Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Waar gaat Psychobiologie over? 

De hersenen zijn het meest complexe orgaan van het menselijk lichaam. Dankzij wetenschappelijk onderzoek begrijpen we al veel over de ontwikkeling en werking van de hersenen, maar er is ook nog ontzettend veel te ontdekken. Als student Psychobiologie bestudeer je de werking van het brein op alle niveaus: van molecuul tot de menselijke geest. Je leert bijvoorbeeld hoe het zenuwstelsel is opgebouwd, hoe neuronen werken en wat de relatie is tussen het brein en menselijk gedrag. Door technieken als EEG en fMRI, die hersenactiviteit zichtbaar maken, moleculaire technieken en proefdiermodellen kan een psychobioloog processen die zich afspelen in hersenen tijdens ontwikkeling, veroudering of ziekte onderzoeken. Ook leer je normaal menselijk gedrag te verklaren en afwijkingen te herkennen. 

Vijf redenen om Psychobiologie aan de UvA te studeren

Goede begeleiding tijdens de studie

Lees meer
In je eerste jaar word je in kleine groepen door een mentor begeleid. Hierdoor voel je je snel thuis en pak je makkelijker de benodigde studievaardigheden op.

Les van docenten met verschillende expertises

Lees meer
Je krijgt onderwijs van docenten en onderzoekers met expertises in de (neuro)biologie en psychologie.

Focus je volledig op het menselijk brein

Lees meer
Aan de UvA volg je de meest ervaren opleiding op het gebied van het brein. Onderzoekers bij de UvA bestuderen al meer dan twintig jaar menselijke hersenen en delen deze kennis met jou in de bachelor Psychobiologie. In deze opleiding focus je je volledig op het menselijk brein en al zijn eigenaardigheden.

Samenwerking met onderzoeksinstituten voor stages

Lees meer
De opleiding werkt samen met onderzoeksinstituten als het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) en het Amsterdam UMC (onderdeel van de Amsterdams Universitaire Medische Centra). Dit biedt uitstekende mogelijkheden om het geleerde tijdens je bachelorstage in de praktijk te brengen.

Dubbele bachelor Psychobiologie-Psychologie mogelijk

Lees meer
Behoefte aan extra uitdaging? Dan kun je het honoursprogramma volgen of kiezen voor een dubbele bachelor Psychobiologie - Psychologie.
Copyright: niet bekend
Omdat er nog zoveel onbekend is binnen de Psychobiologie, krijgen we regelmatig in college te horen dat men nog niet weet wat emoties precies zijn of waarom een bepaald hersengebied een rol speelt bij het reguleren van slaap. Er is dus ruimte genoeg om zelf onderzoek te doen! Psychobiologie student, Dominique Weltevreden Wat zeggen onze studenten over de opleiding?

Past Psychobiologie bij jou? 

  • Je hebt een vwo-diploma met het profiel Natuur en Gezondheid met natuurkunde of Natuur en Techniek met biologie
  • Je vindt biologie een leuk vak
  • Je hebt belangstelling voor mensen en hun gedrag
  • Je werkt graag mee aan het verkennen van een nieuwe wetenschap
  • Je ziet onderzoek als een uitdaging

Als je graag mensen met psychische klachten wil behandelen, kies dan voor Psychologie of Geneeskunde, niet voor Psychobiologie.

Toelating en inschrijving: numerus fixus, selectie en plaatsing

Om de kwaliteit van de opleiding te garanderen heeft de UvA voor de bachelor Psychobiologie een numerus fixus ingesteld met een capaciteit van 250 plaatsen. Om je te kunnen aanmelden voor de selectie en plaatsing heb je een vwo-diploma nodig met het profiel natuur en techniek met biologie of natuur en gezondheid met natuurkunde. De selectie bestaat uit een onderwijsdag (donderdag 20 februari 2025 en maandag 24 februari 2025)  en een toetsdag op zaterdag 15 maart 2025.

Let op: deze opleiding heeft een vroege inschrijfdeadline. Het is niet meer mogelijk om je in te schrijven voor studiejaar 2024-2025. Vanaf 1 oktober 2024 kun je je aanmelden voor de selectie voor studiejaar 2025-2026.

Feiten & cijfers
Diploma
BSc Psychobiologie
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
50014
Locatie
Science Park