Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Psychobiologie

Vergelijk

Waarom is het niet slim om een nacht door te leren voor je examen? Hoe kan het dat sommige mensen verslaafd raken aan alcohol of sigaretten en anderen niet? Kun je persoonlijkheid terugvinden in je brein? Wat is verliefdheid biologisch gezien eigenlijk? Dit soort vragen ga je leren beantwoorden aan de hand van theorie en onderzoek in de opleiding Psychobiologie.

Waar gaat Psychobiologie over? 

De hersenen zijn het meest complexe orgaan van het menselijk lichaam. Dankzij wetenschappelijk onderzoek begrijpen we al veel over de ontwikkeling en werking van de hersenen, maar er is ook nog ontzettend veel te ontdekken. Als student Psychobiologie bestudeer je de werking van het brein op alle niveaus: van molecuul tot de menselijke geest. Je leert bijvoorbeeld hoe het zenuwstelsel is opgebouwd, hoe neuronen werken en wat de relatie is tussen het brein en menselijk gedrag. Door technieken als EEG en fMRI, die hersenactiviteit zichtbaar maken, moleculaire technieken en proefdiermodellen kan een psychobioloog processen die zich afspelen in hersenen tijdens ontwikkeling, veroudering of ziekte onderzoeken. Ook leer je normaal menselijk gedrag te verklaren en afwijkingen te herkennen. 

Vijf redenen om Psychobiologie aan de UvA te studeren

 1. Uniek in Nederland
  De bachelor Psychobiologie is uniek in Nederland. Er zijn meer universiteiten die een combinatie van psychologie en biologie aanbieden, maar Psychobiologie is de enige bachelor waarin je je helemaal focust op het menselijke brein en al zijn eigenaardigheden.
 2. Docenten met verschillende expertises
  Je krijgt onderwijs van docenten en onderzoekers met expertises in de (neuro)biologie en psychologie.
 3. Goede begeleiding
  In je eerste jaar word je in kleine groepen door een mentor begeleid. Hierdoor voel je je snel thuis en pak je makkelijker de benodigde studievaardigheden op.
 4. Samenwerking met onderzoeksinstituten
  De opleiding werkt samen met onderzoeksinstituten als het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) en het Amsterdam UMC (onderdeel van de Amsterdams Universitaire Medische Centra). Dit biedt uitstekende mogelijkheden om het geleerde tijdens je bachelorstage in de praktijk te brengen.
 5. Honoursprogramma of dubbele bachelor 
  Behoefte aan extra uitdaging? Dan kun je het honoursprogramma volgen of kiezen voor een dubbele bachelor Psychobiologie - Psychologie
Copyright: UvA
Omdat er nog zoveel onbekend is binnen de Psychobiologie, krijgen we regelmatig in college te horen dat men nog niet weet wat emoties precies zijn of waarom een bepaald hersengebied een rol speelt bij het reguleren van slaap. Er is dus ruimte genoeg om zelf onderzoek te doen! Studente Psychobiologie, Dominique Weltevreden

Toelating en inschrijving: numerus fixus, selectie en plaatsing

Om de kwaliteit van de opleiding te garanderen heeft de UvA voor de bachelor Psychobiologie een numerus fixus ingesteld met een capaciteit van 250 plaatsen. Om je te kunnen aanmelden voor de selectie en plaatsing heb je een vwo-diploma nodig met het profiel natuur en techniek met biologie of natuur en gezondheid met natuurkunde. De selectie bestaat uit een onderwijsdag en een toetsdag.

Let op: deze opleiding heeft een vroege inschrijfdeadline. Het is niet meer mogelijk om je in te schrijven voor studiejaar 2023-2024. Vanaf oktober tot uiterlijk 15 januari kun je je inschrijven voor de selectie voor studiejaar 2024-2025. 

Wat kun je worden als je bent afgestudeerd? 

Als student Psychobiologie word je in de eerste plaats opgeleid tot onderzoeker. Typische beroepen voor psychobiologen zijn: wetenschappelijk onderzoeker bij een universiteit of onderzoeksinstituut zoals het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN), docent, consultant, beleidsmedewerker of wetenschapsvoorlichter.

Copyright: UvA
Ik ben een matchmaker tussen onderzoekers en bedrijven en help met de financiële planning. Leanne Schmitz, consultant Life Sciences bij biotechnologiebedrijf Catalyze
Wat is het verschil tussen Psychobiologie en Psychologie?

Weet jij nog niet of je Psychobiologie of Psychologie wilt studeren of vraag je je af wat het verschil is tussen deze opleidingen? Bekijk het overzicht met de verschillen tussen de opleidingen. Behandel je graag mensen met psychische klachten? Kies dan voor Psychologie of Geneeskunde, niet voor Psychobiologie.

Feiten & cijfers
Diploma BSc Psychobiologie
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 50014
Locatie Science Park