Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Na je bachelor

Masteropleidingen

Veruit de meeste studenten kiezen ervoor om na de bachelor Wiskunde nog een aansluitende masteropleiding te volgen. Afhankelijk van hoe je je keuzeruimte hebt ingevuld, heb je aan de UvA meerdere opties:

 • Mathematics

  In deze tweejarige master verdiep je je verder in de Wiskunde of je bestudeert een gerelateerd vakgebied zoals Natuurkunde, Logic en Computationele wetenschappen vanuit een wiskundig perspectief. 

  Je kunt ook een dubbele master Mathematics en Econometrie volgen aan de UvA. 

  Master Mathematics

 • Stochastics and Financial Mathematics

  In de tweejarige master Stochastics and Financial Mathematics houd je je bezig met de wiskunde die bij fenomenen komt kijken waar onzekerheid een grote rol speelt. Bijvoorbeeld de beweging op de beurs of bij complexe netwerken zoals het internet en mobiele communicatie. Data analyse, modelleren en statistiek zijn onderwerpen waar je je in verdiept. Je kunt je ook specialiseren in financiele wiskunde als je deze master volgt. 

  Je kunt deze master ook samen met Econometrie studeren in de dubbele master.

  Master Stochastics and Financial Mathematics

Op studiekeuze123.nl/doorstuderen kun je zien welke masteropleiding studenten kozen na deze bachelor.

Beroepen voor wiskundigen

De vraag naar afgestudeerde wiskundigen vanuit het bedrijfsleven en bij de overheid is enorm. Als wiskundige ben je getraind om kwantitatieve problemen gestructureerd te analyseren, classificeren en oplossen. Banken en verzekeraars staan bijvoorbeeld altijd te springen om wiskundigen, maar het groeiende veld van Artificial Intelligence – denk aan bijvoorbeeld aan smarthome-toepassingen – is ook voor een groot deel afhankelijk van wiskundigen die goed uit de voeten kunnen met algoritmen.

Leraar worden

Naast bedrijfsleven en onderzoek kun je ook het onderwijs in. Aan academisch opgeleide wiskundeleraren bestaat nu al een tekort, en dat tekort wordt alleen maar groter. Je kunt in de bachelor via de minor educatie een tweedegraadsbevoegdheid halen. Met de educatievariant in de masteropleiding behaal je dan je eerstegraadsbevoegdheid. Ook bestaat er de mogelijkheid om na je master via een combinatietraject (met onderzoek, met lesgeven of met werken in het bedrijfsleven) een eerstegraadsbevoegdheid te halen.  

Promoveren

Na je master kun je ook solliciteren op een promotieplek aan de universiteit om je carrière in de wetenschap voort te zetten. Je doet dan in vier jaar onderzoek dat je afrondt met een proefschrift. Tijdens deze periode geef je ook onderwijs aan studenten. Na je promotie kun je doorgaan in het onderzoek, maar een overstap naar het bedrijfsleven is ook mogelijk.