Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor Muziekwetenschap

Muziekwetenschap

Overal ter wereld maken mensen muziek, en overal doen ze dat op een andere manier. In de bacheloropleiding Muziekwetenschap verdiep je je in een rijk palet aan eigentijdse en historische muziekpraktijken. Daarnaast leer je op een systematische manier vragen stellen over het belang van muziek in ons leven.

Houd me op de hoogte

Hoe schrijf ik me in?

Muzikale ontdekkingsreis

Muziek is niet weg te denken uit ons leven, of we nu in Nederland, Indonesië, Senegal of Brazilië wonen. En voor zover we kunnen nagaan, is dat ook altijd al zo geweest. In de kerk, kroeg of tempel, onderweg naar werk of school, op concerten en festivals, in de supermarkt, zelfs in ons eigen hoofd  (als die niet-weg-te-krijgen “oorwurm”) klinkt er muziek.

Bij Muziekwetenschap leer je nadenken over de manieren waarop muziek werkt, niet alleen in ons leven, maar ook in dat van mensen die hele andere levens hebben dan wij. Waarom is muziek zo belangrijk voor ons? Wat gebeurt er in ons brein als we aangegrepen worden door muziek? Hoe ontstaan muzikale subculturen? Hoe verhoudt muziek zich tot taal en religie? Hoe maakten en beluisterden mensen vroeger muziek?

Muziekwetenschap bereidt je voor op een functie in de muziekwereld, of in de bredere wereld van kunst en cultuur: als concertprogrammeur, radio- of tv-maker, producent, adviseur of redacteur. Je leert veel over verschillende soorten muziek, maar je leert ook zelfstandig kennis te vergaren over muziek en je gedachten over muziek in woorden te vatten – vaardigheden die in alle werksituaties goed van pas komen, en die je onderscheiden als een werknemer met een academische opleiding.

Bekijk het studieprogramma

Muziekwetenschap iets voor jou?

  • Ja, zeker als je later wilt werken als bijvoorbeeld concert- of festivalprogrammeur, producent, redacteur bij de krant, radio of televisie, als adviseur voor organisaties voor kunst en cultuur, bij de overheid, of je ambieert een wetenschappelijke loopbaan.

  • Je hebt een brede culturele belangstelling, je vindt het geen bezwaar zelfstandig te werken. Je bent initiatiefrijk en nieuwsgierig.

  • Tijdens je studie ga je vaak naar een voorstelling of concert. Een goede beheersing van het Engels werkt in je voordeel; een groot deel van de vakliteratuur is in deze taal geschreven.

  • In het eerste jaar werk je veel aan de ontwikkeling van je muzikale gehoor en aan de beginselen van het notenschrift. Als je nooit aan muziek hebt gedaan, dan heb je in het eerste jaar veel inzet nodig. 

Wat zijn de toelatingseisen?

Waarom Muziekwetenschap aan de UvA?

Aan twee Nederlandse universiteiten kun je een volledige opleiding Muziekwetenschap volgen: de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Uniek aan de opleiding in Amsterdam is dat je je vanaf je tweede jaar kunt specialiseren in (een combinatie) van benaderingen om muziek te bestuderen: een historische benadering (hoe maakten en beluisterden mensen door de eeuwen heen muziek?), een culturele benadering (hoe en waarom maken en beluisteren mensen in verschillende delen van de wereld nu muziek?) en een cognitieve benadering (hoe reageert het menselijk brein op muziek?).  Aan de hand van een breed palet aan verschillende muziekpraktijken –  van westerse klassieke muziek tot jazz, pop en wereldmuziek – leer je die benaderingen hanteren.

Muziekwetenschap aan de UvA is een kleinschalige opleiding, waardoor iedereen zich er gemakkelijk thuis voelt, en ook groot genoeg om in nationaal en internationaal verband een rol van betekenis te spelen. Als UvA-student kies je een studiepad dat past bij je talent, belangstelling en ambities. Je kunt daarbij rekenen op persoonlijke begeleiding en advies. Binnen je bachelor is ruimte voor keuzevakken en een minor in andere studierichtingen.

Lees hier over de keuzeruimte en minors

Studeren in deeltijd 

Je kunt de UvA-bachelor Muziekwetenschap ook in deeltijd volgen. Er is geen apart deeltijdprogramma: je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.

Voorlichting en contact

Download brochure
Muziekwetenschap
Diploma BA Muziekwetenschap
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56700