Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Midden-Oostenstudies
Vergelijk

Toelating en inschrijven

We raden je aan je aanmelding zo vroeg mogelijk in te dienen, in plaats van te wachten tot de aanmelddeadline. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe eerder je bericht ontvangt over je toelating.

Inschrijfproces

 • 1. Check de deadlines

  Studenten met een non-EU/EER-nationaliteit
  1 maart 2022

  Deadline voor studenten met een Nederlandse of EU/EER-nationaliteit
  15 mei 2022

  Let op: EU/EER-studenten die zich aanmelden na 1 maart komen niet in aanmerking voor de huisvestingsaanmelding voor internationale studenten.

 • 2. Check de toelatingseisen

  De master Midden-Oostenstudies is open voor aanmelding voor kandidaten die beschikken over een bachelorgraad in een van de volgende opleidingen, van de Universiteit van Amsterdam of een andere erkende Nederlandse universiteit: 

  Voor de specialisatie Arabisch:

  • Arabische taal en cultuur
  • Midden-Oostenstudies: Arabisch

  Voor de track Midden-Oostenstudies:

  • Arabische taal en cultuur
  • Midden-Oostenstudies: Arabisch
  • Liberal Arts and Sciences (aan een van de Nederlandse University Colleges)*
  • Geesteswetenschappen*
  • Maatschappij- en Gedragswetenschappen*

  *mits tijdens de bachelor minimaal 30 EC is behaald aan vakken op het gebied van het Midden-Oosten. De toelatingscommissie beoordeelt de toelating.

  Voor de Engelstalige specialisatie Jewish Studies:

  Studentprofiel

  Je komt in aanmerking voor de master Midden-Oostenstudies als je een van de voorgenoemde bachelordiploma’s hebt behaald en aantoonbaar beschikt over de volgende kennis en kwaliteiten:

  • Academische (cultuur)historische en/of maatschappijwetenschappelijke basiskennis van de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika. Zonder relevante en voldoende academische voorkennis ben je niet toelaatbaar. 
  • Het vermogen om zelfstandig wetenschappelijk onderzoek op gevorderd (bachelor)niveau uit te voeren op het betreffende vakgebied van de master. 
  • Een uitstekende schrijfvaardigheid in het Nederlands en een goede vaardigheid in het lezen en analyseren van academische teksten.
  • Een internationale oriëntatie en interesse in academische verdieping van je kennis van het moderne Midden-Oosten en de plaats van deze regio in de mondiale verhoudingen.

  Pre-master

  Als je niet direct voldoet aan de toelatingseisen, bijvoorbeeld als je een relevant hbo-bachelordiploma hebt of een universitaire bachelor die niet direct toegang biedt, dan kun je je deficiënties wegwerken door de pre-master Midden-Oostenstudies te volgen. 

  Pre-master Midden-Oostenstudies

  Weet je niet zeker of je voldoet aan de toelatingseisen? Neem dan voordat je je aanmeldt contact op met de programmacoördinator.

  Nederlandse taaleis

  Ben je een internationale student? Dan kan je gevraagd worden een NT2-diploma aan te leveren. Als dit op jou van toepassing is, dien je het diploma te uploaden als onderdeel van je masteraanmelding in MyInfo (zie stap 5).

  Meer over de taaleisen
 • 3. Check het collegegeld

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

  Meer informatie over kosten
 • 4. Schrijf je in via Studielink
 • 5. Meld je aan voor de master in MyInfo

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Hiermee krijg je toegang tot MyInfo, het aanmeldformulier waarin je je aanmelddocumenten kunt uploaden. 

  Bereid je aanmelding goed voor en zorg dat je alle benodigde documenten klaar hebt staan. Je dient de onderstaande documenten te uploaden:

  • curriculum vitae;
  • bewijs van taalvaardigheid (indien van toepassing);
  • actuele cijferlijst, uitgegeven door je onderwijsinstelling (ben je UvA-student, dan is een printscreen uit SIS voldoende);
  • diploma (indien behaald)* of een lijst van vakken die je nog moet behalen;
  • vertaling van je diploma en cijferlijst (indien niet Nederlands, Engels, Duits of Frans);
  • ingevuld motivatieformulier (PDF).

  Voor deze opleiding zijn geen aanvullende programmaspecifieke documenten vereist. 

  *Let op: Als je je diploma nog niet hebt behaald maar wel in het bezit bent van alle andere overige aanmelddocumenten, dan kun je je aanmelding indienen - zolang je maar vóór 1 september je bachelordiploma behaalt.

  Dien je aanmelding in vóór de aanmelddeadline die op jou van toepassing is (zie stap 1). Aanmeldingen die na de deadline worden ingediend, zullen niet in behandeling worden genomen. We adviseren je om je aanmelding inclusief aanmelddocumenten zo vroeg mogelijk in te dienen, en niet te wachten tot de deadline. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe eerder we je kunnen informeren over je toelating.

 

Na je aanmelding

Zodra we je aanmelding hebben ontvangen, controleren we of je de juiste documenten hebt aangeleverd en of je (als niet-Nederlandse student) voldoet aan de taaleis. Als dit het geval is, sturen we je aanmelding door naar de toelatingscommissie. Binnen 10 tot 12 weken ontvang je per e-mail uitsluitsel of je bent toegelaten tot de master.

Als je wordt toegelaten, ontvang je een besluit van (voorwaardelijke) toelating. Om verder te gaan met je inschrijving moet je dit aanbod zo snel mogelijk accepteren. Lees meer over de stappen die je moet nemen na voorwaardelijke toelating op de website van de Graduate School of Humanities:

Stappen na (voorwaardelijke) toelating