Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Kunstmatige intelligentie

Vergelijk

Zelfsturende auto’s, Siri en filmsuggesties in Netflix: kunstmatige intelligentie is overal. Steeds vaker worden computers ingezet voor het nemen van beslissingen of het zelfstandig uitvoeren van taken waarvoor intelligentie nodig is. In de bachelor Kunstmatige intelligentie bestudeer en analyseer je intelligentie vanuit verschillende vakgebieden.

Waar gaat Kunstmatige intelligentie over?

Als student Kunstmatige intelligentie bestudeer en analyseer je intelligentie vanuit verschillende vakgebieden. Zo onderzoek je bijvoorbeeld hoe computers menselijk denken en handelen kunnen imiteren of beter kunnen uitvoeren. Menselijke intelligentie en de samenhang tussen brein en gedrag is hierbij een belangrijke inspiratiebron. Naast wiskunde, informatica en programmeren volg je daarom vakken in cognitieve psychologie, logica, taalkunde en filosofie. Met deze kennis leer je zelf innovatieve, lerende computers en applicaties begrijpen, ontwikkelen en bouwen.

Denk jij vaak na over hoe alledaagse handelingen efficiënter gemaakt kunnen worden met behulp van computertechniek en algoritmen? Vind je wiskunde leuk en heb je ook gevoel voor taal en logica? Dan is de studie Kunstmatige Intelligentie aan de UvA misschien wel iets voor jou. 

Wat houdt deze studie in?

In deze video vertellen studenten en docenten wat je kunt verwachten van de bachelor Kunstmatige intelligentie aan de UvA.

Wil je meer weten over wat kunstmatige intelligentie nu eigenlijk is? Enkele UvA-docenten werkten mee aan de Nationale AI-cursus, die je gratis kunt volgen. 

Vijf redenen om Kunstmatige intelligentie aan de UvA te studeren

 1. Interdisciplinaire studie 
  De opleiding heeft een brede, interdisciplinaire opzet. Je krijgt vakken waarin verschillende disciplines aan bod komen: informatica, wiskunde, taalwetenschappen, psychologie, filosofie en uiteraard kunstmatige intelligentie.
 2. Technisch karakter
  Kenmerkend voor Kunstmatige intelligentie aan de UvA is het technische karakter, met focus op informatica en wiskunde.
 3. Veel specialisatierichtingen
  Je kunt je in veel richtingen specialiseren: Taal en Spraak, Logica, Informatie- ontsluiting, Beeldbewerking en Zelflerende systemen.
 4. Hypermodern gebouw
  Naast het faculteitsgebouw op Amsterdam Science Park vind je het nieuwe gebouw LAB42. In dit hypermoderne gebouw, ingericht voor onderwijs, onderzoek en co-creatie in de informatiewetenschappen, krijg jij als student les.
 5. Samenwerking met bedrijfsleven
  UvA-docenten zijn voorlopers in innovatief AI-onderzoek. Zo is de UvA een van de oprichters van het Innovation Centre for Artificial Intelligence (ICAI) dat ook in Lab42 zit. Bij ICAI werkt de UvA samen met bedrijven als Ahold, chipgigant Qualcomm en de Nationale Politie om innovatieve AI-oplossingen te ontwikkelen. Ook internationale contacten met het bedrijfsleven bieden unieke mogelijkheden voor stages en afstudeerprojecten. 
Copyright: UvA
Wat ontzettend leuk is aan de opbouw van de studie is dat je steeds vier maanden technische vakken hebt, en daarna een maand lang die kennis kan toepassen in een project. Door het vele samenwerken, leer je ook snel veel mensen kennen. Studente Kunstmatige intelligentie, Maura van der Linden

Toelating en inschrijving

Om je te kunnen aanmelden voor de bachelor Kunstmatige intelligentie heb je een vwo-diploma nodig (alle profielen zijn toegestaan) met wiskunde A of B. 

Wat kun je worden als je bent afgestudeerd?

De beroepsperspectieven voor KI-afgestudeerden zijn heel positief: bedrijven, overheid en andere organisaties hebben altijd behoefte aan hoogopgeleide, gespecialiseerde ICT-ers. Als KI-specialist ben je op je plek in onderzoek, maar ook in het bedrijfsleven als ontwerper van computerprogramma’s of robots, ontwikkelaar van zoeksystemen voor internet, systeembouwer en ontwerper van intelligente user-interfaces, en in management- en adviesfuncties.

Copyright: UvA
Onze AI-assistent kijkt mee met de KLM monteurs als zij vliegtuigmotoren inspecteren op beschadigingen. Miriam Huijser, oprichter Aiir Innovations
Wat zijn de verschillen tussen Kunstmatige intelligentie, Informatica en Informatiekunde?

Twijfel je nog of je Kunstmatige intelligentie, Informatiekunde of Informatica wil studeren, of vraag je je af wat het verschil is tussen deze opleidingen? Bekijk het overzicht met de verschillen tussen de opleidingen.

Feiten & cijfers
Diploma BSc Kunstmatige intelligentie
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56981
Locatie Science Park