Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Waar gaat Informatica over?

Informatica is een wetenschap die zich bezighoudt met alle onderdelen van computersystemen en netwerken, van theorie tot toepassing. Als student Informatica ontwikkel je zowel je theoretische kennis van onder andere wiskunde en logica. Én je doet praktische ervaring op met programmeren en ontwerpen. Je bestudeert de ontwikkeling van software en hardware, zoals chips en supercomputers. Je leert deze kennis toe te passen voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld games of wetenschappelijke simulaties. Op die manier leer je creatieve oplossingen te bedenken voor ICT-problemen in alle mogelijke sectoren. Denk aan het bedrijfsleven, overheden, onderwijs en onderzoek.

Vijf redenen om Informatica aan de UvA te studeren

De breedste Informaticabachelor van Nederland door theoretische basiskennis en praktische toepassingen

Lees meer
Bij de bachelor Informatica aan de UvA doe je een perfecte mix op van theoretische basiskennis en praktische toepassingen. Daarbij krijg je een bredere theoretische basiskennis dan bij andere informaticabachelors in Nederland.

Informele sfeer

Lees meer
De sfeer bij onze opleiding is informeel; de afstand tussen studenten en docenten is klein en je stapt gemakkelijk met vragen naar een docent. Ook in de colleges zelf bouwen we veel ruimte in voor vragen en discussie, omdat we het belangrijk vinden dat studenten actief deelnemen.

Studeren in het gebouw LAB42, de hub op het gebied van Digitale Innovatie en AI

Lees meer
Het gebouw LAB42 is speciaal voor UvA onderwijs en onderzoek in de informatiewetenschappen gebouwd. Hier studeer je in optimaal ingerichte collegezalen en samenwerkingsruimtes. Je vindt er ook labs waar UvA-informatici samenwerken met organisaties, overheidsinstellingen en bedrijven, waardoor inspiratie voor jouw toekomst nooit ver weg is.

Toegang tot grensverleggende technologie
 

Lees meer
Als informaticastudent aan de UvA heb je toegang tot grensverleggende technologie. Zo beschikken we voor ons onderwijs bijvoorbeeld over een visualisatielab. Ook krijg je toegang tot het Lisa-cluster. Dit parallelle computersysteem behoort tot de krachtigste computers waar Nederlandse wetenschappers mee werken.

Informaticaonderzoek van topkwaliteit

Lees meer
​Informaticaonderzoek aan de UvA is van wereldwijde topkwaliteit. Als enige brede universiteit in Nederland staat ons informaticaonderzoek in de top 100 van de QS World Rankings.
Informatica student, Nora Silven
Mijn afstudeerproject gaat over Virtual Reality (VR) en de angststoornis ‘selectief mutisme’ bij kinderen. Kinderen met selectief mutisme ervaren moeite om te praten. In dit project kan ik mijn kennis van programmeren en VR combineren. Informatica student, Nora Silven Wat zeggen onze studenten over de opleiding?

Past Informatica bij jou? 

  • Je hebt een vwo-diploma (alle profielen) met wiskunde B.
  • Je wilt precies weten hoe een computer en de toepassingen ervan in elkaar zitten. Speciale voorkennis van computers of programmeerervaring is niet nodig.
  • Je kunt creatieve oplossingen bedenken voor problemen.
  • Je wilt in het snelst ontwikkelende vakgebied aan de slag te gaan.
  • Je vindt het leuk om met anderen samen te werken.
  • Je hebt meer dan een voldoende voor Engels op de middelbare school, waardoor je academische, Engelstalige literatuur kunt lezen.

Lees meer over de toelating en inschrijven

Copyright: UvA
Verreweg het interessantste vond ik het vak Datastructuren. Hierdoor ging ik echt goed begrijpen hoe een computer precies werkt en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Informatica student, Florine de Geus Wat zeggen onze studenten over de opleiding?

Dubbele bachelor Wiskunde en Informatica

Heb je behoefte aan een extra uitdaging? En wil je je naast informatica ook meer verdiepen in wiskunde? Dan is de dubbele bachelor Wiskunde en Informatica misschien wel iets voor jou.

Feiten & cijfers
Diploma
BSc Informatica
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56978
Locatie
Science Park