Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Informatiekunde

Vergelijk

Hoe zorg je ervoor dat een zoekmachine zoals Google snel de juiste en bruikbare informatie naar boven laat komen? Hoe ontwerp je een app die intuïtief is in gebruik? Welke taken in de gezondheidszorg kunnen door robots worden overgenomen? Met deze vragen en meer ga je aan de slag in de bachelor Informatiekunde.

Waar gaat Informatiekunde over?

Informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam is een multidisciplinaire opleiding waarin aspecten van ICT, organisatiekunde, psychologie, communicatie en digitale media samenkomen. Ben je geïnteresseerd in de manier waarop technologie het leven van mensen en het werk van organisaties beïnvloedt en makkelijker kan maken? Overweeg dan om Informatiekunde te komen studeren aan de UvA.

De studie is bij uitstek geschikt als je een ‘denkende doener’ bent die het leuk vindt om maatschappelijke uitdagingen op te lossen met de inzet van technologie. Je leert te onderzoeken hoe mensen waarnemen, communiceren en technologie gebruiken. Ook kijk je naar de manier waarop bedrijven en organisaties omgaan met grote hoeveelheden informatie. En je ontwikkelt vaardigheden voor het bedenken, ontwikkelen en implementeren van ICT-toepassingen.

Wat houdt deze studie in?

In deze video vertellen studenten en docenten wat je kunt verwachten van de bachelor Informatiekunde aan de UvA.

Vijf redenen om Informatiekunde te studeren aan de UvA

 1. Multidisciplinaire aanpak
  De bachelor Informatiekunde aan de UvA kenmerkt zich door de multidisciplinaire aanpak: in de vakken komen onderwerpen uit technologie, psychologie, sociale wetenschappen en organisatiekunde samen en leer je verbanden te leggen tussen deze verschillende vakgebieden.
 2. Actuele onderwerpen
  Het veld van informatiewetenschappen ontwikkelt zich in razend tempo. Wij geven in de opleiding veel aandacht aan actuele onderwerpen zoals data science en het ontwerpen van informatiesystemen. Ook leer je technieken uit de kunstmatige intelligentie te gebruiken.
 3. Zelf leren ontwerpen en programmeren
  Vanaf dag één leer je bij ons zelf applicaties, systemen en gebruikersvriendelijke interfaces te ontwerpen. Hiervoor heb je geen programmeerervaring nodig; die krijg je in de opleiding. Je werkt vaak in kleine groepen aan een project, waarbij je een praktische oplossing ontwikkelt voor een echt probleem.
 4. Persoonlijk contact en begeleiding
  Binnen de opleiding gaan we open en informeel met elkaar om. Zo heb je veel persoonlijk contact met je docenten en word je in het eerste jaar door een ouderejaarsstudent begeleid in het tutoraat. Onze studenten geven aan dat ze zich daardoor snel thuis voelen en makkelijker studievaardigheden oppikken.
 5. De praktijk in huis
  Onze docenten werken veel samen met het bedrijfsleven, overheidsinstanties en onderzoeksinstituten in binnen- en buitenland. Zij spelen een grote rol bij ontwikkelingen in het vakgebied en hebben een groot (internationaal) netwerk. Voor jou als student betekent dit dat je veel aan de slag gaat met actuele voorbeelden uit de praktijk om je theoretische kennis in toe te passen.
Copyright: Anna Tol
Alle techniek die je nodig hebt, leer je in de eerste jaren en programmeren leer je vanaf dag één. Je hebt dus geen voorkennis nodig. Studente Informatiekunde, Anne Tol

Toelating en inschrijven

Om je te kunnen inschrijven voor de bachelor Informatiekunde, heb je een vwo-diploma nodig (alle profielen zijn toegestaan) met wiskunde A of B.

Wat kun je worden als je bent afgestudeerd?

Bedrijven, overheid en andere organisaties hebben altijd behoefte aan mensen die informatiesystemen kunnen ontwerpen, ontwikkelen of beheren. Daarmee heb jij als afgestudeerde informatiekundige een gunstig baanperspectief, want er is een structureel tekort aan hoogopgeleid ICT-personeel.

Typische beroepen voor afgestudeerde informatiekundigen zijn: data scientist, interactie (UX) ontwerper, systeemontwerper, informatieanalist of -architect. Ook beginnen veel alumni een eigen start-up.

Copyright: UvA
Voor mijn werk reis ik de hele wereld over en leer ik mensen kennen uit allerlei culturen. Thom Bergman, ondernemer in blockchain
Wat zijn de verschillen tussen Informatiekunde, Informatica en Kunstmatige intelligentie?

Twijfel je nog of je Informatiekunde, Informatica of Kunstmatige intelligentie wil studeren, of vraag je je af wat het verschil is tussen deze opleidingen? Bekijk het overzicht met de verschillen tussen de opleidingen.

Feiten & cijfers
Diploma BSc Informatiekunde
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56842
Locatie Science Park