Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Interview met Bob Pirok in The Analytical Scientist

Vakmedium The Analytical Scientist heeft een interview met chemicus Bob Pirok (UvA-HIMS)  over zijn werk en zijn kijk op het vakgebied.

Max Welling te gast in BNR's Big Five van de Kunstmatige Intelligentie

De podcast BNR's Big Five van BNR Nieuwsradio staat dit keer in het teken van kunstmatige intelligentie. Max Welling (UvA-IvI) is een van de 'big five' AI-experts waar de podcastmakers mee spreken.

Emerce over stereotypen in AI-taalmodellen

Vakblad Emerce bericht over onderzoek van Rochelle Choenni, Ekaterina Shutova en Robert van Rooij (allen UvA-ILLC) naar het voorkomen van stereotypen in veelgebruikte AI-taalmodellen.

Henkjan Honing en Harry Buhrman op het Gala van de Wetenschap

De Nederlandse versie van het tijdschrift New Scientist heeft een verslag van het door hen georganiseerde Gala van de Wetenschap. Onder de sprekers op het gala waren Henkjan Honing (UvA-ILLC) en Harry Burhman (UvA-ILLC & directeur QuSoft).

NatureToday over het belang van vissen bij bestrijding van niet-inheems zeegras

Vakmedium NatureToday bericht over nieuw onderzoek vanuit onder meer UvA-IBED dat het belang van plantenetende vissen benadrukt als het gaat om de bestrijding van invasieve, niet-inheemse soorten zeegras.

Alfons Hoekstra in De Volkskrant over hoe de Buienradar beter kan

De Buienradar is een van de populairste apps van Nederland. De Volkskrant heeft een uitgebreid achtergrondartikel over de app, waarin ook wordt besproken hoe de voorspellingen verder verbeterd zouden kunnen worden. Alfons Hoekstra (UvA-IvI) is een van de experts die aan het woord komt. Bij zijn oratie als hoogleraar computational science & engineering legde hij uit hoe weermodellen bij elke generatie van nieuwe supercomputers beter worden.

Annemarie van Wezel in De Volkskrant over de alarmerende toestand van onze waterkwaliteit

De Volkskrant meldt dat de Nederlandse waterkwaliteit op veel plaatsen ondermaats is; binnen Europa bungelt Nederland qua waterkwaliteit onderaan het lijstje. Hoogleraar milieu-ecologie Annemarie van Wezel (UvA-IBED) waarschuwt dat dit een nieuwe versie van het stikstof-debacle kan worden.

Jason Hessels in KIJK over het mysterie van radioflitsen

Maandblad KIJK heeft een artikel over wetenschappelijke mysteries. Het begint met de nog altijd raadselachtige structuur van glas. In het tweede deel komt astronoom Jason Hessels aan het woord over radioflitsen. 'Radioflitsen behoren tot de grootste mysteries van het heelal. Het lijkt alsof er iets ver weg met enorme laserpointers staat te flikkeren, maar we weten niet wat', aldus Hessels.

Bas van Geel analyseert 15.000 jaar oude luiaarddrol

Meer dan honderd jaar lag hij in een kast van het Zoölogisch Museum in Amsterdam en toen in de opslag van Naturalis in Leiden: een perfect bewaarde 15.000 jaar oude drol van een Zuid-Amerikaanse reuzenluiaard. Paleo-ecoloog Bas van Geel heeft het stuifmeel in de drol geanalyseerd.

Henkjan Honing over gebrabbel van jonge dieren

Het gebrabbel van jonge zakvleermuizen vertoont grote gelijkenis met het gebrabbel van menselijke baby’s. Deze ontdekking geeft inzicht in ons wonderbaarlijke vermogen om een taal te leren.

Henkjan Honing, muziekcognitie-expert: “Darwin dacht dat de oorsprong van zowel taal als muziek weleens in de gevoeligheid voor dit soort ritmische vocalisaties zou kunnen liggen. Hij dacht zelfs dat alle dieren er gevoelig voor zijn.”

Cees de Laat bij AG Connect over veilig gevoelige data delen

Hoogleraar systemen en netwerken Cees de Laat (UvA-IvI) werkt binnen de onderzoeksgroep Complex Cyber Infrastructure (CCI) aan methoden waarmee vertrouwd datadelen mogelijk wordt. In een interview met vakblad AG Connect vertelt hij over zijn werk.

Sennay Ghebreab over neutrale basis AI

Sennay Ghebreab doet onderzoek naar de voorspel- en beslisregels van algoritmen en ziet mogelijkheden om AI-technologie in de basis neutraal te maken. Pas dan zijn volgens hem slimme toepassingen te ontwikkelen die gelijke kansen vergroten op het gebied van onderwijs, welzijn, milieu, mobiliteit en gezondheid. 

Serge Wich over leidingnemen binnen bavianenstammen

Duitse onderzoekers hebben onderzoek gedaan naar de rol van geslacht bij het leidinggeven binnen bavianenstammen. Volgens primatoloog Serge Wich laat dit onderzoek mooi zien dat het sociale systeem niet de enige factor is die van invloed op leiderschap is. De onderlinge relaties tussen vrouwtjes en mannetjes is ook belangrijk.

Arnon Lesage bij BNR Nieuwsradio over zijn SolarFoil

Natuurkunde-promovendus Arnon Lesage (UvA-IoP) zit met zijn SolarFoil in de finale van Amsterdam Science Innovation Award. Bij BNR Nieuwsradio geeft hij uitleg over dit folie dat zonlicht omzet in licht dat optimaal geschikt is voor de groei van gewassen in kassen.

Investeren in Amsterdamse AI is zeer rendabel, meldt Computable

Vakblad Computable maakt melding van het recente onderzoek dat liet zien dat investeren in Amsterdamse AI-projecten erg rendabel is.

Internationale aandacht voor studie hoe onze zintuigen de dikte van soep waarnemen

Onderzoek van natuurkundigen van de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met Unilever en Wageningen University & Research naar hoe onze zintuigen de dikte van soep waarnemen heeft een aantal internationale media gehaald.

Henkjan Honing bij VRT Radio1 over ritmegevoel

Muziekcognitie-expert Henkjan Honing (UvA-ILLC) was te gast in het VRT programma Nieuwe Feiten op het Vlaamse station Radio 1. Hij sprak kort over ritmegevoel. Het item begint op ongeveer 00:47:00.

Franciska de Vries in NRC en Friesch Dagblad over biodiversiteit van landbouwgrond

Anders dan vaak wordt gedacht, zijn onze uitgestrekte Nederlandse landbouwgronden helemaal niet zo soortenarm. In een opiniestuk in NRC Handelsblad betoogt Franciska de Vries (UvA-IBED) met haar collega Jan Willem van Groenigen dat de velden die bovengronds vooral bestaan uit een monocultuur van gras ondergronds juist krioelen van het leven. Hetzelfde artikel verscheen ook in het Friesch Dagblad.

Franciska de Vries op NatureToday over het Nederlandse stikstofbeleid

In een artikel op NatureToday geeft bodemecoloog Franciska de Vries (UvA-IBED) uitleg over het begrip 'kritische depositiewaarde' en het belang hiervan binnen het Nederlandse stikstofbeleid.

Internationale aandacht voor onderzoek van Ronald Koes en Francesca Quattrocchio

Het nieuwe onderzoek van Ronald Koes en Francesca Quattrocchio (beiden UvA-SILS) waarin ze een gen beschrijven dat ervoor kan zorgen dat plantencellen meerdere vacuoles hebben in plaats van één, krijgt internationaal aandacht van (vak)media. Een kleine bloemlezing.

Sophie Blinker in C2W over eerste auteur worden als student

Sophie Blinker, student biomedische wetenschappen aan de UvA, werd de eerste auteur van een wetenschappelijke publicatie terwijl ze pas halverwege haar studie was. In vakblad C2W vertelt ze over hoe dat ging.