Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Internationaal en Europees belastingrecht (Fiscaal recht)
Vergelijk

Schakelprogramma's na niet-juridische wo-opleiding

Wil je na een niet-juridisch universitair diploma (minimaal bachelor) een rechtenmaster volgen aan de UvA? Dan kan dit in bepaalde gevallen via een schakelprogramma van 54 EC.

Schakelen naar de juridische masters van de UvA 

Er zijn schakeltrajecten voor de volgende masters: 

* Let op: de tracks Public International Law en International Trade and Investment Law zijn selectief. Hou er rekening mee dat na afronding van het schakelprogramma International and European Law, er een selectieprocedure geldt voor deze tracks bij aanmelding voor de master International and European Law. Voor de tracks European Union Law en European Competition Law en Regulation geldt geen selectieprocedure.

Let op: na afronding van het schakelprogramma en het masterprogramma heeft het masterdiploma geen civiel effect.

Veelgestelde vragen

 • Wijzigingen schakelprogramma per 2021-2022

  Het is niet mogelijk om in februari met een schakelprogramma te starten. De inleidende vakken in het programma worden alleen in het eerste semester (vanaf september) aangeboden en de verdiepende vakken voornamelijk in het tweede semester (vanaf februari), waardoor een start in februari leidt tot een onstudeerbaar programma.

  Voor het schakelprogramma naar de master International and European Law zijn de vakken Fundamentele rechten en Rechtswetenschappelijk onderzoek met ingang van studiejaar 2021-2022 verplicht.

 • Inhoud en opbouw schakeltraject

  De vakken van het eerste deel van het schakeltraject (27 EC) zijn voor alle schakeltrajecten dezelfde. Dit generieke deel start in blok 1 van het eerste semester en loopt door tot en met blok 4 (eerste blok van het tweede semester). Vanaf blok 3 van het eerste semester start het masterspecifieke deel van het schakeltraject van 27 tot 33 EC. Bij sommige masters bevat dit een keuzeruimte. Bij voltijd studeren kan het totale schakeltraject (van maximaal 54 EC) binnen één studiejaar worden afgerond, behalve bij de master Privaatrecht.

  Je vindt de opbouw van de schakelprogramma’s in de Studiegids.

   

 • Studeerbaarheid schakeltraject

  Een schakeltraject is niet hetzelfde als een gewoon bachelor- of masterprogramma. Het is een selectie van vakken die ook onderdeel uitmaken van de bachelor Rechtsgeleerdheid. Daardoor is een perfecte studeerbaarheid niet altijd gegarandeerd. Soms kunnen hoorcolleges van bepaalde vakken samenvallen en in een uitzonderlijk geval kan dit zelfs het geval zijn met tentamens. Je moet dan voor een van de vakken uitwijken naar de herkansing. Houd hier rekening mee; van schakelstudenten wordt behoorlijk wat zelfredzaamheid verwacht.

 • Schakelen als bijvakstudent of na afronding van een niet-juridische wo-opleiding

  Als je een bachelor- of masteropleiding volgt aan een universiteit, dan kun je je als bijvakstudent bij de rechtenfaculteit van de UvA inschrijven en op die manier de schakelvakken volgen. De behaalde schakelvakken kun je bij sommige universitaire opleidingen (deels) als minor opvoeren in de keuzeruimte. Hierover besluit de examencommissie van je eigen opleiding. Kun je je niet (meer) als bijvakstudent inschrijven, maar beschik je wel over een universitair diploma (minimaal bachelor), dan schrijf je je in voor het schakelprogramma via Studielink. Je schrijft je dan in als regulier student.

 • Inschrijven voor het schakelprogramma na een niet-juridische wo-opleiding

  Voor wie

  • Je bent niet meer als reguliere student ingeschreven aan een universiteit
  • Je hebt een universitair bachelor-, master- of doctoraaldiploma

  Kosten 

  In studiejaar 2021-2022 betaal je een vergoeding van € 18,06 per EC met een maximum van € 1084,-. In studiejaar 2022-2023 betaal je een vergoeding van € 36,81 per EC met een maximum van € 2209,-. Dit komt overeen met de maximumbijdrage die universiteiten voor een schakeltraject mogen vragen.

  Binnen het schakelprogramma mag je tot maximaal 60 EC, en maximaal twee jaar, tegen dit gereduceerde tarief studeren.

  Inschrijving en aanmelding

  • Je kan tot uiterlijk 1 juni via Studielink een inschrijfverzoek doen voor de opleiding: Bachelor Rechtsgeleerdheid – Schakelprogramma.
  • Vul ook het Intakeformulier schakelprogramma's FdR in. Aanmelden voor een WO-schakelprogramma kan vanaf 1 januari. Dan zal de link naar het intakeformulier hier geplaatst worden. De informatie over de schakelprogramma's is tot die tijd nog onderhevig aan wijzigingen. Let op: je vult het formulier in voor het gehele academische jaar. Je geeft dus in één keer alle vakken door die je dit jaar gaat volgen. Hierop volgend wordt het door jou te betalen bedrag berekend. Weet je nu al dat je het schakelprogramma niet in één jaar afrondt, geef dan alleen de vakken aan die je dit jaar gaat volgen. Zodra jij je herinschrijft, zullen we contact met je opnemen over de vakken die je gaat volgen in het tweede jaar zodat we dan opnieuw je collegegeld kunnen berekenen.
  • Als alles in orde is bevonden, geeft de Faculteit der Rechtsgeleerdheid  de toestemming voor je inschrijving als schakelstudent door aan de centrale studentenadministratie van de UvA.
  • Meld je zelf aan voor de vakken! Kijk eerst goed wanneer je je moet aanmelden en hoe de vakaanmelding werkt.
  • Aan het eind van het betreffende studiejaar vindt géén restitutie plaats van niet gevolgde en/of niet behaalde vakken.
 • Inschrijven voor het schakelprogramma als bijvakstudent

  Voor wie

  • UvA-studenten (bachelor of master) van een niet-juridische opleiding
  • Studenten van een andere universiteit (bachelor of master) van een niet-juridische opleiding

  Kosten

  Ben je UvA-student?

  Als je al collegegeld betaalt aan de UvA dan zijn er geen extra kosten verbonden aan het volgen van bijvakken.

  Studeer je aan een andere universiteit?

  Dan hoef je als bijvakstudent geen collegegeld te betalen als je bij je eigen instelling het wettelijk collegegeld betaalt en je dat ook bij de UvA moet betalen. Indien je bij de UvA geen recht hebt op wettelijk collegegeld tarief, bijvoorbeeld omdat je voor aanvang van je master een bacheloropleiding hebt voltooid, dan is het volledige instellingstarief aan de UvA verschuldigd. Raadpleeg hiervoor het Inschrijvingsbesluit Universiteit van Amsterdam 2022-2023 (PDF). In beide gevallen moet je ook rekening houden met kosten voor het studiemateriaal (boeken en readers).

  Inschrijving en aanmelding

  • Schrijf je vóór 1 juni via Studielink in als bijvakstudent voor de bachelor Rechtsgeleerdheid aan de UvA. Als je al student aan de UvA bent sla je deze stap over.
  • Meld je zelf aan voor de vakken! Kijk eerst goed wanneer je je moet aanmelden en hoe de vakaanmelding werkt, en start met de vakken van het eerste, generieke deel van het schakeltraject. Let op: De schakelprogramma’s zijn momenteel nog onderhevig aan wijzigingen. Vanaf half november zal de inhoud van de studieprogramma’s gepubliceerd worden.
 • Toelating tot de master

  Als je je universitaire bachelor- of masterdiploma hebt gehaald en alle vakken van het schakeltraject met succes hebt afgerond, kun je worden toegelaten tot de masteropleiding. Voor de Engelstalige masters is een zekere Engelse taalvaardigheid vereist. Meer informatie vind je hierover op de website van de master zelf. Het beste is om in september met een master te beginnen; bij sommige masters kan je ook per 1 februari instromen.

 • Vragen?

  Als je vragen hebt over schakelprogramma's neem dan contact op met de onderwijsbalie van de UvA Faculteit der Rechtsgeleerdheid via (020) 525 3440.