Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Lerarenopleiding
Lerarenopleiding Informatica
Vergelijk

Opleidingstrajecten

Naast het reguliere traject van één jaar zijn er verschillende andere opleidingstrajecten mogelijk, afhankelijk van je vooropleiding en onderwijservaring.

Hieronder vind je meer informatie over de verschillende opleidingstrajecten.

 • Eerder-Verworven-Competenties (EVC) traject

  Toelatingseisen

  Je komt in aanmerking voor de EVC-procedure indien:

  • je in het bezit bent van een voor het betreffende schoolvak relevant doctoraal- of masterdiploma; èn
  • je hebt minimaal drie jaar gemiddeld 8 lesuren per week gegeven op een Nederlandse school voor VO; èn
  • deze werkervaring is niet langer dan 3 jaar geleden opgedaan.

  Intake & assessment

  Na inschrijving wordt tijdens de intake bekeken of je beschikt over zogenaamde Eerder Verworven Competenties die voldoen aan de hierboven beschreven criteria. Als je voldoet aan de criteria, word je uitgenodigd deel te nemen aan de EVC-procedure. Dit kan uitmonden in een - zo mogelijk versneld - aangepast opleidingstraject.
  Een assessment (maken van een portfolio, uitvoeren van een praktijkopdracht en een gesprek met de assessoren) is onderdeel van de EVC-procedure. Aan deze procedure zijn kosten verbonden: € 750 voor het assessment en het schrijven van het adviesrapport voor de examencommissie.

  Inschrijving

  Om het opleidingstraject vóór de start van de opleiding vast te kunnen stellen is tijdige inschrijving noodzakelijk. De deadlines vind je onder Toelating en inschrijven
  Neem voor meer informatie contact op met de studieadviseur Noortje Gerritsen via het digitale contactformulier van de Onderwijsbalie.

 • Zij-instromer-in-beroep (ZIB) traject

  Als je na een aantal jaren werkervaring buiten het onderwijs aan de slag wilt als docent in het voorgezet onderwijs dan kan je gebruik maken van de zij-instroom-in-beroep regeling. Voorwaarde is dat de school je aanstelt als zij-instromer en in overleg met jou besluit om gebruik te maken van zij-instroom regeling.

 • Een tweede eerstegraads lesbevoegdheid

  Als je recent een eerstegraadsbevoegdheid hebt behaald en een tweede eerstegraadsbevoegdheid in een ander vak wilt halen, kom je - mits je aan de toelatingseisen voldoet – mogelijk in aanmerking voor een verkort opleidingstraject.

  Inschrijving

  Je schrijft je in voor de master via Studielink. Meer informatie hierover vind je onder Toelating en inschrijven

  Na je inschrijving ontvang je een formulier waarop je eerder behaalde bevoegdheden kunt invullen. Op basis hiervan zal de examencommissie een aangepast opleidingstraject opstellen.

 • Een eerstegraads lesbevoegdheid na een tweedegraads lesbevoegdheid

  Als je in het bezit bent van tweedegraadsbevoegdheid en je wilt in dat vak een eerstegraadsbevoegdheid behalen aan de universiteit, dan is een voor het betreffende schoolvak relevant doctoraal- of masterdiploma een vereiste om toegelaten te worden.

  Indien je aan deze vereisten voldoet, kom je op grond van je tweedegraadsbevoegdheid in aanmerking voor een verkort opleidingstraject.

  Inschrijving

  Je schrijft je in voor de master via Studielink. Meer informatie hierover vind je onder Toelating en inschrijven

  Na je inschrijving ontvang je een formulier waarop je eerder behaalde bevoegdheden kunt invullen. Op basis hiervan zal de examencommissie een aangepast opleidingstraject opstellen.

 • Aan de Slag voor de Klas

  Als je meer dan 10 jaar ervaring hebt in het bedrijfsleven of de publieke sector, geïnteresseerd bent in een (eventueel gedeeltelijke) overstap naar een baan als docent in een bètavak en in het bezit bent van een aan het betreffende vak verwant master- of doctoraaldiploma, dan is Aan de Slag voor de Klas wellicht iets voor jou. Dit opleidingstraject wordt aangeboden voor de schoolvakken Natuurkunde, Scheikunde, Wiskunde en Informatica.