Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor
Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie

In de bachelor Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie bestudeer je de relatie tussen wereldwijde ontwikkelingen en belevenissen van mensen op lokaal niveau. Wil je meer weten over andere culturen elders in de wereld, of ben je juist geïnteresseerd in wat er vlak om de hoek gebeurt? Bij antropologie krijg je een nieuwe kijk op de wereld om je heen.

Video wordt geladen..
.

Waarom Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie studeren?

Waarom doen mensen wat ze doen en denken ze wat ze denken?

In de bachelor Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie bestudeer je de relatie tussen wereldwijde ontwikkelingen en belevenissen op lokaal niveau. Je vergelijkt verschillende samenlevingen en culturele fenomenen en leert de wereld te begrijpen vanuit het perspectief van een ander. Zo bestudeer je bijvoorbeeld hoe mensen in Hong Kong zich verzetten tegen de opkomst van hoogbouw, waarom jongeren in het Midden-Oosten andere computergames spelen dan in de Verenigde Staten of welke rol religie speelt bij Poolse migranten in Nederland. Dit soort onderzoeken leveren nieuwe, spannende en inspirerende kennis op en zetten je aan het denken: is dat wat jij of een ander normaal vindt wel zo normaal?

Antropologie iets voor jou?

Als je nieuwsgierig bent en het interessant vindt om de wereld vanuit verschillende perspectieven te benaderen, dan zou dat best eens kunnen! En als het volgende van toepassing is op jou:

  • Je vindt het leuk om je te verdiepen in andere culturen en samenlevingen.
  • Je bent bereid je eigen denkbeelden en (voor)oordelen onder de loep te nemen.
  • Je hebt interesse in de vraag waarom mensen op bepaalde manieren handelen, óók als ze iets doen of willen wat je op het eerste gezicht vreemd – of zelfs verwerpelijk – vindt.
  • Je houdt van lezen, analytisch denken en van schrijven.
  • Je voelt je aangetrokken tot werk waarbij je bruggen slaat tussen culturen. Hierbij kun je denken aan beroepen als journalist, beleidsadviseur bij de overheid, onderzoeker, projectleider, landenspecialist of documentairemaker.
  • Wil je een extra uitdaging? Voor excellente studenten heeft de bacheloropleiding Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie een Honours- en Talentprogramma met zowel disciplinaire als interdisciplinaire componenten.

Maak kennis met de studie

Naast deze website zijn er verschillende mogelijkheden om meer te weten te komen over de bachelor Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie aan de UvA. Volg onze webklas over gender, etniciteit en conflict om te kijken of antropologie iets voor jou is. Bezoek een van onze voorlichtingsdagen. Daar kun je in gesprek gaan met studenten en studieadviseurs van Antropologie en alvast wat boeken uit het eerste jaar inzien. Enthousiast? Volg een hoorcollege en stel al je vragen tijdens een meeloopdag met een van onze studenten. Je kunt in de studiegids vakken vinden en cursusbeschrijvingen lezen.

Webklas bachelor Antropologie
FMG Culturele Antropologie en ontwikkelingssociologie Mark Middel
Mark Middel

Mark Middel: 'Antropologie leert je dat de plek waar jij geboren bent niet doorsnee is'

Nadat Marks droom over een toneelcarriere in duigen was gevallen moest hij een nieuwe keuze maken. In dit artikel vertelt Mark waarom zijn keuze op de studie Antropologie aan de UvA viel en over zijn studie ervaringen.

 

Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie
Diploma BSc Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 50035