Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Bachelor Bèta-gamma (Natural and Social Sciences)

Bèta-gamma (Natural and Social Sciences)

Bèta-gamma is iets voor jou als je breed geïnteresseerd bent en vraagstukken van meerdere kanten wilt bekijken. Je denkt graag kritisch na over onderwerpen die liggen op het snijvlak van natuurwetenschappen en de mens, wilt problemen concretiseren én er over filosoferen. Je bent goed in bètavakken, maar kunt en wilt meer. Bij Bèta-gamma ontwikkel je een brede basiskennis en word je tegelijkertijd opgeleid tot specialist in een door jouw gekozen wetenschap. Op deze manier leer je beter te communiceren met andere specialisten om zo gezamenlijk een bijdrage te kunnen leveren aan het oplossen van ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken.

Vraag de brochure aan

Studieprogramma 

In het eerste jaar volg je een vaste combinatie van bèta- en gammavakken. Je maakt kennis met basisbegrippen uit verschillende vakgebieden maar leert ook over historische en recente ontwikkelingen. Je krijgt inzicht in concepten en denkwijzen die binnen de natuur- en sociale wetenschappen worden gehanteerd. Ook ga je aan de slag met het combineren en kritisch bekijken van inzichten uit verschillende vakgebieden en volg je het eerste interdisciplinaire themavak, waarin je onderzoek uitvoert en je bevindingen presenteert op een afsluitend symposium.

Aan het eind van dit jaar kies je een hoofdrichting; de major. Een major is het specialisatiedeel van de bachelor Bèta-gamma dat je in het tweede en derde jaar volgt.

Majoren waaruit je kunt kiezen

Aardwetenschappen Filosofie Planologie
Bedrijfskunde Kunstmatige intelligentie Politicologie
Biologie Medische informatiekunde Psychologische methodenleer
Biomedische wetenschappen Natuurkunde Scheikunde
Communicatiewetenschap Neurobiologie Sociale geografie
Culturele Antropologie Onderwijswetenschappen Sociologie
Economie Pedagogische wetenschappen Wiskunde

Bekijk het complete studieprogramma

Bèta-gamma iets voor jou?

 • Je hebt een natuurprofiel en een brede maatschappelijke en wetenschappelijke belangstelling;
 • Je bent goed in bètavakken, maar kunt en wilt méér;
 • Je wilt je niet beperken tot één vakgebied en vindt het interessant om vraagstukken van meerdere kanten te bekijken;
 • Je houdt ervan problemen te concretiseren, maar ook om erover te filosoferen;
 • Samenwerken en discussiëren vind je leuk;
 • Je bent bereid moeite te steken in je eigen ontwikkeling en in je studie;
 • Je bent nieuwsgierig en volgt graag je eigen pad.

De meerwaarde van een interdisciplinaire studie

De meerwaarde van Bèta-gamma is dat je een brede basiskennis ontwikkelt op vele vakgebieden én dat je wordt opgeleid tot specialist in een door jou gekozen wetenschap. Je kunt zo beter communiceren met andere specialisten, om samen bij te dragen aan het oplossen van ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken.

Typische Bèta-gamma vraagstukken

 • Welke invloeden op onze hersenontwikkeling bepalen de kans op agressief en crimineel gedrag?
 • Is onderzoek waarbij menselijke embryo's worden gebruikt moreel verwerpelijk?
 • Zijn robots inzetbaar in de verpleging en is dat wenselijk?
 • Wat is een biologische verklaring voor lange en slepende conflicten zoals die tussen Israël en Palestina?
 • Wat voor een evolutionair proces heeft het mogelijk gemaakt dat wij wel een taal ontwikkeld hebben en dieren niet?
 • In hoeverre kan de evolutie van vroege embryonale ontwikkeling iets zeggen over het ontstaan van psychische stoornissen zoals schizofrenie?

De vakgebieden die aan bod komen tijdens je studie zijn: biologie, milieu- en aardwetenschappen, logica, natuurkunde, scheikunde, sterrenkunde, wiskunde, economie, politicologie, psychologie, sociologie, antropologie, kunstmatige intelligentie, neurowetenschappen, sociale geografie ​en filosofie.

Wat zijn de toelatingseisen?

Waarom Bèta-gamma

 • Uniek programma
  Deze opleiding wordt alleen gegeven aan de UvA. Bèta-gamma onderscheidt zich van andere Liberal Arts and Sciences-opleidingen door een breed eerste jaar aan te bieden, waarna een specialisatie gekozen wordt.
 • Themavakken en interdisciplinair onderzoek
  Interdisciplinaire themavakken vormen de rode draad in de opleiding. In deze vakken doe je vanaf het eerste jaar al wetenschappelijk onderzoek naar een zelfgekozen onderwerp, dat je van meerdere kanten bekijkt en belicht.
 • Community
  Je doet het eerste jaar veel samen met je studiegenoten, waardoor er een hechte community is. Natuurlijk draagt de studievereniging Spectrum daar ook veel aan bij buiten de vakken om.
 • Onderzoek
  Onderzoek neemt een belangrijke plek in binnen het curriculum. Je krijgt les van vooraanstaande wetenschappers. Daarnaast worden onderzoeksvaardigheden getraind en leer je veel door zelf onderzoek te doen.
 • Uiteenlopende masters
  Na je bachelor heb je op basis van je majorkeuze, toegang tot masters die aansluiten op je specialisatie en tot interdisciplinaire masters.
 • Eigenzinnigheid
  Bèta-gamma studenten typeren zich doordat ze graag zelf beslissen hoe ze hun studiepad in willen richten. In het programma is hier volop ruimte en begeleiding voor.
 • Amsterdam
  Een omgeving die kansen en ervaringen biedt die tijdens je studie én voor je toekomst van onschatbare waarde zijn. Je vindt er vele bedrijven en organisaties die een link hebben met je studie. Een eventuele stageplek is dan ook niet moeilijk te vinden en ook met het oog op je toekomstige baan zit je er goed.

Lees waarom Susanne koos voor Bèta-gamma

Suzanne Stevenhagen

Kerngegevens

Bèta-gamma (Natural and Social Sciences)
Diploma BSc Bèta-gamma
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 50250