Curriculum 2023-2024
-
Jaar 1: inleiding in de rechtsgebieden en Amsterdam Law Firm
In het eerste jaar krijg je een inleiding in de verschillende rechtsgebieden. Daarnaast neem je twee keer per week deel aan de Amsterdam Law Firm. In kleine vaste werkgroepen leer je academische juridische vaardigheden en ga je meteen aan de gang met het analyseren en oplossen van juridische vraagstukken. Je leert onderzoek doen, kritische vragen stellen, juridisch schrijven en hoe je een overtuigend pleidooi houdt of geslaagd onderhandelt. Samen met je medestudenten en vaste docent pas je alles wat je leert toe op zaken, gebaseerd op de juridische praktijk, en oefen je met de verschillende rollen van een jurist.
Elk semester (half jaar) sluit je af met een projectvak. Hierin werk je in kleine groepjes aan opdrachten rondom een maatschappelijk thema. Je verbindt je kennis en vaardigheden om vanuit het recht oplossingen te vinden voor maatschappelijke vraagstukken. In jaar 1 zijn dat de thema’s Rechtstaat & Democratie en Digitalisering.
Je kunt tijdens of aan het eind van het eerste jaar nog steeds beslissen om je te specialiseren in fiscaal recht door over te stappen naar de bachelor Fiscaal recht.
-
Jaar 2: verdieping en Amsterdam Law Firm
In het tweede jaar krijg je verdiepende vakken als Europees recht, Goederenrecht, Bestuursrecht en Materieel strafrecht en semester 1 wordt afgesloten met het privaatrechtelijke vak Verbintenissenrecht. Binnen het onderwijs van de Amsterdam Law Firm leer je je academische juridische vaardigheden verder aan te scherpen en toe te passen. Je doet mee aan een mootcourt (oefenrechtbank) en oefent je onderzoeksvaardigheden en schrijfvaardigheid door een beknopte paper te schrijven. Een goede oefening voor de bachelorscriptie in het derde jaar.
In het projectvak Duurzaamheid verbind je aan het eind van jaar 2 de kennis uit de vakken die je hebt gehad en de geleerde academische en juridische vaardigheden. Hiermee probeer je oplossingen te vinden voor de juridische vraagstukken rondom dit thema.
-
Jaar 3: verdieping, praktijk en keuzeruimte
In het derde jaar krijg je nog meer verdiepende vakken zoals Internationaal publiekrecht en Ondernemingsrecht. Ook leer je meer over rechtsfilosofie. Binnen het projectvak Recht en praktijk kun je een stage doen, in een rechtswinkel werken, of een clinic volgen waar je in opdracht van een cliënt werkt aan zaken van maatschappelijk belang. Daarnaast heb je keuzeruimte die je zelf kunt invullen. Je kunt bijvoorbeeld:
- aan een universiteit in het buitenland studeren;
- je verder specialiseren via een juridische minor;
- ervoor kiezen een minor of keuzevakken aan andere faculteiten te volgen.
Ook kies je twee van de drie integratievakken Fundamentele rechten, Insolventierecht en Arbeidsrecht. Daarin verbind je alle kennis uit je bachelor en focus je meer op publiekrecht (het recht tussen de staat en burgers) of privaatrecht (het recht tussen burgers).
Het jaar wordt afgesloten met het schrijven van een bachelorscriptie, waarna je de titel Bachelor of Laws (LLB) krijgt. De meeste van onze studenten volgen daarna nog een juridische master; een vereiste als je bijvoorbeeld advocaat wilt worden.
-
Grondslagen van het rechtBlok 16
-
StrafrechtBlok 16
-
Staats- en bestuursrechtBlok 26
-
PrivaatrechtBlok 26
-
Projectvak Democratie en rechtstaatBlok 36
-
Amsterdam Law Firm: Academische vaardighedenBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4Blok 5Blok 6—
-
Recht en gedragBlok 46
-
Internationaal en Europees rechtBlok 46
-
Juridische beroepen en beroepsethiekBlok 56
-
Personen- en familierechtBlok 56
-
Projectvak DigitaliseringBlok 66
-
GoederenrechtBlok 16
-
Europees rechtBlok 16
-
RechtsgeschiedenisBlok 26
-
Verbintenissenrecht (met projectonderdeel)Blok 2Blok 312
-
Amsterdam Law Firm: Academische vaardighedenBlok 1Blok 2Blok 3Blok 4Blok 5Blok 6—
-
Materieel strafrechtBlok 46
-
BestuursrechtBlok 46
-
Formeel strafrechtBlok 56
-
BestuursprocesrechtBlok 56
-
Projectvak DuurzaamheidBlok 66
-
Internationaal publiekrechtBlok 16
-
RechtsfilosofieBlok 26
-
Recht en praktijk (stage, rechtswinkel, clinic)Blok 33
-
Vrije keuzeruimteBlok 1Blok 2Blok 315
-
Burgerlijk procesrechtBlok 46
-
OndernemingsrechtBlok 46
-
Integratievakken (2 van 3): Fundamentele rechten, Insolventierecht en/of ArbeidsrechtBlok 512
-
BachelorscriptieBlok 4Blok 5Blok 66
Onderwijsdirecteur Arthur Salomons en ALF-directeur Natasja Montulet-van der Meer vertellen over de opbouw van het studieprogramma. ‘Je leert hoe het is om jurist te zijn en welke rol bij jou past’.
-
Amsterdam Law Firm: vaardighedenonderwijs
In de eerste twee jaar van de opleiding neem je elke week deel aan de Amsterdam Law Firm in kleine groepen van 15 medestudenten. Je past de stof die je in de colleges leert tijdens dit studieonderdeel toe op realistische zaken uit de rechtspraktijk. Tegelijkertijd leer je academische en juridische vaardigheden en oefent deze in opdrachten.
-
Projectonderwijs
In de eerste twee jaar van je bachelor rond je elk semester af met een projectvak. Hierin werk je in kleine groepjes aan opdrachten rondom maatschappelijke thema’s als rechtstaat en democratie, digitalisering en duurzaamheid. In deze vakken verbind je de kennis en vaardigheden uit de vakken die je al hebt gehad, om oplossingen te vinden voor deze vraagstukken.
-
Het Honours College: meer academische verdieping
Wil je meer uitdaging en vind je het interessant om interdisciplinaire vakken te volgen? Vanaf de tweede helft van het eerste jaar kun je meedoen aan ons intensieve programma voor extra ambitieuze studenten. Binnen het Amsterdam Honours College of Law volg je extra vakken, masterclasses van toonaangevende juristen en ga je mee op studiereis. Daarnaast neem je deel aan de Amsterdam Law Trails.
-
Studeren in het buitenland
Wil je tijdens je studie een tijd in het buitenland studeren? In Amerika, Australië of Berlijn bijvoorbeeld? Je hebt de keuze uit de beste rechtenstudies over de hele wereld. Van alle Nederlandse universiteiten hebben wij het grootste netwerk. Start op tijd met plannen en maak gebruik van de mogelijkheid om de keuzeruimte in het derde jaar te vergroten om in het buitenland te kunnen studeren.
-
Onderwijs en zelfstudie
Gemiddeld heb je in het eerste jaar 12 tot 18 uur per week les. In het tweede en derde jaar 10 tot 12 uur per week. De uren waarin je geen les krijgt, besteed je aan zelfstudie (circa 20 uur per week), bijvoorbeeld:
- studieboeken en jurisprudentie (gerechtelijke uitspraken) lezen;
- materiaal zoeken en bestuderen in de bibliotheek;
- werkgroepen of tentamens voorbereiden;
- een werkstuk schrijven of een presentatie voorbereiden.
Meer weten over de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid? Vraag dan de folder aan.

Het mooie aan de Amsterdam Law Firm is dat je al vroeg bezig bent met de vaardigheden die je aan het eind van je bachelor en master nodig hebtAkhi, student Rechtsgeleerdheid en Fiscaal recht Lees meer verhalen van studenten
Heb je vragen?
Neem contact met ons op of raadpleeg onze antwoorden op veelgestelde vragen.