Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english
Bachelor

Theaterwetenschap

Opslaan in favorieten

De magie van het theater is moeilijk in woorden te vatten. Elke theatervoorstelling is een complex geheel van tekst, geluid, decor, kostuums, belichting en het spel van de acteurs. Als theaterwetenschapper bestudeer je alle elementen die een theatervoorstelling tot een magisch geheel maken.

Theater in theorie en praktijk

Het woord ‘theater' roept associaties op met rood pluche, de geur van schmink, staande ovaties en beroemde acteurs. Tegelijkertijd is ook ons dagelijks leven vol van theater. Kranten berichten graag over politieke ‘drama’s’ en hoe vaak wordt iemand er niet van beticht ‘toneel te spelen’?

Als theaterwetenschapper leer je te ontrafelen hoe een voorstelling in elkaar steekt en kijk je naar het effect van de voorstelling op het publiek. Het kan daarbij om toneel gaan, maar ook opera, cabaret, mime of dans. Je bestudeert de afzonderlijke elementen van een voorstelling, maar ook de werking van een voorstelling op het publiek en de verbinding van het theater met de wereld om ons heen.  De focus ligt enerzijds op de theorie, analyse en geschiedenis van theater en performance. Anderzijds is er ook aandacht voor de praktische kant van het theatervak en voor de dramaturgie, de verbinding van theorie en praktijk.

Theaterwetenschap is een studie die je voorbereidt op een functie in de theaterwereld, of breder in de wereld van kunst en cultuur. Na de studie kun je in de theaterwereld, het onderwijs of de journalistiek aan de slag, bijvoorbeeld als dramaturg, programmeur, journalist, docent of wetenschapper.

UvA-bachelor Theaterwetenschap uitgelegd
Ontdek in 4 minuten wat de bachelor Theaterwetenschap aan de UvA inhoudt, waarom het uniek is en wat de ervaringen zijn van docent Cock Dieleman en studenten Rixt en Sarnia.

Theaterwetenschap iets voor jou?

  • Je hebt een brede culturele belangstelling en wilt later in de wereld van kunst en cultuur gaan werken.
  • Het lijkt je interessant om tijdens je studie regelmatig voorstellingen te bezoeken en om samen te werken met medestudenten aan projecten.
  • Theaterwetenschap is geen concrete beroepsopleiding. Als je interesse uitgaat naar een opleiding tot regisseur, acteur of decorontwerper, dan is een theaterschool of kunstacademie geschikter.

Waarom Theaterwetenschap aan de UvA?

  • De UvA heeft de enige opleiding Theaterwetenschap in Nederland. De opleiding richt zich op de ontwikkelingen van het theater in het Nederlandse taalgebied, maar er wordt ook onderzoek gedaan naar theater in Europa en de rest van de wereld.
  • ​De UvA heeft een eigen Universiteitstheater in de Nieuwe Doelenstraat, waar studenten naar hartenlust kunnen experimenteren.
  • Amsterdam telt veel theaterzalen en theatergroepen. Het onderzoeksobject van de theaterwetenschapper, de voorstelling, is in Amsterdam dan ook altijd dichtbij. Bijna alle voorstellingen die in Nederland gespeeld worden, kun je in Amsterdam zien.
  • Theaterwetenschap onderhoudt uitstekende contacten met theaters als het Muziektheater, Internationaal Theater Amsterdam, de Brakke Grond en Frascati en met vooraanstaande theater- en dansgezelschappen als ITA, ICK en de Toneelmakerij.
  • Theaterwetenschap werkt ook nauw samen met de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans en andere theateropleidingen in binnen- en buitenland. Regelmatig vinden uitwisselingen plaats van studenten en docenten van verschillende universiteiten in Europa en de rest van de wereld.

Feiten en cijfers

Wil je weten hoeveel studenten er jaarlijks met de opleiding starten, hoeveel uur je college hebt of wat de studenten van de opleiding vinden? 

Studeren in deeltijd

Je kunt de UvA-bachelor Theaterwetenschap ook in deeltijd volgen. Er is geen apart deeltijdprogramma: je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.

Feiten & cijfers
Diploma BA Theaterwetenschap
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56702