Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Oud Future Planet Studies-student Sam Dijsselbloem werkt nu als adviseur duurzaam bouwen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). We spraken hem over zijn keuze voor de bachelor Future Planet Studies, zijn tips voor het kiezen van een master en over de overgang tussen studeren en werken.

Kiezen voor Future Planet Studies
“Ik wilde graag wat doen in de richting van duurzaamheid, maar op de middelbare school wist ik niet direct in wat voor vakgebied ik later wilde werken of wat ik later wilde doen. Ik had wel al een passie voor klimaatverandering en verduurzaming. Bij de studie Future Planet Studies kreeg ik de ruimte om verschillende dingen uit te proberen. Zeker in het eerste jaar volg je zowel bèta- als gamma-vakken. Deze brede basis en de mogelijkheid om pas later je richting te kiezen was voor mij erg fijn, maar tegelijk ook pittig, want de bèta-vakken waren voor mij lastiger om te volgen.”

Future Planet Studies-alumnus Sam Dijsselbloem

De master Forest and Nature Conservation
“Ik heb de master Forest and Nature Conservation gedaan, aan de Universiteit van Wageningen. In het Nederlands kan dit vertaald worden naar 'bos en natuurbeheer'. Binnen deze master kun je 3 tracks volgen: managment, ecology en een policy-track. Ik heb de policy-track gevolgd. Het is een goede master om te doen na FPS en als je nog steeds niet weet wat je precies wil doen, omdat je de mogelijkheid krijgt om je te verdiepen in een specifiek onderwerp of je juist breed te orienteren, bijvoorbeeld op het gebied van beleid. Een belangrijk onderdeel van de master is het onderzoeken van klimaatadaptatie en mitigatie van bossen en het vinden van nature based solutions. Dit bouwt voort op FPS waarbij je leert over hoe je natuurlijke systemen kan inzetten voor oplossingen in de klimaatproblematiek en verduurzaming."




Blijf bij jezelf
"Het kiezen van een master is wel een proces geweest. Na de bachelor was ik wel even klaar met studeren. Toen heb ik een tussenjaar genomen en ben ik naar het buitenland geweest. Daarna ben ik naar verschillende open dagen geweest om te ontdekken welke masters er zijn. Toch vond ik de keuze toen nog erg moeilijk. Voor mij hielp het om terug te gaan naar mezelf en na te gaan wat ik leuk vind om te doen, wat bij mij past en waar ik goed in ben. Ik ben praktisch ingesteld, vind het leuk om te denken over oplossingen en ik pak graag problemen aan. Daarbij was het voor mij ook belangrijk om niet alleen een beschouwende en onderzoekende master te doen, maar juist eentje waarin je de opgedane kennis in praktijk kunt brengen. Wageningen had meer project-based masters waarbij je kennis meteen mocht toepassen. Daarnaast ben ik altijd al dol geweest op bossen en natuur, dus de master forest and nature conservation sloot ook goed aan bij mijn interesses.”

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
“Afgelopen zomer heb ik mijn master afgerond. Tijdens mijn master heb ik vijf maanden stagegelopen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ik had het zo gepland dat de stage aan het eind van mijn master was en ik tijdens mijn stage verder kon bouwen op het onderwerp waarover ik mijn scriptie had geschreven. Gelukkig mocht ik na die vijf maanden blijven werken bij RVO. Binnen  RVO zit ik in een team dat zich bezighoudt met verduurzaming van de bouwsector. Er worden binnen het team verschillende onderwerpen behandeld, waarbij wij zoveel mogelijk interdisciplinair en integraal werken aan maatschappelijke opgaven. Ook zijn we als team bezig met duurzaam bouwen, waarbij we specifiek naar het materiaal kijken. Bijvoorbeeld: duurzamere materialen dan cement gebruiken, zoals hout." 


Duurzaam adviseren
"Als adviseur ben ik bezig met zowel overleggen als rapporten schrijven voor opdrachtgevers en het adviseren van beleidsmakers. Wij als team, krijgen vragen van ministeries over de implementatie en vormgeving van nieuw en bestaand beleid voor de verduurzaming van de bouw. Om hierover te kunnen adviseren praten we met mensen uit de bouwsector over de kansen en barrières die zij ervaren. Als we meer informatie nodig hebben om een goed advies te kunnen geven, laten we onderzoek doen in samenwerking met externe onderzoeksbureaus, en vervolgens schrijft RVO op basis van die rapporten een advies. De beleidsmakers kunnen dat adviesrapport dan meenemen.”


Interdisciplinair denken en samenwerken
“Bij Future Planet Studies leer je interdisciplinair denken en werken, en daar heb ik veel vaardigheden geleerd die ik ‘meenam’ naar mijn master en huidige baan. Tijdens mijn master deed ik bijvoorbeeld consultancy-projecten, waarin je met veel verschillende studenten werkt aan een probleem in een real-life case, waarbij het handig was dat ik over disciplines heen kan kijken en niet alleen vanuit mijn eigen achtergrond kon kijken. FPS-studenten kunnen dan goed de hoofden bij elkaar brengen. Mijn ervaring bij FPS heeft mij heel erg geholpen om goed samen te werken en een geheel van een project te maken.” 


Wees pro-actief
"Als je stage wilt lopen, werkt het goed om brutaal te zijn. Probeer pro-actief achter bedrijven aan te gaan die jij gaaf vindt en waar je wel een stage zou willen doen. Zo heb ik mijn stage bij de RVO gevonden: na een interview te hebben gedaan met iemand van RVO voor mijn scriptie heb ik gewoon gevraagd of zij nog stageplekken hadden. Je moet daarbij wel natuurlijk vermelden waarom je dat bedrijf interessant vindt. Verder heeft de universiteit zelf ook een groot netwerk waar veel bedrijven en instituten aan verbonden zijn. Mijn grootste tip voor een stageplek regelen is: Bel gewoon mensen en wees pro-actief.”

Paspoort
Sam Dijsselbloem
Studeerde FPS van 2015 tot 2018
Volgde de richting Sociale Geografie (nu Gamma)
Deed daarna de master Forest and nature conservation aan de universiteit van Wageningen

 

<< Lees meer alumniverhalen