Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Muziekwetenschap

Vergelijk

Kun je je een leven voorstellen zonder muziek? Onderweg naar werk of school, op concerten, in de supermarkt, in de kerk of in een tempel, zelfs in je eigen hoofd klinkt er muziek. Bij Muziekwetenschap verdiep je je in muziek van dichtbij en ver weg, van vroeger en nu. Daarnaast leer je op een systematische manier vragen stellen over het belang van muziek in ons leven.

Hoe werkt muziek?

Muziek is niet weg te denken uit ons leven, of we nu in Nederland, Indonesië, Senegal of Brazilië wonen. Muziekwetenschappers denken na over de manieren waarop muziek werkt, niet alleen in ons leven, maar ook in dat van mensen die hele andere levens hebben dan wij. Wat gebeurt er in ons brein als we aangegrepen worden door muziek? Hoe ontstaan muzikale subculturen? Hoe verhoudt muziek zich tot taal en religie? Hoe maakten en beluisterden mensen vroeger muziek?

Je verdiept je in allerlei muziekpraktijken: van westerse klassieke muziek tot jazz, pop en wereldmuziek. Daarnaast leer je zelfstandig op zoek te gaan naar antwoorden op muzikale vragen. Die vaardigheden komen in alle werksituaties goed van pas, en met name in de wereld van kunst en cultuur: als concertprogrammeur, festivalorganisator, radio- of tv-maker, adviseur of redacteur.

Bekijk het studieprogramma
UvA-bachelor Muziekwetenschap uitgelegd

Ontdek in 4 minuten wat de bachelor Muziekwetenschap aan de UvA inhoudt, waarom het uniek is en wat de ervaringen zijn van student Daniël en docent Barbara Titus.

Samenwerking met Conservatorium van Amsterdam

Netwerk

Geschiedenis, cultuur en cognitie van muziek

Unieke opleiding

ca. 30-35 eerstejaars

Persoonlijke aandacht

Cognitieve-computionele, culturele, of historische musicologie

Drie specialisaties

Waarom Muziekwetenschap aan de UvA?

 • Ideale studieomgeving
  Je bevindt je in een stad met een enorm aanbod van (live) muziek in internationaal bekende concertzalen, poptempels, jazz clubs, operahuizen en wereldmuziekpodia.
 • Samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam
  De opleiding Muziekwetenschap werkt samen met het Conservatorium van Amsterdam in de Academy for Musicology and Musicianship Amsterdam (AMMA). Je kunt in het kader van dit programma tijdens je studie Muziekwetenschap vakken kiezen uit de curricula Klassiek, Jazz en Pop van het Conservatorium van Amsterdam.
 • Unieke opleiding
  Muziekwetenschap aan de UvA is de enige opleiding in Nederland die een combinatie van benaderingen biedt om muziek te bestuderen:
  • Historisch: hoe maakten en beluisterden mensen door de eeuwen heen muziek?
  • Cultureel: hoe maken en beluisteren mensen in verschillende delen van de wereld nu muziek, en waarom
  • Cognitief: hoe reageert het menselijk brein op muziek?
Wat zijn de toelatingseisen?
Copyright: Babke Lexmond
Ik wil graag met muziek bezig kunnen blijven. De richting muziekeducatie is daarom voor mij de perfecte keuze. Bij Muziekwetenschap kun je van je passie je vak maken. Babke Lexmond, student Lees het interview

Na je bachelor

Na je bachelor Muziekwetenschap kun je je studie voortzetten met een master op het gebied van kunst, cultuur of journalistiek. Afgestudeerde muziekwetenschappers zijn zowel academisch als praktisch geschoold. Zij vinden hun werk op in zeer uiteenlopende functies binnen de muziekwereld.

Lees meer over de mogelijkheden
Brochure Muziekwetenschap

Wil je de informatie over de opleiding rustig doorlezen? Vraag onze brochure aan en ontvang hem direct in je inbox.

Feiten & cijfers
Diploma BA Muziekwetenschap
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56700
Locatie Universiteitskwartier