met dit traject loop je 1 of 2 dagen per week stage op een middelbare school. Daarnaast volg je een dag per week onderwijs op de UvA. Aan het eind van het traject heb je een eerstegraadsbevoegdheid en een mastertitel. Voor dit traject betaal je (in de meeste gevallen) het wettelijk collegegeld.

    De master LVHO wordt aangeboden voor 24 schoolvakken. Bekijk hier welke: 
    Alle masteropleidingen - Universiteit van Amsterdam (uva.nl)

  • Zij-instroom in het beroep (ZIB)

    Sta je al on(der)bevoegd voor de klas? Via het ‘Zij-instroom in het Beroep’-traject behaal je in 1,5 tot twee jaar je eerstegraadsbevoegdheid. Je volgt één dag in de week college op de UvA. Daarnaast werk je als leraar in het betreffende schoolvak aan een school in het voortgezet onderwijs. Het ZIB-traject is ook voor toekomstige leraren die nog een baan gaan zoeken. Het scholingstraject kan worden bekostigd met een zij-instroomsubsidie.
    Meer informatie over het Zij-instroom in het Beroep-traject

  • Aan de Slag voor de Klas (ASK)

    Wil je de overstap maken naar het onderwijs, en daarnaast je huidige werk blijven doen? Met Aan de Slag voor de Klas kan dat! Wij helpen je bij het zoeken naar een kleine aanstelling op een middelbare school, waar je één dag per week aan het werk gaat. Daarnaast volg je onderwijs aan de UvA. Het onderwijs hebben we gebundeld in vier intensieve onderwijsweken, aangevuld met maandelijkse avondbijeenkomsten. Op die manier kan je gemakkelijk de overstap maken naar het onderwijs. Aan het einde van het 2-jarige traject ben je opgeleid tot eerstegraads leraar. Het scholingstraject kan worden bekostigd met een zij-instroomsubsidie en bieden we aan voor de schoolvakken waarin het lerarentekort groot is.
    Bekijk Aan de Slag voor de Klas

  • Educatieve Module

    Heb je een bachelor in het schoolvak waarin je les wilt geven en wil je zo snel mogelijk voor de klas? Met de Educatieve Module kan je in een half jaar een (beperkte) tweedegraads lesbevoegdheid halen. Hiermee mag je les geven op het vmbo en in de onderbouw van havo en vwo. Je loopt zo’n 2 dagen per week stage op een middelbare school. Daarnaast volg je een dag in de week college op de UvA. Ook kan je dit traject in deeltijd volgen. Via DUO kun je een ‘subsidie korte scholingstrajecten VO’ aanvragen om de kosten (deels) te dekken.
    Bekijk de Educatieve Module

  • ​​​Niet helemaal de juiste vooropleiding? Neem contact met ons op!

    Heb je niet helemaal de juiste vooropleiding om leraar te worden in een bepaald schoolvak? Als UvA bieden we voor veel schoolvakken maatwerktrajecten aan om je vakinhoudelijke kennis op peil te brengen: blended natuurlijk, zodat je de vakken in je eigen tijd en in de avonden kan volgen. Neem contact op met de ILO om te bespreken welke mogelijkheden er in jouw geval zijn. Of neem alvast een kijkje op www.alfa4all.nl of www.beta4all.nl

Start je onbevoegd voor de klas? Volg de startmodule ‘Zij-instroom-in-Beroep’
Start je onbevoegd voor de klas, maar kan je nog niet met een lerarenopleiding starten? Om je alvast wat praktische handvatten te geven, heeft de UvA een startmodule ontwikkeld speciaal voor overstappers naar het onderwijs. Tijdens deze startmodule leer je de basisvaardigheden van het lesgeven. Hierdoor sta je als leraar zekerder voor de klas en neemt de kwaliteit van jouw onderwijs toe.
Lees meer over de startmodule 'Zij-instroom-in-Beroep'