Hoe werkt muziek?
Muziek is niet weg te denken uit ons leven, of we nu in Nederland, Indonesië, Senegal of Brazilië wonen. Muziekwetenschappers denken na over de manieren waarop muziek werkt, niet alleen in ons leven, maar ook in dat van mensen die hele andere levens hebben dan wij. Wat gebeurt er in ons brein als we aangegrepen worden door muziek? Hoe ontstaan muzikale subculturen? Hoe verhoudt muziek zich tot taal en religie? Hoe maakten en beluisterden mensen vroeger muziek?
Je verdiept je in allerlei muziekpraktijken: van westerse klassieke muziek tot jazz, pop en wereldmuziek. Daarnaast leer je zelfstandig op zoek te gaan naar antwoorden op muzikale vragen. Die vaardigheden komen in alle werksituaties goed van pas, en met name in de wereld van kunst en cultuur: als concertprogrammeur, festivalorganisator, radio- of tv-maker, adviseur of redacteur.
Ontdek in 4 minuten wat de bachelor Muziekwetenschap aan de UvA inhoudt, waarom het uniek is en wat de ervaringen zijn van student Daniël en docent Barbara Titus.
Netwerk
Unieke opleiding
Persoonlijke aandacht
Drie specialisaties
Waarom Muziekwetenschap aan de UvA?
- Ideale studieomgeving
Je bevindt je in een stad met een enorm aanbod van (live) muziek in internationaal bekende concertzalen, poptempels, jazz clubs, operahuizen en wereldmuziekpodia. - Samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam
De opleiding Muziekwetenschap werkt samen met het Conservatorium van Amsterdam in de Academy for Musicology and Musicianship Amsterdam (AMMA). Je kunt in het kader van dit programma tijdens je studie Muziekwetenschap vakken kiezen uit de curricula Klassiek, Jazz en Pop van het Conservatorium van Amsterdam. - Unieke opleiding
Muziekwetenschap aan de UvA is de enige opleiding in Nederland die een combinatie van benaderingen biedt om muziek te bestuderen:- Historisch: hoe maakten en beluisterden mensen door de eeuwen heen muziek?
- Cultureel: hoe maken en beluisteren mensen in verschillende delen van de wereld nu muziek, en waarom
- Cognitief: hoe reageert het menselijk brein op muziek?

Ik wil graag met muziek bezig kunnen blijven. De richting muziekeducatie is daarom voor mij de perfecte keuze. Bij Muziekwetenschap kun je van je passie je vak maken.Babke Lexmond, student Lees het interview
Na je bachelor
Na je bachelor Muziekwetenschap kun je je studie voortzetten met een master op het gebied van kunst, cultuur of journalistiek. Afgestudeerde muziekwetenschappers zijn zowel academisch als praktisch geschoold. Zij vinden hun werk op in zeer uiteenlopende functies binnen de muziekwereld.
Wil je de informatie over de opleiding rustig doorlezen? Vraag onze brochure aan en ontvang hem direct in je inbox.