Diverse internationale populair-wetenschappelijke websites berichten over het onderzoek van marien bioloog Linda Amaral-Zettler naar micro-organismen die ‘meeliften’ op plastic in de oceanen. Een kleine bloemlezing.
De PFAS-normen blijven de gemoederen in ons land bezig houden. Annemarie van Wezel, hoogleraar Environmental Toxicology en directeur van IBED, sprak deze week over het onderwerp op NPO Radio 1, met de NOS en met NRC Handelsblad.
De populairwetenschappelijke nieuwssite Kennislink heeft een artikel over evolutionaire strategieën, naar aanleiding van een onderzoek dat laat zien dat de meest succesvolle gist-stammen ook het meest gevoelig zijn voor schadelijke mutaties. Zij spraken voor het artikel met bioloog Meike Wortel.
NRC Handelsblad bericht over een ‘onmogelijk’ zwart gat van ongeveer 70 zonmassa’s. Sterrenkundige Stephen Justham was betrokken bij de Nature-publicatie waarin het zwarte gat wordt beschreven, en geeft commentaar op de ontdekking.
Logicus Robert van Rooij komt in dagblad Trouw uitgebreid aan het woord over zijn onderzoek naar vooroordelen in onze taal. Het gaat daarbij om (onware) generaliserende uitspraken die zitten ingebakken in veelgebruikte uitdrukkingen, zoals ‘haaien zijn gevaarlijk’ of ‘meisjes zijn slecht in rekenen’.
Sterrenkundige Ralph Wijers reageert in artikel in Kijk op waarneming gamma flits.
UvA-hoogleraren Theo Gevers en Cees Snoek starten samen met TomTom een nieuw publiek-privaat onderzoekslab.
Hoogleraar muziek cognitie Henkjan Honing in Volkskrant en NRC over slaapliedjes die overal ter wereld even slaapverwekkend zijn.
Nederland steekt te weinig geld in het opleiden van studenten op het vlak van Artificiële Intelligentie (AI). NOSop3 heeft een achtergrondverhaal over deze problematiek waarvoor zij onder meer spraken met Sennay Ghebreab (UvA-AUC), Maarten de Rijke (UvA-IvI) en Cees Snoek (UvA-IvI); in de bijbehorende video komt ook Ghebreab aan het woord.
De NOS heeft op zijn nieuwssite een achtergrondartikel over slimme algoritmes die levens van intensive care-patiënten moeten redden. Privacy-deskundige Matthijs Koot (UvA-IvI) komt erin aan het woord over de gevoeligheid van de patiëntendata.
Vakblad Bionieuws heeft een lang artikel over een uitdijende massa drijvende bruinwieren, de Great Atlantic Sargassum Belt, die slecht nieuws vormt voor de Caribische eilanden. Bijzonder hoogleraar Linda Amaral-Zettler (IBED) vertelt over haar onderzoek aan deze wieren.
Hoe schadelijk is het veelbesproken apparaat waarmee Boyan Slat plasticafval opruimt voor het zeeleven? De Volkskrant legde deze vraag voor aan meerdere experts, waaronder UvA bioloog Katja Peijnenburg (IBED).
In de Nederlandse versie van het blad New Scientist reageert UvA-sterrenkundige Anna Watts (API) op het nieuws dat telescoop NICER een extreem heldere röntgenuitbarsting heeft waargenomen bij een pulsar.
Het nieuws dat informatici van de UvA samen met TomTom gaan werken aan de ontwikkeling van hoge kwaliteit kaarten voor zelfrijdende auto’s is breed opgepakt door de media. Een kleine bloemlezing.
Vakblad voor chemici C2W heeft een artikel over een het handige nieuwe analyse-apparaat dat is ontwikkeld door Thierry Slot, Raveendran Shiju en Gadi Rothenberg (HIMS). Met het apparaat, dat goedkoop, klein en handzaam is en via het open access design door iedereen nagebouwd kan worden, kan de kinetiek van reacties worden gevolgd.
BNR Radio spreekt hierover met Annemarie van Wezel, (IBED) over de huidige discussie rondom PFAS. Het gesprek is hier terug te luisteren.
Annemarie van Wezel, hoogleraar en directeur van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica, vertelt op Radio 1 over het onderzoek naar stikstofdepositie dat UvA-biologen zullen gaan uitvoeren.
Nieuwsuur besteedt aandacht aan de PFAS-crisis. Annemarie van Wezel, hoogleraar en directeur van het UvA Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica, komt als expert aan het woord. Zij is in de video in het gelinkte artikel te zien vanaf 09:13.
Dagblad Trouw bericht over de aftrap van het langlopende onderzoeksproject Urban Mental Health, waar ook het Swammerdam Institute for Life Sciences van de FNWI bij betrokken is.
NRC Handelsblad heeft een uitgebreid artikel rond de Science-publicatie over de verspreiding van regenwormen, waaraan UvA-Bioloog Franciska de Vries een belangrijke bijdrage leverde.
Paleontoloog Bas van Geel (UvA-IBED) komt aan het woord in NRC Handelsblad, in een artikel over zijn onderzoek naar het dieet van grote grazers uit de ijstijd.
Vakblad Nature Astronomy heeft onlangs vijf artikelen gepubliceerd over het vertrek van ruimtesonde Voyager 1 en Voyager 2 uit ons zonnestelsel. NPO Radio 1 sprak hierover met sterrenkundige Lucas Ellerbroek (UvA-API); het gesprek is nu terug te luisteren.
Hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing (UvA-ILLC) geeft in De Volkskrant antwoord op de vraag waarom sommige mensen zelf niet horen dat ze vals zingen.
Google presenteerde onlangs een belangrijke doorbraak in quantumcomputing. Hoe lang duurt het nog voor we met quantumcomputers cryptomunten als de Bitcoin kunnen kraken? BNR Radio legde deze vraag voor aan quantumcryptografie-expert Christian Schaffner (UvA-ILLC). Het gesprek is terug te luisteren als podcast.
Het nieuws over de ontwikkeling van tuinierrobot TrimBot, mogelijk gemaakt dankzij ontwikkelingen in de AI waar onder meer UvA-hoogleraar Theo Gevers aan bijdroeg, heeft vakmedia Etotaal en AgriHolland gehaald.