Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Economics and Business Economics
Opslaan in favorieten

Het studieprogramma

Tijdens de bachelor Economics and Business Economics doe je gedetailleerde kennis op van theorieën uit de economie en bedrijfseconomie. Daarbij train je je analytische, statistische en praktische vaardigheden. Ook krijg je training in de onderzoeksmethoden die je nodig hebt om je kennis toe te passen op actuele vraagstukken in het vakgebied. Onder andere door te werken aan actuele real-life cases.

Het programma

Je doet opdrachten in kleine teams. Hierdoor leer je snel en goed samenwerken met studiegenoten die allemaal een andere (internationale) achtergrond hebben. Ook werkgevers vinden dit steeds belangrijker.

Je volgt hoorcolleges in het Engels, maar je hebt het 1e jaar de mogelijkheid om je werkcolleges in het Nederlands te volgen als je dat wilt. Daarna wordt alles Engelstalig.

 • Jaar 1: ontwikkel een stevige basis

  In het 1e jaar maak je kennis met de basisconcepten van economie en bedrijfseconomie. Je begint met het vak Principles of Economics and Business. Hierin krijg je de fundamentele issues en de onderliggende concepten in de economie, bedrijfseconomie en de bedrijfskunde te zien. 

  De rest van het jaar volg je inleidende vakken in 5 belangrijke onderwerpen: 

  • Accounting
  • Microeconomics
  • Macroeconomics
  • Finance 
  • Economics of Markets and Organisations

  Daarnaast krijg je de steunvakken Wiskunde en Statistiek. Je sluit het jaar af met een spannend onderzoeksproject. Je kans om te oefenen met onderzoek doen en zo je vaardigheden te ontwikkelen.

 • Jaar 2: verdiep je basis

  In het 1e semester verdiep je je kennis van statistiek en econometrie. Ook leer je alles over het concept geld. Dit is een cruciaal onderdeel van het werk van zowel economen als bedrijfseconomen. Hiervoor volg je de vakken Money & Banking en International Money and Finance. 

  Tot slot doe je een stap terug en kijk je naar de beginselen van de economische wetenschap en de aard van economische kennis tijdens het vak Economic Methodology.

  Kies je specialisatie
  In het 2e semester ga je door met je gekozen major in Economics of in Business Economics. Kies je voor Business Economics, dan krijg je vakken in Corporate Law, Strategy, Accounting en Finance. Bij Economics volg je de vakken Game Theory, Microeconomics, Mathematics en Macroeconomics.

  Het Research Lab in
  Je sluit het jaar af met een Research Laboratory. Je doet dan kennis op over bestaande onderzoeken in economie of bedrijfseconomie. Een goede manier om kennis te maken met onderzoek.

 • Jaar 3: stage lopen, naar het buitenland of een minor

  Dit jaar draait om je eigen wetenschappelijke interesses. Stage lopen, studeren in het buitenland, een minor volgen of een aantal keuzevakken doen. Bedrijfseconomiestudenten specialiseren zich gedurende dit jaar in Accounting and Control, Finance of Organisational Economics. Doe je Economie, dan kun je zelf je studieprogramma samenstellen uit een lijst met vakken. Kijk voor een overzicht in de studiegids bij jaar 3.

 • Scriptie

  Ben je enthousiast over een nieuwe ontwikkeling of een bepaald onderwerp? Met je scriptie kun je dit uitgebreid uitwerken en train je tegelijk je vaardigheden om zelfstandig onderzoek te doen. Je scriptie is de laatste eis waaraan je moet voldoen om af te kunnen studeren. Onder begeleiding van onze onderzoekers volg je een duidelijk pad dat leidt naar je afstuderen als bachelor.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Mathematics 1 for Economics
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Principles of Economics and Business 1
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Financial Accounting 1 for Economics
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Microeconomics 1
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Macroeconomics 1
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Statistics 1 for Economics
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Research Project
  4—6
  6
 • Economics of Markets and Organisations
  ???studyprogramme .period??? 5
  6
 • Finance 1
  ???studyprogramme .period??? 5
  6
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Money and Banking
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Statistics 2 for Economics
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Econometrics
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • International Money and Finance
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Economic Methodology
  ???studyprogramme .period??? 3
  6
 • Specialisatievakken
  4—6
  30
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Free-choice electives: Minor programme, or Studying abroad, or Company Internship, or Electives
  1—3
  30
 • Specialisatievakken en thesis
  4—6
  30
Meer over de vakken in de studiegids

Studiebegeleiding

Om de overgang van de middelbare school naar de universiteit zo gemakkelijk mogelijk te maken krijg je in het 1e jaar extra begeleiding. Maar ook tijdens de rest van je studie kun je rekenen op ondersteuning van onze studieadviseurs, mentoren, tutoren en ons Career Centre.

Copyright: EB
Hoi, ik ben Vũ! Ik ben bachelorstudent Economics and Business Economics. Heb je vragen over het studeren aan de UvA? Stuur een berichtje! Chat met Vũ

Extra mogelijkheden tijdens je studie

 • Studentenverenigingen

  Amsterdam heeft een bruisend studentenleven. Zo zijn er ontzettend veel studentenverenigingen waar je een sport of hobby kunt beoefenen. Leuk is dat je via zo’n vereniging ook studenten buiten je eigen studie kennen. En je kunt meedoen aan borrels, toernooien en andere evenementen. Goed om te weten: alleen bij het traditionele studentencorps doe je een ontgroening.

 • Praat mee over het onderwijs

  Aan de universiteit kun je op verschillende manieren meepraten over het onderwijs. Bijvoorbeeld in het Programmacommittee, de Facultaire studentenraad (FSR) of de focusgroep voor 1e-jaarsstudenten. Je kunt je ook verkiesbaar stellen en je inzetten voor je opleiding en je medestudenten.

'Economie heeft altijd een sterke link met de actualiteit'

'Economie is een fascinerend onderdeel van onze samenleving, dat ik nog niet helemaal begrijp. Met deze studie kon ik veel verschillende interesses te combineren. Mijn favoriete vak is macro-economie, omdat je daarin de effecten van historische gebeurtenissen terug ziet komen in cijfers en modellen.'

Interactief Online Onderwijs aan UvA Economie en Bedrijfskunde

Tijdens je bacheloropleiding aan UvA Economie en Bedrijfskunde ervaar je een inspirerende combinatie van zowel online als offline werkvormen. We werken in een blended learning leeromgeving. Hierbij combineer je verschillende soorten onderwijs en studeer je in je eigen tempo. Tijdens de colleges is er meer tijd om de diepte in te gaan en voor interactie met je docent en medestudenten.

Verschillende onderwijsvormen
In dit programma vind je zowel innovatieve als traditionelere lesmethoden. Bijvoorbeeld in groepsopdrachten, of tijdens online werkcolleges. De opdrachten die je krijgt zijn een variatie in werkvormen, zoals: schrijft een paper, houd een feedbacksessie met medestudenten.

Ons Centre for Innovation and Teaching en Teaching and Learning Centre werken continu aan het verbeteren van onze lesmethoden, om meer verbinding te creëren tussen studenten, docenten en het lesmateriaal. Op deze manier bieden we jou de beste combinatie van uitdagend, effectief en efficiënt onderwijs.