Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Biologie
Vergelijk

Open dag

Wil je weten of Biologie echt bij je past? Ontdek het via de onderstaande informatie en activiteiten.

Opname informatiesessie Biologie

Wil jij weten hoe het is om Biologie aan de UvA te doen? Opleidingsdirecteur Hans Breeuwer en studenten Maurice, Saskia en Kaïn vertellen je alles wat je moet weten in deze informatiesessie. Deze presentatie werd opgenomen tijdens de UvA  Bachelorweek van maart.

De bachelor Biologie in beeld

Bij Biologie aan de UvA ga je vanaf dag één zelf aan het werk. In dit filmpje zie je hoe je dat doet.

Tweedejaars vak Research Project Challenges in Ecology - studentenonderzoek

Insectenplagen vormen een gevaar voor gewassen over de hele wereld. Vaak worden plagen bestreden met chemische pesticiden, die schade aanrichten aan mens, dier en milieu. Gelukkig wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van natuurlijke insectenbestrijding. Voor het tweedejaarsvak Research Project Challenges in Ecology ging een groepje studenten op zoek naar de invloed van de directe omgeving bij natuurlijke plaagbestrijding. Zij maakten deze video als verslag zodat jij kunt bekijken hoe dat in z'n werk gaat.

Meestgestelde vragen

  • Wat is het verschil tussen biologie op de middelbare school en aan de universiteit?

    Op de universiteit bestudeer je de biologie in de gehele breedte: mens, dier, plant en micro-organisme, van microbiologie tot evolutie en van biodiversiteit tot gedrag. Nadat je deze brede biologische kennis hebt verworven, specialiseer je je in een richting die jij het meest interessant vindt.

    Meer dan op school combineer je de theorie met labpractica en veldwerk waardoor je de theorie ook beter begrijpt. Daarnaast leer je in het projectonderwijs ook hoe je de theorie kunt toepassen op actuele vragen uit de samenleving. Dit alles doe je in een groep studenten die een passie voor biologie hebben waardoor je veel van elkaar leert.

  • Hoe groot is de opleiding?

    De opleiding is kleinschalig in vergelijking met de bachelor Biologie in Utrecht of Leiden. In 2021 startten er ruim 80 eerstejaars studenten. De voorgaande jaren waren dat er iets minder, rond de 60.

  • Waarom heb ik natuurkunde nodig om toegelaten te worden tot de opleiding?

    Je hebt dit nodig omdat je bij natuurkunde op de middelbare school een bepaalde manier van denken leert die je ook in de biologie gebruikt. Bijvoorbeeld redeneren en systeemdenken. Het is dus niet zo dat je echt natuurkundige vakken krijgt in de opleiding, Als je geen natuurkunde in de vakkenpakket hebt, kun je dit behalen via een certificaat.

  • Hoeveel keuzeruimte heb ik in deze opleiding?

    Het eerste en het tweede jaar volg je een vast programma. Je hebt wel keuze binnen de projectvakken, waarin je zelf je onderwerp kunt kiezen. Ook voor je Research Project in het tweede jaar kies je zelf een onderwerp. Het derde jaar kun je vrijwel volledig invullen zoals je zelf wilt.

    Naast alle keuzevakken van Biologie kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een minor in Biomedical Sciences, Neurobiology of Educatie. Of je gaat op uitwisseling naar het buitenland. In het laatste semester kies zelf een onderzoeksonderwerp voor je Bachelorproject.

  • Wat kan ik worden met deze opleiding?

    Biologen vind je op zeer uiteenlopende plekken in het bedrijfsleven, de non-profit sector, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan research and development afdelingen in de tuinbouw en agrifood sector, natuur- en waterbeheer maar ook in consultancy- en adviesbureau’s en bij de overheid. Daarnaast vind je biologen in het onderwijs, de wetenschapsvoorlichting en journalistiek.

    Ongeveer de helft van de afgestudeerde biologen kiest ervoor om na de masteropleiding te promoveren en zo verder te gaan in het onderzoek, een deel daarvan doet dat aan een buitenlandse instelling.

Een dag uit het leven van...

Studenten Kain en Saskia laten je in hun vlog een dag uit het leven van een student Biologie aan de UvA zien.

Vragen? Stel ze aan onze studenten
 

Studentvoorlichters Biologie Maurice, Saskia en Kaïn
Verken je campus

Waar ga je straks studeren? Bekijk je campus online op de interactieve kaart. Of kom langs op locatie en doe de campustour via onze campustour-app.