Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Waarom werken tumorcellen samen?

Feline Dijkgraaf, Margriet Hooghiemstra en Ids van der Spoel over hun onderzoek in het derde bachelorjaar:

'In 2008 was kanker doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Dit komt niet door het stijgende aantal kankerpatiënten, maar doordat de behandelingsmethode van andere ziektes effectiever is. Onderzoek naar de behandelingsmethode van kanker levert nauwelijks nieuwe oplossingen op. Wij wilden met ons onderzoek een nieuwe impuls geven aan de zoektocht naar nieuwe behandelingsmethodes.

In eerste instantie hebben we vanuit de biomedische wetenschap naar de ontwikkeling van een kwaadaardige tumor gekeken. Door middel van literatuuronderzoek hebben we achterhaald dat tumorcellen eigenschappen met elkaar uitwisselen en op die manier samenwerken in het belang van de ontwikkeling van de tumor.

Vervolgens wilden we bepalen waarom tumorcellen deze vorm van samenwerking vertonen. Met behulp van onze kennis uit de psychobiologie hebben we vastgesteld dat de evolutionaire speltheorie soortgelijk samenwerkingsgedrag bij dieren voorspelt en dat deze theorie wellicht ook toepasbaar was op ons onderzoek.

Vanuit de econometrie hebben we daarop ons eigen model opgesteld, met formules van het samenwerkingsgedrag van de tumorcellen.

De input van alle drie de disciplines is belangrijk voor de volledigheid en juistheid van ons model. Het gedrag van tumorcellen kan er in grote lijnen mee worden verklaard en voorspeld. Misschien kan zo een andere denkwijze ontstaan in het onderzoek naar een nieuwe methode van kankerbestrijding.'