Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
"Ik denk dat de fascinatie voor wetenschap er bij mij al van kinds af aan in zat. Wel gek, want niemand om me heen was een wetenschapper."
Mitra Almasian, Bèta-gamma alumna

Open staan voor een andere kijk

"Tijdens de bachelor Bèta-gamma aan de UvA heb ik geleerd om allerlei wetenschappelijke vragen van verschillende kanten goed te kunnen bekijken en de verbanden tussen die verschillende perspectieven te onderzoeken. Ook nu, tijdens mijn werk, heb ik daar nog veel aan. Ik werk op het raakvlak met verschillende vakgebieden: aan de ene kant de biomedische optica en aan de andere kant cultureel erfgoed." 

Wetenschapper in hart en nieren

"Tijdens Bèta-gamma deed ik de major Scheikunde, en na de bachelor koos ik ook voor de master Scheikunde. Mijn specialisatierichting was fysische chemie, dat is de meer natuurkundige kant van de scheikunde. Ik heb altijd de wetenschap in willen gaan, maar ik zag mezelf daar niet per se tussen passen, ik voelde veel onzekerheid of ik het wel goed genoeg zou kunnen. Tijdens mijn scheikunde studie heb ik twee keer een hele fijne ervaring gehad met een heel leuk onderzoeksproject, met name bij de moleculaire dynamica groep van FOM-Rijnhuizen (inmiddels FELIX, red.), waar de sfeer heel open en inclusief was. Daardoor kreeg ik meer zelfvertrouwen en ging er een deur open. Ik besefte me toen dat het werk in de wetenschap ook voor mij is weggelegd!"

Multidisciplinair onderzoek

"Daarna heb ik een PhD gedaan en inmiddels doe ik een post-doc bij het Amsterdam Universitair Medisch Centrum en ben ik gast-onderzoeker bij het Rijksmuseum, waar ik onder andere werk bij een project van het multidisciplinaire onderzoeksinstituut NICAS: het Nederlands Instituut voor Conservering+Kunst+Wetenschap+. Mijn onderzoek gaat over de interactie tussen licht en materialen. Het bestaat enerzijds uit het toepassen van OCT-techniek op schilderijen, waarmee je onder de oppervlakte kunt kijken, en anderzijds doe ik samen met de afdeling Urologie onderzoek naar het plaatselijk wegbranden van weefsel door middel van laserlicht. Dit kan in de toekomst wellicht als standaardbehandeling worden toegepast bij prostaatkanker." 

Een werkdag als onderzoeker

"Hoe mijn werkdagen eruit zien verschilt heel erg, vooral door het thuiswerken nu tijdens de Corona-pandemie. Soms werk ik veel achter mijn laptop: dan ben ik bezig met data-analyse en schrijven, maar heb ik ook online meetings. Wanneer ik op het AMC ben, ben ik veel in het lab en werk ik vaak samen met collega’s. We bedenken nieuwe experimenten, sparren over hoe we het gaan uitvoeren en, het allerleukst: het bespreken van de resultaten. Vooral als die eenduidig zijn natuurlijk ;) en niet nog 1000 nieuwe vragen opleveren.

Ik ervaar veel vrijheid in mijn werk, maar het vraagt ook veel discipline. Hoe verder je komt in je carrière als onderzoeker, hoe meer en hoe meer verschillende projecten je hebt. Met veel verschillende onderwerpen bezig zijn vind ik heel interessant en uitdagend. Het is belangrijk dat je leert aan de slag te gaan met wat prioriteit heeft." 

Mijn tip aan jou...

"Ben jij nu bezig met de vraag wat je later kunt gaan doen, na Bèta-gamma? De kansen liggen bij je netwerk, dus probeer niet alles in je eentje online te vinden. Wees niet terughoudend in uitdrukken wat je wilt, en vergeet niet je netwerk actief in te zetten en te praten over wat je wilt. Ga langs bij je coördinator, bel of mail docenten van de vakken die je leuk vond, laat mensen weten waar je naar op zoek bent!"