In de bachelor Theaterwetenschap bestudeer je alle elementen die een theatervoorstelling tot een magisch geheel maken, maar ook hoe die op het publiek overkomen. Theorie, analyse, geschiedenis en dramaturgie komen in alle fases van de opleiding terug.
In elke fase van de studie komen theorie, analyse, geschiedenis, dramaturgie en academische vaardigheden aan bod. De focus ligt enerzijds op de theorie, analyse en geschiedenis van theater en performance. Anderzijds is er ook aandacht voor de praktische kant van het theatervak en voor de dramaturgie, de verbinding van theorie en praktijk. In het eerste en tweede jaar maak je kennis met al deze verschillende aspecten. Daarna heb je ruimte voor verbreding en verdieping, bijvoorbeeld door keuzevakken of een minor te volgen of door een semester aan een buitenlandse universiteit te studeren. In de eindfase van de opleiding loop je stage en schrijf je ter afsluiting een scriptie.
In het tweede en derde jaar van de opleiding krijg je 54 studiepunten (EC) om naar eigen inzicht in te vullen. 12 punten gebruik je voor een opleidingsgebonden keuzevak. Voor de overige 42 punten heb je meerdere opties.
Er zijn heel veel vakken die je als keuzevak kunt volgen. Een vak van de Faculteit der Geesteswetenschappen, een andere faculteit of zelfs een andere universiteit. De meeste opleidingen bieden aparte keuzevakken aan.
Een minor is een samenhangend onderwijsprogramma van 30 EC, oftewel een half studiejaar. Een minor is niet verplicht, maar kan een goede voorbereiding zijn op een master of een bepaald beroep. Het kan bijvoorbeeld zinvol zijn om je ook in andere kunsten te verdiepen, een taal te leren of een minor over kunsteducatie te volgen.
Tijdens je studie moet je een stage lopen en heb je de mogelijkheid een periode in het buitenland te studeren.
Bij theaterwetenschap maakt een stage onderdeel uit van het afstudeertraject. Tijdens een stage doe je werkervaring op, bouw je aan een netwerk in de theaterwereld en krijg je een indruk van de mogelijkheden binnen een organisatie en van welk soort werk bij jou past. Stageplaatsen vind je bijvoorbeeld bij theatergroepen, theaters, festivals en culturele organisaties. De opleiding onderhoudt goede banden met verschillende stageplekken in en buiten Amsterdam.
De Universiteit van Amsterdam neemt intensief deel aan internationale samenwerkings- en uitwisselingsprogramma's, waardoor je een periode in het buitenland kunt studeren. De opleiding Theaterwetenschap aan de UvA heeft nauwe banden met theateropleidingen in het buitenland. Regelmatig vindt uitwisseling plaats van studenten en docenten van verschillende universiteiten in West-Europa en de rest van de wereld.
Studenten die naast het reguliere onderwijs een extra uitdaging zoeken, kunnen het honoursprogramma volgen.
Studenten die het honoursprogramma met succes afronden, krijgen hiervan een vermelding op het supplement van hun bachelordiploma.
De bachelor Theaterwetenschappen duurt drie jaar. Een studiejaar bestaat uit twee semesters. Een semester is opgebouwd uit twee blokken van 8 weken en een blok van 4 weken. Een studiejaar omvat 60 studiepunten (EC).
Als bachelorstudent ben je zo'n 42 uur per week met de studie bezig. Je besteedt ongeveer 14 uur per week aan colleges. De rest van de tijd is voor zelfstudie (voorbereiding op colleges, werkstukken en tentamens).
Het studieschema en een uitgebreide beschrijving van de vakken vind je in de UvA Studiegids.