Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Een studie kiezen

Als je nog geen idee hebt wat je wilt studeren is de bachelor dag bezoeken een goed idee. Op die manier kan je een beetje een gevoel krijgen van de sfeer en je oriënteren op mogelijke opleidingen. Als je nog zit te twijfelen tussen een paar studies dat zijn meeloopdagen een goed plan. Hier kan je echt met studenten praten en krijg een goed idee over wat wiskunde studeren daadwerkelijk inhoud. Ook krijg je een idee hoe de sfeer is in de colleges. Je zal waarschijnlijk niet zo veel begrijpen van alles wat er in de colleges wordt verteld maar dat hoort erbij.  

Verschil met de middelbare school

Bij wiskunde op de universiteit ben je vooral bezig met wiskundige bewijzen. Bij wiskunde op de middelbare school leer je wat reken regels en ga je daar mee aan de slag. Maar hier zijn we vooral bezig met bekijken waarom die rekenregels waar zijn. Met andere woorden, bij wiskunde zijn we niet bezig met sommetjes uitreken maar met stellingen bewijzen. Dit doe je door logische consequenties af te leiden uit bepaalde aannames. Dit is dus anders dan wiskunde op de middelbare school.

Leukste vak

Een van mijn favoriete vakken was analyse op de lijn. Dit is een vak een in het eerste blok van het eerste jaar. Je leert bij dit vak wiskundige bewijzen voor alle rekenregels die je hebt geleerd over bijvoorbeeld het differentiëren van een functie.

Vooruitkijken

Veel mensen hebben geen idee wat je nu eigenlijk met wiskunde kan. Ik heb nu ook vaak de vraag gekregen: Ga je wiskunde docent worden? Dat hoef niet. Je leert namelijk een analytische manier van denken aan die erg in trek is bij bedrijven. Een groot deel van de studenten gaat dus werken in het bedrijfsleven. In mijn geval is de kans groot dat ik wel docent wordt. Ik zit te overwegen een master in educatie te doen.