Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Psychologie
Vergelijk

Overstappen naar bachelor Psychologie

Wie een niet afgeronde bachelor Psychologie heeft van een andere Nederlandse universiteit, kan een overstapverzoek indienen om te bepalen op welk punt in de studie men kan instromen. Het eerste (propedeutische) jaar dient in ieder geval afgerond te zijn om te kunnen overstappen.

Vrijstellingen

Aan de hand van al behaalde vakken worden vrijstellingen verleend en wordt bepaald welke vakken bij de UvA nog behaald moeten worden om de bachelor aan de UvA af te ronden. Het onderwijsprogramma van de UvA en dat van de universiteit waar men vandaan komt worden naast elkaar gelegd en vak voor vak met elkaar vergeleken.

Tussen 15 juni en 2 juli kun je een overstapverzoek indienen voor het aankomend academisch jaar. Vul hiervoor onderstaand formulier in. Hierin worden gegevens gevraagd, waaronder een upload van jouw cijferlijst(en) met reeds behaalde vakken.

Mogelijke vertraging

Aangezien onderwijsprogramma's altijd enigszins van elkaar verschillen, kan het zijn dat men geen vrijstelling krijgt voor vakken. Omdat men aan de UvA aan veel tweedejaarsvakken niet kan beginnen als het eerste jaar niet is afgerond, kan overstappen tot vertraging leiden.

Een overstap met een net niet afgeronde bachelor (men heeft bv. nog één of twee vakken open staan bij de eigen opleiding) kan dan ook zeer onvoordelig zijn en leiden tot vertraging. Vaak wordt dan ook afgeraden om met een bijna afgeronde bachelor Psychologie over te stappen naar de UvA. 

Nadat je het advies van de examencommissie hebt ontvangen raden wij dan ook aan om te spreken met één van onze studieadviseurs, voor het maken van een planning en voor hulp bij de vakaanmelding.