Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Naast het reguliere traject (één jaar in voltijd of anderhalf tot twee jaar in deeltijd) zijn er verschillende andere opleidingstrajecten mogelijk, afhankelijk van je vooropleiding en onderwijservaring.

Hieronder vind je meer informatie over de verschillende opleidingstrajecten.

  • Eerder-Verworven-Competenties (EVC) traject

    Toelatingseisen

    Je komt in aanmerking voor de EVC-procedure indien je:

    • in het bezit bent van een voor het betreffende schoolvak relevant doctoraal- of masterdiploma; èn
    • minimaal drie jaar gemiddeld 8 lesuren per week hebt gegeven op een Nederlandse school voor voortgezet onderwijs; èn
    • deze werkervaring niet langer dan 3 jaar geleden hebt opgedaan.

    Intake & assessment

    Na inschrijving wordt tijdens de intake bekeken of je beschikt over zogenaamde Eerder Verworven Competenties die voldoen aan de hierboven beschreven criteria. Als je voldoet aan de criteria, dan word je uitgenodigd deel te nemen aan de EVC-procedure. Dit kan uitmonden in een - zo mogelijk versneld - aangepast opleidingstraject.
    Een assessment (maken van een portfolio, uitvoeren van een praktijkopdracht en een gesprek met de assessoren) is onderdeel van de EVC-procedure. Aan deze procedure zijn kosten verbonden: € 750 voor het assessment en het schrijven van het adviesrapport voor de examencommissie.

    Inschrijving

    Om het opleidingstraject vóór de start van de opleiding vast te kunnen stellen is tijdige inschrijving noodzakelijk. De deadlines vind je onder Toelating en inschrijving
    Neem voor meer informatie contact op met de studieadviseur Noortje Gerritsen via het digitale contactformulier van de Onderwijsbalie (zie Contact-pagina).

  • Zij-instromer in het beroep (ZIB)

    Als je na een aantal jaren werkervaring buiten het onderwijs aan de slag wilt als leraar in het voortgezet onderwijs, dan kan je gebruik maken van de zij-instromer in het beroep (ZIB)-regeling. Voorwaarde is dat de school je aanstelt als zij-instromer en in overleg met jou besluit om gebruik te maken van de zij-instroomregeling.

  • Een tweede eerstegraads lesbevoegdheid

    Als je al een eerstegraadsbevoegdheid hebt behaald en een tweede eerstegraadsbevoegdheid in een ander vak wilt halen, kom je - mits je aan de toelatingseisen voldoet in aanmerking voor een verkort opleidingstraject.

    Inschrijving

    Je schrijft je in voor de master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs via Studielink. Meer informatie hierover vind je onder Toelating en inschrijving.

    Na je inschrijving ontvang je een formulier waarop je je eerder behaalde bevoegdheden kunt invullen. Op basis hiervan zal de examencommissie een aangepast opleidingstraject opstellen.

  • Een eerstegraads lesbevoegdheid na een tweedegraads lesbevoegdheid

    Als je in het bezit bent van tweedegraadsbevoegdheid en je wilt in dat vak een eerstegraadsbevoegdheid behalen aan de universiteit, dan is een voor het betreffende schoolvak relevant doctoraal- of masterdiploma een vereiste om toegelaten te worden.

    Indien je aan deze vereisten voldoet, kom je op grond van je tweedegraadsbevoegdheid in aanmerking voor een verkort opleidingstraject.

    Inschrijving

    Je schrijft je in voor de master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs via Studielink. Meer informatie hierover vind je onder Toelating en inschrijving.

    Na je inschrijving ontvang je een formulier waarop je eerder behaalde bevoegdheden kunt invullen. Op basis hiervan zal de examencommissie een aangepast opleidingstraject opstellen.