Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Sociologie

Waarom neemt ongelijkheid alsmaar toe terwijl veruit de meeste mensen daar last van hebben en er tegen zijn? Elementaire vragen over het sociale leven kunnen leiden tot fantasie of frustratie maar ze goed beantwoorden lukt de meeste mensen niet. Een leven van sociale ervaringen maakt je blijkbaar nog geen deskundige van sociaal leven. Om dat te worden kan je sociologie gaan studeren. Daarmee kan je belangrijke inzichten verkrijgen in een breed scala van sociale verschijnselen, waaronder ook praktische problemen in buurten, bedrijven en beleid. Aan de kennis en kunde van sociologen is volop behoefte in de maatschappij.

Docent Bart van Heerikhuizen legt bij de Universiteit van Nederland uit wat sociologie  voor hem betekent.

 • Is Sociologie iets voor jou?

  De bachelor sociologie biedt je de mogelijkheid om je te ontwikkelen tot expert in thema’s als migratie, ongelijkheid, discriminatie, gezondheidszorg, kunst en cultuur, arbeidsmarkten, onderwijs, seksualiteit, sociale bewegingen en grootstedelijke dynamiek. De meeste van deze thema’s worden al sinds de 19e eeuw onderzocht en in het onderwijs worden waardevolle bijdragen van grondleggers van de sociologie uit die eeuw gecombineerd met inzichten uit recent onderzoek.

 • De samenleving in al haar veelzijdigheid en complexiteit doorgronden

  Met een grote verscheidenheid aan onderzoeksmethodes en sociologische theorieën sturen we je de stad in om onderzoek te doen. Elke onderzoeksvraag vereist de juiste mix van methodes en theoretische onderbouwing.  Het uitvoeren van sociologisch onderzoek is een ambacht dat je bij ons leert. Als student sociologie bekwaam je je onder meer in enquêteonderzoek, statistiek, diepte-interviews, tekstanalyse, big data en observaties van het alledaagse.

 • Aansluiting op de middelbare school

  Wie vakken als geschiedenis en maatschappijleer interessant vond, zal zich bij de opleiding sociologie thuis voelen. Maar ook bèta vakken, filosofie en talen kunnen belangrijk zijn, afhankelijk van de richting die je op wilt. Doe inspiratie op voor je profielwerkstuk en kom erachter of sociologie iets voor jou is. 

 • Waarom Sociologie aan de UvA?

  Als socioloog is de stad jouw laboratorium

  Amsterdam is de ideale plek om sociologie te studeren. Alles wat je leert, zie je terug in de veelzijdigheid van de stad. Het is het centrum van kunst en cultuur. Dankzij de 179 nationaliteiten die in de stad samenwonen, kent ze een ongekende diversiteit aan mensen en ideeën.

  Kleinschalig

  Je studeert in het hart van Amsterdam aan een kleinschalige opleiding, waar je makkelijk contact legt met medestudenten en docenten. 

  Stage of studeren in het buitenland

  Je hebt in het derde jaar de mogelijkheid om stage te lopen of een semester in het buitenland te studeren. De UvA heeft voor dit laatste samenwerkingsverbanden met universiteiten over de hele wereld. 

  Honours- en Talentprogramma

  Wil je een extra uitdaging? Voor excellente studenten hebben we een Honours- en Talentprogramma waarbij je ook de mogelijkheid hebt om vakken te volgen die een brug slaan met andere wetenschappen.

  Masteropleiding

  Na de bachelor Sociologie heb je toegang tot verschillende masters, die aansluiten bij je specialisatie en interessegebied.

 • Arbeidsmarkt

  Afhankelijk van je specialisatie, vind je als afgestudeerd socioloog een baan bij een grote variatie aan werkgevers. Op de pagina over Toekomstperspectief vind je meer informatie over de arbeidsmarkt voor sociologen, inclusief een lijst met werkgevers die in de afgelopen drie jaar sociologen in dienst hebben genomen.

 • Maak kennis met de studie

  Naast deze website zijn er verschillende mogelijkheden om meer te weten te komen over de bachelor Sociologie aan de UvA. Bezoek bijvoorbeeld een van onze voorlichtingsdagen. Daar kun je in gesprek gaan met studenten en studieadviseurs van Sociologie en alvast wat boeken uit het eerste jaar inzien.

  Enthousiast? Volg een hoorcollege en stel al je vragen tijdens een meeloopdag (student voor een dag) met een van onze studenten. Je kunt in de studiegids vakken vinden en cursusbeschrijvingen lezen.

Saskia Bos
Saskia Bos. Foto: Veerle Bos

Saskia Bos: 'De perfecte universitaire basis'

Saskia vertelt over de bachelor Sociologie aan de UvA, haar studie in Cardiff (Verenigd Koninkrijk) en haar stage bij RTL Boulevard.

Sociologie
Diploma BSc Sociologie
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56601