Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

In de renaissance bedacht Gutenberg de drukpers, die sindsdien centraal staat in de wereld van het boek. Om die drukpers ontstond in de loop der eeuwen een complete industrie met redacteuren, boekwinkels en kritische tijdschriften. De uitgever werd een poortwachter. Vandaag de dag zijn veel schrijvers actief op het internet en verliest de uitgever aan invloed door de opkomst van 'print on demand'. Die geschiedenis, van onze omgang met teksten door de eeuwen heen, is groots en inspirerend. Het gaat immers om de wisselwerking tussen geest en techniek, over de manier waarop we gestalte geven aan onze ideeën. 

De minor Boekwetenschap omvat het schrijfproces, de productie, distributie en consumptie van het boek, vanaf de middeleeuwse handschriften tot aan de hedendaagse bestsellers. Door de minor leer je niet alleen veel over de geschiedenis van het geschreven woord, je leert zelf ook beter schrijven. Regelmatig wordt een paper geschreven van circa 1000 woorden, die geredigeerd en geïllustreerd als blog wordt gepubliceerd.

Deze minor wordt aangeboden door de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Een minor aan de FGw omvat 30 studiepunten en levert je een tweede competentie en een aantekening op je bulbijlage op.

Studieschema

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Van pen tot print
  Blok 1
  6
 • Auteursrecht
  Blok 2
  6
 • Grote vragen Religiewetenschappen 1: analyse van teksten
  Blok 3
  6
 • Oud schrift 1300-1500. Paleografie in de praktijk
  Blok 4
  6
 • De kracht van literatuur
  Blok 5
  6
UvA Studiegids: Minor Boekwetenschap

Vervolg je studie met een master

Voor universitaire bachelorstudenten kan de minor Boekwetenschap een goede voorbereiding zijn op de masters Redacteur/editor, Nederlandse taal en cultuurJournalistiek en media en Geschiedenis. Je kunt je ook verder in dit vakgebied specialiseren met de master Boekwetenschap. Bekijk altijd de toelatingseisen bij de pagina Toelating en inschrijving van de master waar jij interesse in hebt.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten met een universitair propedeusediploma of een positief bindend studieadvies van een universitaire bachelor. 

De minor is ook toegankelijk voor hbo-studenten die hun propedeuse gehaald hebben. Voor hbo'ers is een minor echter niet voldoende om toegang te krijgen tot een master. Ben je hbo-student en wil je je voorbereiden op een master aan de UvA, kijk dan bij ons aanbod van pre-masters.

Aanmelden

De aanmeldperiode voor een minor in studiejaar 2024-2025 start op dinsdag 14 mei om 8.00 uur en sluit op maandag 17 juni om 13.00 uur.

Feiten & cijfers
Studielast
30 EC,
Voertaal
Nederlands
Start
September
Locatie
Universiteitskwartier