Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor
Rechtsgeleerdheid

Wil jij leren hoe je het recht kunt inzetten voor een rechtvaardige samenleving? Wil je zelf een deel van je programma invullen en actief aan de slag met het recht? Kom dan rechten studeren aan de UvA. Bij ons leer je niet alleen de theorie, maar kom je vanaf dag één in aanraking met de praktijk.

Recht en maatschappij 

Als je rechten komt studeren aan de UvA leer je denken èn werken als een academisch opgeleid jurist, die het verschil kan maken. Dat doe je samen met topdocenten en juristen uit de praktijk in Amsterdam. Je bestudeert alle rechtsgebieden, ook in Europese en internationale samenhang, omdat je als jurist midden in de maatschappij staat. Het recht staat wat ons betreft altijd in verbinding met de veranderende wereld om ons heen. We dagen jou uit om kritische vragen te stellen over het rechtssysteem. Je leert hoe je het recht kunt inzetten om dingen te veranderen in de samenleving.

Video wordt geladen..
-

Waarom rechten studeren aan de UvA? 

Top 5 bijzondere kenmerken

 • Je haalt je bachelor recht uit het juridische hart:
  • je leert kritisch naar het recht kijken en hoe je het actief kunt inzetten in een veranderende maatschappij.
  • je studeert in het juridisch centrum van Nederland, met toegang tot een groot netwerk en de kans om ervaring op te doen in de juridische wereld.
 • Je krijgt les van topdocenten die werkzaam zijn in het juridisch hart.
 • De Amsterdam Law Firm en het Amsterdam Honours College of Law bieden je de mogelijkheid voor verdieping in het werken en denken als jurist en vergroten je kansen op de arbeidsmarkt.
 • De Asser-werkgroepen voor een goede start en voorbereiding op de Amsterdam Law Firm en/of het Honours College
 • Een half jaar keuzeruimte die je zelf mag invullen met een minor of een half jaar studeren in het buitenland.
Video wordt geladen..

Het studieprogramma

• Het eerste jaar: inleiding in het recht

In het eerste jaar krijg je inleidende vakken van alle rechtsgebieden, zoals Inleiding privaatrecht en Inleiding strafrecht. Zo krijg je een goed beeld van hoe het rechtssysteem is opgebouwd. In het eerste semester maak je in het vak Zicht op de rechtspraktijk kennis met het werkveld. Je onderneemt diverse juridische activiteiten zoals een bezoek aan de rechtbank of een advocatenkantoor of het bijwonen van een vergadering van de Gemeenteraad. De basisvaardigheden die je nodig hebt leer je in de werkgroepen. De nadruk ligt hierbij op schrijfvaardigheid.

• Het tweede jaar: verdieping

Vanuit de basiskennis van alle rechtsgebieden verdiep je je in het tweede jaar verder in het rechtssysteem. Je volgt vakken als Aansprakelijkheidsrecht en Internationaal publiekrecht. Ook kun je meedoen aan een oefenrechtbank. Als je zaken als vrijheid van meningsuiting en privacy interessant vindt, kun je het vak Informatierecht volgen.

• Het derde jaar: minor of buitenland?

In het derde jaar heb je veel keuzevrijheid. Kies jij een minor van rechten of van een andere studie? Of ga je een half jaar in het buitenland studeren aan een van de vele law schools waarmee wij samenwerken? De opleiding sluit je af met het schrijven van een scriptie. Na het behalen van je diploma kun je kiezen uit één van de juridische masteropleidingen die de faculteit aanbiedt.

Is deze bachelor iets jou? 

De studie Rechtsgeleerdheid is iets voor jou als je je hierin herkent:

 • je hebt een vwo-diploma (ongeacht je profiel) of een hbo-Rechten propedeuse; 
 • je bent geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken;
 • je vindt het leuk om zaken te analyseren en tot een oplossing te komen; 
 • je kunt dit goed onder woorden brengen, mondeling en schriftelijk; 
 • je wilt leren hoe je onrecht kunt voorkomen of aanpakken;
 • je wilt graag mensen of bedrijven helpen bij juridische kwesties.

Kansen op de arbeidsmarkt

Na het behalen van je bachelor Rechtsgeleerdheid krijg je de titel Bachelor of Laws (LLB) en heb je kennis van alle basisgebieden van het recht. Voor het uitoefenen van de togaberoepen, zoals advocaat, rechter of officier van justitie, is het nodig om na je bachelor nog een juridische master te behalen.

Bachelorstudent Rechtsgeleerdheid
Copyright: FdR
Amsterdam is het epicentrum van de rechtspraktijk Bachelorstudent Rogier Simons

 

Wist je dat …?

 • er verschillende studieverenigingen zijn met een eigen plek in ons gebouw? JFAS is de faculteitsvereniging voor alle rechtenstudenten. Zij organiseren lezingen, praktijkbezoeken, studiereizen en borrels. 
 • je studeert op de moderne Roeterseilandcampus in hartje Amsterdam? Er zijn innovatieve onderwijszalen, zoals de Active Learning Space en een Moot Court-zaal (oefenrechtbank). Maar er zitten ook veel gezellige cafés, restaurants en winkels. 

Heb je vragen?

Bel de Onderwijsbalie op: 020 525 3440 of stel je vraag online bij de Digitale Student Service Desk. Je kunt ook eerst de video 'Online voorlichting en Q&A met studenten' bekijken, waarin bachelorstudenten vragen beantwoorden.

Kerngegevens

Rechtsgeleerdheid
Diploma LLB Rechtsgeleerdheid
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 50700