Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Laurens Severijn Hondema studeerde Bèta-gamma en werkt nu bij GGD Amsterdam als arts en senior adviseur Leefomgeving - gezondheidskundig adviseur gevaarlijke stoffen. Hoe is hij daar gekomen, en hoe kijkt hij terug op zijn tijd als Bèta-gammastudent?
Laurens Severijn Hondema, Bèta-gamma alumnus

Laurens: “Ik denk nog vaak aan mijn tijd bij de bachelor Bèta-gamma, die ik met veel plezier en leergierigheid volgde. Inmiddels werk ik bij de GGD Amsterdam als Arts Maatschappij en Gezondheid, met profiel medische milieukunde. Ik adviseer vanuit het team Milieu en Gezondheid over risico’s vanuit onze leefomgeving om zo gezondheid te beschermen en te bevorderen."

Van onderzoek naar cadmiumverontreiniging tot medisch milieukundige

"Tijdens mijn afstuderen schreef ik met twee fijne studiegenoten een beschouwing van de risicocommunicatie rondom de cadmiumverontreiniging in de Kempen in het zuiden van Nederland. Dit lijkt heel erg op het werk dat ik nu doe, maar na die opdracht heb ik mij hier acht jaar niet verder mee bezig gehouden. Ik ging geneeskunde studeren, omdat ik wetenschap wel interessant maar niet praktisch genoeg vond. Mensen beter maken in een ziekenhuis leek me nobel én meer concreet. En daar zou vast wel wat wetenschap bedreven worden om mijn nieuwsgierigheid te voeden.

Via mijn extra-curriculaire onderzoek kwam ik na de master op een interessant spoor; via de ecotoxicologie belandde ik bij de opleiding tot medische milieukundige in de publieke gezondheidszorg. Mijn opleider werd dus toevallig de arts wiens werk over risico’s van cadmium ik al eerder had beoordeeld.

Dit werpt wel vragen op natuurlijk. Hoeveel invloed heeft een opleiding op wie je wordt en hoe je aan het werk gaat? Of beïnvloedt wie je al was welke opleiding je gaat doen, en welk beroep je uiteindelijk kiest? En heeft toeval misschien een grotere rol en verklaren we te veel achteraf?"

Maatschappelijke thema’s opknippen en structureren aan de hand van relevante disciplines

"In mijn werk hop ik inmiddels soepel tussen bèta en gamma tijdens verschillende klussen. Zo ben ik bijvoorbeeld nu een artikel aan het schrijven over een epidemiologische studie naar registraties van huisartsen tijdens hittegolven (had ik nou maar beter opgelet bij matrixrekenen!), op zoek naar aanknopingspunten voor interventies, en daarnaast ben ik betrokken bij het organiseren van een workshop over klimaatdepressie voor psychologen én inwoners van Amsterdam.

Mijn truc is om steeds maatschappelijke thema’s op te knippen en te structureren aan de hand van relevante disciplines, en de nieuwste technieken en kennis daaruit toepassen. De bachelor Bèta-gamma heeft een hele mooie basis gelegd om met uitdagende complexiteit om te kunnen gaan.”