Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Future Planet Studies
Vergelijk

Na je studie

Je toekomstperspectief

Specialisten op het gebied van onder meer energie, voedsel, water, klimaat, economie en politiek houden zich op verschillende manieren met duurzaamheid bezig. Jouw toegevoegde waarde als interdisciplinair afgestudeerde? Je verbindt kennis, mensen en ideeën. Je ziet het grote plaatje, maar je hebt ook voldoende specialistische kennis om in detail te treden. Je maakt plannen, geeft advies, onderzoekt en verzorgt oplossingen vanuit verschillende perspectieven.

Waar werken onze afgestudeerden?
 • Alumni aan het woord

  Overheid
  Duurzame ontwikkeling is een belangrijke taak van de overheid. Veel van onze alumni zijn dan ook in dienst van overheids- en semioverheidsinstellingen. Ze werken in verschillende functies aan bijvoorbeeld waterkwaliteit, biodiversiteit of een gebalanceerde ruimtelijke ordening. Bij nationale en regionale overheden is altijd behoefte aan academici die kennis van natuurlijke systemen en maatschappelijke processen combineren.
  Lees het verhaal van Kim: Politica in het Europees Parlement

  Duurzaam adviseren
  Een aantal van onze afgestudeerden gaat aan de slag als duurzaamheidsadviseur. Zij werken aan vergroening bij bedrijven als Arcadis, Akzonobel, TNO en Albert Heijn. Anderen geven duurzaamheidsadvies aan verschillende organisaties namens een adviesbureau (zoals KPMG, PWC, Berenschot, Balance, Spaak, RockGroup).
  Lees de verhalen van Saro: Duurzaamheidsexpert bij Hedgehog CompanyJorian: Trainee bij consultancybedrijf Balance en Laetitia: Projectmanager bij Dutch Green Building Council

  Groen beleggen
  Financiële instellingen (zoals Triodos, MN Pensioen & Vermogensbeheer) hebben vaak 'groene fondsen'. Welke bedrijven horen daar wel of niet in thuis en waarom? Een ingewikkelde afweging, waar onze afgestudeerden over meedenken.

  Maatschappelijke organisaties
  Sommige afgestudeerden zetten zich in voor politieke partijen of maatschappelijke organisaties die duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan (bijvoorbeeld Milieudefensie of Urgenda).
  Lees het verhaal van Joël: Community Outreach Coördinator bij Black Jaguar Foundation

  Onderzoek
  Al onze afgestudeerden zoeken antwoorden op de belangrijkste vragen van onze tijd. Sommigen doen dat door middel van onderzoek voor kennisinstellingen in Nederland of daarbuiten (zoals bij PlanBureau voor de Leefomgeving, Staatsbosbeheer, Institute for Water Education). Anderen blijven aan een universiteit verbonden (bijvoorbeeld de UvA, Wageningen Universiteit, Universiteit Utrecht). De academische wereld is bij uitstek een internationale wereld. 
  Lees over het PhD-onderzoek van Sofie naar 'groen' en atmosferisch water

  Innoverende ondernemers
  Een aantal van onze afgestudeerden begon een eigen bedrijf. Ze hadden niet alleen een goed idee, maar weten ook hoe je zo'n idee in de praktijk brengt. Voorbeelden zijn Café De Ceuvel, Coco’s Conserven, Dakdokters, Guidion, Hanergy, Metabolic, Tiny Tim House, Tostifabriek, Watt now? en de Zonnefabriek.
  Lees de verhalen  van Vera: Creatief duurzaam ondernemer en Joey: Oprichter Café de Ceuvel

  Toekomstige functies
  In de toekomst wordt het steeds belangrijker om disciplines samen te brengen om duurzaamheidsvragen te beantwoorden. Er zullen nieuwe functies ontstaan, waar we nu nog geen naam voor hebben. Wij voorzagen een paar jaar geleden bijvoorbeeld niet dat er afgestudeerden zouden werken als futuroloog, kooldioxide- of stikstofconsulent of kennismakelaar energieinnovatie bij het Ministerie van Economische Zaken.

 • Masterkeuze na Future Planet Studies

  Future Planet Studies heeft twee specialisatierichtingen (majoren). Om een soepele doorstroom naar sommige masters mogelijk te maken, moet je je keuzeruimte op een bepaalde manier inrichten.

  Future Earth major
  In deze major ligt de nadruk op aardwetenschappen, biologie en chemie. Hiermee ben je in principe toelaatbaar tot:

  • Future Planet Ecosystem Science;
  • Earth Science;
  • Biological Science.
    

  Future Society major
  Hier staan sociale geografie, planologie en politicologie centraal. Hiermee ben je in principe toelaatbaar tot:

  • Political Sciences;
  • Spatial Planning;
  • Human Geography.
    

  Interdisciplinaire masters
  Beide majors geven toegang tot interdisciplinaire masters in het buitenland, zoals:

  • Ecological Economics (Edinburgh);
  • Forest & Nature Management (Kopenhagen);
  • Environmental Studies (San Francisco);
  • Environmental Management (Yale);
  • Environmental Technology (Londen).

  Selectie bij Masters
  Elke master heeft specifieke toelatingseisen. Masteropleidingen mogen naast je vooropleiding selecteren op je cijfergemiddelde, profiel en de invulling van je keuzeruimte.

  Wetenschappelijke carrière
  Na je master kan je gaan promoveren tot doctor (dr., PhD). Je doet vier jaar lang onderzoek, geeft onderwijs en schrijft een proefschrift.

 • Carrièrebegeleiding

  Het UvA Student Career Centre geeft je advies tijdens en na je studie. Het centrum organiseert jaarlijks grote carrière-evenementen, vaak samen met studieverenigingen. Hier ontmoet je werkgevers en krijg je tips op het gebied van solliciteren en werken.