Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het Instituut voor Informatierecht (IViR) verricht nationaal en internationaal onderzoek op het gebied van informatierecht. Daarnaast verzorgt de IViR-staf diverse vormen van onderwijs, o.a. in de 1-jarige master Informatierecht en in post-academische summer schools.

Het informatierecht integreert het recht van de productie, marketing, distributie en het gebruik van informatie. Het doel van informatierecht is om te begrijpen welke invloed regulering en marktwerking heeft op communicatienetwerken, informatiemarkten en -infrastructuren en de informatiemaatschappij als geheel, om zo oplossingen aan te reiken die bijdragen aan een eerlijke en goed functionerende informatiemaatschappij.

Informatierecht is een normatief concept, waarbij convergentieprocessen tussen de verschillende media en sectoren en de gevolgen hiervan voor recht en beleid, worden bestudeerd vanuit een technologisch neutraal kader. 

De missie van IViR is de ontwikkeling en verdieping van het informatierecht binnen dit juridische kader, waarbij de behoeften en belangen van de informatiemaatschappij, haar burgers en industrieën, met respect voor fundamentele rechten en democratische vrijheden, op een eerlijke en gebalanceerde manier met elkaar in overeenstemming zijn, met respect voor fundamentele rechten en democratische vrijheden.

Het informatierecht bevindt zich in een multidisciplinair veld, waarin een veelheid van rechtsgebieden samenkomen: intellectuele eigendom, mediarecht, telecommunicatierecht, vrijheid van meningsuiting en informatie en privacy. Het instituut is sterk vertegenwoordigd in Europese en internationale wetenschappelijke netwerken en is regelmatig betrokken bij nationale en internationale onderzoeken. Daarbij wordt samengewerkt met disciplines als economie, communicatiewetenschappen, mediastudies, economie en digital humanities.

Lees meer over IViR’s onderzoek en de lopende projecten