Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Klaas Hellingwerf bij Kennislink over water ontzilten met bacteriën

Droogte, een stijgende zeespiegel en bodemdaling zorgen voor steeds zouter grondwater. De populair-wetenschappelijke website Kennislink heeft een artikel over dit probleem en mogelijke oplossingen. Het gaat specifiek in op de mogelijkheid om water te ontzilten met de hulp van cyanobacteriën. Klaas Hellingwerf (UvA-SILS), die jarenlang onderzoek deed aan cyanobacteriën, geeft commentaar.

Jan van Roestel op PhysicsWorld over een dubbelster met een heel korte omloopsnelheid

Astronomen hebben een dubbelster ontdekt waarvan de twee sterren er slechts 51 minuten over doen om de volledige baan om elkaar heen af te leggen. Jan van Roestel (UvA-API), die betrokken was bij de ontdekking, geeft op PhysicsWorld commentaar.

Folia over de ontstaansgeschiedenis van het Amsterdam Science Park & SP904

Universiteitsblad Folia heeft een reeks artikelen over de geschiedenis van de verschillende UvA-locaties. Afgelopen week was het de beurt van het Science Park en faculteitsgebouw SP904. Het stuk is ook beschikbaar in het Engels.

Het Parool over de API livestream van de gedeeltelijke zonsverduistering

Op 25 oktober was er een gedeeltelijke zonsverduistering te zien in ons land. Het Parool gaf vooraf informatie hierover, en linkte daarbij onder meer naar de livestream die werd verzorgd vanuit UvA-API.

Iris Groen over een uniek kijkje in de hersenen

Neurowetenschapper Iris Groen heeft samen met onderzoekers van New York University en Universiteit Utrecht het visuele systeem in de hersenen uitzonderlijk gedetailleerd bestudeerd. Ze heeft metingen kunnen doen in het brein van verschillende epilepsiepatiënten, een unieke kans.

Jacco Vink over de chaotische overblijfselen van een ontplofte supernova

Een Nasa-missie heeft voor het eerst de binnenkant van een geëxplodeerde ster gescand met behulp van gepolariseerde röntgenstralen, waardoor wetenschappers een ongekende blik hebben kunnen werpen op het radioactieve lijk van een ooit reuzenster. Natuurkundige Jacco Vink over de resultaten.

Max Welling over het oplossen van grote wereldproblemen met AI

AI zien we steeds vaker in allerlei toepassingen, maar is deze technologie straks in staat de grote problemen in de wereld op te lossen? Dat kan zomaar, bijvoorbeeld door belangrijke doorbraken in de wetenschap te forceren, stelt hoogleraar machine learning Max Welling in deze BNR Digitaal podcast.

Scheikundige Timothy Noël over het in de praktijk toepassen van fotokatalyse

Onderzoekers van de Flow Chemistry groep (HIMS) presenteren een aanpak die helpt fotokatalyse van het laboratorium naar de praktijk bij bedrijven te brengen.

Groene Ruimte over het brandganzenonderzoek van Chiel Boom

Vakmedium Groene Ruimte heeft aandacht voor het promotieonderzoek van Chiel Boom (UvA-IBED & NIOO). Boom ontdekte dat de brandgans zich sneller aan kan passen dan gedacht. De dieren die door veranderingen in landgebruik besluiten om in Nederland te broeden, zijn ongeveer even succesvol als hun trekkende soortgenoten die nog wel naar het hoge noorden gaan.
 

Patrick Decowski en Jan Pieter van der Schaar in De Volkskrant over het natuurkundige aspecten van het Niets

De Volkskrant heeft een uitgebreid artikel over het verschijnsel “niets”, bezien vanuit een natuurkundig perspectief. Waarom bestaat materie? Waar ligt de grens tussen iets en niets? In het stuk gaat natuurkundige Patrick Decowski (UvA-IoP & Nikhef) in op het verschijnsel donkere materie. Jan Pieter van der Schaar (IoP) gaat in op de vraag of het universum op een gegeven moment in zijn geheel kan verdwijnen.

Fleur Visser in Het Klokhuis over walvissen

Jeugdprogramma Het Klokhuis reisde mee met de walvis-onderzoeksexpeditie van onder meer Fleur Visser (UvA-IBED & NIOZ). Op 14 oktober werd de reportage uitgezonden; Visser is hierin te zien en te horen over de expeditie.

Jaco de Swart in NRC over donkere materie

Dagblad NRC heeft een interview met Jaco de Swart, die onlangs promoveerde aan UvA-IoP, over de zoektocht naar het mysterieuze verschijnsel van donkere materie.

Henkjan Honing in BBC serie The rythm of life over ons aangeboren gevoel voor ritme en melodieën

De BBC heeft een vierdelige video-serie gemaakt over de bijzondere relatie tussen ons mensen en muziek, getiteld The rythm of life. In de eerste episode, Are we born musical?, vertelt muziekcognitie-expert Henkjan Honing (UvA-ILLC) onder meer over hoe ongeboren baby’s al in de baarmoeder ritme en melodieën kunnen waarnemen.

The Washington Post over het chocolade-onderzoek van Corentin Coulais

Eerder dit jaar ging onderzoek geleid door Corentin Coulais (UvA-IoP) naar welke 3D-structuur van chocolade het beste mondgevoel oplevert de hele wereld over. Met de feestdag Halloween voor de deur besloot The Washington Post hier (nogmaals) aandacht aan te wijden.

Quantum Application Lab tweede bij Computable Awards 2022

Het Quantum Application Lab, een initiatief van diverse partners waaronder de Universiteit van Amsterdam, heeft net naast een Computable Award in de categorie ‘onderwijsproject’ gegrepen. Op de website van dit vakblad valt te zien dat hoewel het Quantum Application Lab de onbetwiste publieksfavoriet was, het project Nationale Tekkie Worden Week favoriet was bij de vakjury en daardoor op de eerste plaats eindigde.

Jan van Maarseveen in NRC over de Nobelprijs voor ‘klikchemie’

De Nobelprijs voor scheikunde gaat dit jaar naar een trio van chemici dat aan de basis staat van de ontwikkeling van ‘klikchemie’. In dagblad NRC leegt UvA-chemicus Jan van Maarseveen (UvA-HIMS), die gastonderzoeker is geweest in een van de betrokken labs, uit wat klikchemie inhoudt en waarom dit zo’n grote ontdekking is geweest.

Iris Groen in diverse buitenlandse media over zeldzame metingen aan menselijke hersenactiviteit

Iris Groen (UvA-IvI) is hoofdauteur van een internationale studie waarbinnen is gelukt om in tot nu toe ongekend detail vast te leggen wat er gebeurt in de menselijke hersenen wanneer wij een voorwerp waarnemen. Deze kennis is ook nuttig om computers beter te leren ‘zien’. Een persbericht hierover is door enkele buitenlandse media opgepikt.

Stedenbouw & Architectuur over het bijzondere gebouw Lab42

Vakmedium Stedenbouw & Architectuur heeft een artikel over het recent in gebruik genomen Lab42, met bijzondere aandacht voor architectonische aspecten van het gebouw: het is energieneutraal, circulair, demontabel en zeer duurzaam in gebruik.