Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor

Cognition, Language and Communication

Opslaan in favorieten

Bij Cognition, Language and Communication (CLC) onderzoek je vanuit de psychologie en de exacte wetenschappen de relatie tussen denken, taal en communicatie. Die combinatie levert je een unieke Bachelor of Science op die je nergens anders in Nederland kunt behalen.

Wat is cognitiewetenschap? 

Cognitie omvat kortgezegd alle mentale processen die je iedere dag, al dan niet bewust, inzet voor taken zoals rekenen, muziek, plannen en taal. De studie van cognitie – de cognitiewetenschap – pakt uit allerlei vakgebieden inzichten en methoden mee. Als cognitive scientist krijg je dan ook te maken met psychologie, neurowetenschap, filosofie, communicatiewetenschap, sociologie, psychobiologie, kunstmatige intelligentie, logica en taalwetenschap en leer je tussen deze vakgebieden verbindingen te leggen.

UvA-bachelor CLC uitgelegd
Ontdek in 4 minuten wat de bachelor Cognition, Language and Communication inhoudt, waarom het uniek is en hoe het verschilt met andere opleidingen. Student Goya en docent Caitlin Meyer leggen het uit.

Wat leer je bij CLC?

Taal en communicatie vormen de ruggengraat van de opleiding. Taal speelt namelijk bij allerlei cognitieve processen een centrale rol. Bij CLC onderzoek je daarom de relatie tussen het menselijke taalvermogen en bijvoorbeeld aandacht, abstract denken, rekenen, het geheugen, logica, overtuigingskracht of het vermogen om te liegen. Met een diploma van deze bachelor op zak kun je je eigen data verzamelen, verwerken, en analyseren. Je bent daarnaast bezig met de ontwikkeling van vaardigheden als programmeren, statistiek en technieken om processen in het brein te bestuderen.

Onderzoeks-en ontwikkelingsgericht

45 eerstejaarsstudenten 

7 richtingen

Tweetalig onderwijs

Top 5 redenen om CLC te studeren 

 1. CLC is een moderne, brede, interdisciplinaire opleiding
  Interdisciplinair betekent letterlijk tussen disciplines. We bestuderen in de opleiding onderwerpen vanuit de geesteswetenschappen (alfa), maar we doen dat met onderzoeksmethoden die uit de gedrags- en maatschappijwetenschappen komen (gamma), en uit de natuurwetenschappen (bèta). Je kunt complexe problemen vanuit verschillende perspectieven benaderen en die met de doortastende blik van een geesteswetenschapper bij elkaar brengen.
 2. Stel je eigen studieprogramma samen 
  Er zijn zeker zeven richtingen die je kunt volgen, want je volgt bij CLC verplicht een packet vakken van een van de volgende opleidingen: Communicatiewetenschap, Filosofie, Kunstmatige intelligentie, Muziekwetenschap, Psychologie, Psychobiologie of Taalwetenschap. Daarnaast heb je vrije keuzeruimte waarin je verder kunt verdiepen of juist verbreden.
 3. Bachelor of Science diploma 
  CLC is een unieke bacheloropleiding die je nergens anders in Nederland kunt volgen. De combinatie van geesteswetenschappen en exacte wetenschappen levert je een Bachelor of Science (BSc) op. 
 4. Onderzoeks- én ontwikkelingsgerichte opleiding 
  We werken niet alleen intensief aan je onderzoeksvaardigheden, maar er is ook veel aandacht voor de ontwikkeling van je soft skills: ben je goed in samenwerken, ben je zelfstandig, wat zijn je sterke en zwakke punten? In het eerste jaar leer je jezelf die vragen te stellen en daarop te reflecteren. Tijdens je studie kun je rekenen op een goede studiebegeleiding.
 5. De opleiding is tweetalig
  Sommige vakken en colleges zul je in het Nederlands volgen, andere in het Engels. Zowel een goede beheersing van het Nederlands als een goede mondelinge en schriftelijke beheersing van het wetenschappelijk Engels zijn van essentieel belang.
'Een Outbreak Management Team heeft CLC’ers nodig!'
dr. Caitlin Meyer (programmaleider CLC)

Past CLC bij jou? 

 • CLC'ers zijn denkers, maar ook doeners 
  Je bent wetenschappelijk geïnteresseerd in cognitieve processen en staat ervoor open om een brede blik te ontwikkelen, die niet alleen puur theoretisch of puur praktisch is. 
 • Experimentele en computationele vaardigheden 
  Behalve theoretische kennis krijg je ook een flinke dosis experimentele vaardigheden mee. We leren je hoe je in de praktijk onderzoek doet om antwoord te krijgen op allerlei theoretische vraagstukken. We lezen geen literaire werken en bestuderen geen historische bronnen, maar werken met mensen, computermodellen en datasets. 
 • Je bent geïnteresseerd in zowel big data  als  big questions  over de mens 
  Je zoekt een uitdagende opleiding waarin  de theorie van cognitie, taal en communicatie centraal staat en  je die kennis leert toepassen  in  eigen onderzoek. 
'Ik vond zowel taalwetenschap als psychologie interessant en toen kwam ik CLC tegen. Daar komt alles samen.'
Meike Dries, studente CLC

Na je studie 

Met CLC in je zak kun je impact maken, omdat je als geen ander weet hoe je complexe vragen kunt stellen én beantwoorden. Je ziet niet alleen het probleem of wat er ontbreekt, maar ook hoe je een ingewikkelde kwestie aanpakt. Na je studie kun je aan de slag bij: 

 • (Internationale) bedrijven in de IT-sector, met name op het gebied van automatisch vertalen, Big Data, opzoeksystemen of andere vormen van Natural Language Processing 
 • Organisaties die zich bezighouden met met taal- en ontwikkelingsstoornissen, communicatie of taaladviesdiensten 
 • Academische instellingen 

De bachelor Cognition, Language and Communication is ook een mooie stap naar een  aansluitend masterprogramma zoals  General Linguistics, Communication Science en Nederlandse taal en cultuur, of (afhankelijk van je specialisatie) Brain and Cognitive Science, Artificial Intelligence, Filosofie, Music Studies of Psychologie. 

Deeltijdopleiding

Je kunt Cognition, Language and Communication niet in deeltijd studeren.

Feiten & cijfers
Diploma BSc Cognition, Language and Communication
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 59330