Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master

Boekwetenschap (Kunst- en cultuurwetenschappen)

Vergelijk

Bij Boekwetenschap begeef je je in de wereld van handgeschreven en gedrukte boeken, van uitgeverij en drukkerij, boekhandel en bibliotheek. Kortom: alles wat je op de weg van schrijver tot lezer kunt tegenkomen.

Een eigen vakgebied

Boeken kunnen de wereld op haar grondvesten doen schudden. Denk aan de Bijbel, Mao's Rode Boekje, Mein Kampf. Boeken zijn niet alleen tastbare dragers van ideeën, maar ook in meer abstracte vorm symbolen van cultuur en beschaving. Boeken vormen al eeuwenlang de neerslag van allerlei studieterreinen als letterkunde, theologie en (kunst)geschiedenis.

Boeken lezen is onderdeel van elke academische studie, maar bij Boekwetenschap zijn ook de boeken zelf onderwerp van onderzoek. Het programma bestrijkt het hele terrein van perkament en papier, inkt en drukpers, van auteursrecht en vaste boekenprijs tot het e-book en actuele bestsellers. Bijzondere aandacht is er voor het literaire boek, voor Middeleeuwse handschriften, illustraties en vormgeving, maar ook voor de 'archeologie van het boek'. Dit is vakkennis waarmee oude drukken geïdentificeerd en geautopseerd kunnen worden. Bij Boekwetenschap staat het zelfstandig kunnen opzetten en uitvoeren van een onderzoek voorop.

Bekijk het studieprogramma
Wat houdt deze studie in?
Wat houdt deze studie in?

In deze video vertellen de coordinator van de master en een student wat je leert tijdens de opleiding Boekwetenschap.

Kies jouw interesse

Unieke specialismen en veel keuzevrijheid

Toegang tot archieven en collecties

Praktisch en persoonlijk

Hands-on onderwijs en maatwerk

Mogelijkheden voor stage

Waarom Boekwetenschap aan de UvA?

 • Unieke Nederlandstalige opleiding
  De UvA is de enige universiteit waar deze opleiding in het Nederlands wordt aangeboden. Je kunt je specialiseren in Nederlands erfgoed en je gebruik van de Nederlandse taal perfectioneren.
 • Internationaal netwerk
  We werken actief samen met buitenlandse universiteiten en instellingen, zodat je ook verder kunt kijken.
 • Samenwerking met culturele instanties
  Er is een intensieve samenwerking met de unieke en bijzondere collecties van het Allard Pierson.
 • Werkveld ervaring
  De opleiding draagt zorg voor hoogwaardige stages die je intrede in het werkveld kunnen vergemakkelijken. Denk aan bijzondere bibliotheken, veilinghuizen, musea en uitgeverijen. Daarbij krijg je veel gastcolleges en excursies, die maken dat je wordt ondergedompeld in de praktijk.
 • Specialisaties
  Je hebt de keuze uit verschillende tracks met eigen invulling, zodat je echt de diepte in kunt gaan: Cultuurgeschiedenis van het boek; Cultureel ondernemen in het boekenvak; Kinderboeken; Historische cartografie; of Middeleeuwse handschriften & Incunabelen. 
 • Uitgeverij Armorica
  De opleiding heeft een eigen uitgeverij, Armorica, die door boekwetenschapstudenten worden gerund, en waar jij je scriptie als boek kunt uitgeven. Een goede entree op de arbeidsmarkt!
Wat zijn de toelatingseisen?

Na je studie

Na de studie Boekwetenschap heb je diverse mogelijkheden. Voor een aantal beroepen is een masterdiploma in de Boekwetenschap een duidelijke kwalificatie, bijvoorbeeld in die sectoren waar het boek als object, als product bekeken wordt, zoals bibliotheken, veilinghuizen, musea en uitgeverijen.

Lees meer over de mogelijkheden

Diploma

Boekwetenschap is een programma van de geaccrediteerde masteropleiding Kunst- en cultuurwetenschappen. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Kunst- en cultuurwetenschappen en de titel Master of Arts (MA).

Feiten & cijfers
Diploma MA Kunst- en cultuurwetenschappen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 60087
Locatie Universiteitskwartier