Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english
Bachelor

Muziekwetenschap

Opslaan in favorieten

Kun je je een leven voorstellen zonder muziek? Onderweg naar werk of school, op concerten, in de supermarkt, in de kerk of in een tempel, zelfs in je eigen hoofd klinkt er muziek. Bij Muziekwetenschap verdiep je je in muziek van dichtbij en ver weg, van vroeger en nu. Daarnaast leer je op een systematische manier vragen stellen over het belang van muziek in ons leven.

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

Hoe werkt muziek?

Muziek is niet weg te denken uit ons leven, of we nu in Nederland, Indonesië, Senegal of Brazilië wonen. Muziekwetenschappers denken na over de manieren waarop muziek werkt, niet alleen in ons leven, maar ook in dat van mensen die hele andere levens hebben dan wij. Wat gebeurt er in ons brein als we aangegrepen worden door muziek? Hoe ontstaan muzikale subculturen? Hoe verhoudt muziek zich tot taal en religie? Hoe maakten en beluisterden mensen vroeger muziek?

Je verdiept je in allerlei muziekpraktijken: van westerse klassieke muziek tot jazz, pop en wereldmuziek. Daarnaast leer je zelfstandig op zoek te gaan naar antwoorden op muzikale vragen. Die vaardigheden komen in alle werksituaties goed van pas, en met name in de wereld van kunst en cultuur: als concertprogrammeur, festivalorganisator, radio- of tv-maker, adviseur of redacteur.

UvA-bachelor Muziekwetenschap uitgelegd
Ontdek in 4 minuten wat de bachelor Muziekwetenschap aan de UvA inhoudt, waarom het uniek is en wat de ervaringen zijn van student Daniël en docent Barbara Titus.

Is Muziekwetenschap iets voor jou?

  • Je bent geïnteresseerd in kunst en cultuur en wilt de wereld om je heen beter leren begrijpen.
  • Het lijkt je leuk om praktijkervaring op te doen tijdens een stage of door een periode aan een buitenlandse universiteit te verblijven.
  • Je wilt later graag werken in de muziekwereld, journalistiek, of (cultuur)beleid.

Waarom Muziekwetenschap aan de UvA?

Muziekwetenschap aan de UvA is de enige opleiding in Nederland die een combinatie van benaderingen biedt om muziek te bestuderen:

  • Historisch: hoe maakten en beluisterden mensen door de eeuwen heen muziek?
  • Cultureel: hoe maken en beluisteren mensen in verschillende delen van de wereld nu muziek, en waarom?
  • Cognitief: hoe reageert het menselijk brein op muziek?

Je bevindt je in een stad met een enorm aanbod van (live) muziek in internationaal bekende concertzalen, poptempels, jazz clubs, operahuizen en wereldmuziekpodia.

Samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam

De Opleiding Muziekwetenschap werkt samen met het Conservatorium van Amsterdam in de Academy for Musicology and Musicianship Amsterdam (AMMA). Je kunt in het kader van dit programma tijdens je studie Muziekwetenschap vakken kiezen uit de curricula Klassiek, Jazz en Pop van het Conservatorium van Amsterdam.

Studeren in deeltijd 

Je kunt de UvA-bachelor Muziekwetenschap ook in deeltijd volgen. Er is geen apart deeltijdprogramma: je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.

Feiten & cijfers
Diploma BA Muziekwetenschap
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56700