Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De neerlandicus van nu is een veelzijdige expert op het gebied van taal, cultuur of educatie, wiens kennis en kunde in tal van domeinen van dienst kan zijn.

Overal aan de slag

Zo is voor schrijvers en schrijfadviseurs kennis van retorische, stilistische en linguïstische middelen essentieel om verhalen te vertellen en publiek te overtuigen. Tekstschrijvers en redacteuren moeten kunnen beoordelen of die middelen effectief worden ingezet in bijvoorbeeld de Nederlandse politiek, in ons recht of in de gezondheidszorg. Inzicht in hoe deze instituties worden verbeeld in de hedendaagse en historische literatuur is relevant voor recensenten. En voor culturele debatcentra is interessant hoe die verbeelding in de literatuur een rol kan spelen in maatschappelijke discussies. Voor de educatieve afdelingen van musea of bibliotheken, tot slot, speelt de vraag hoe moderne en historische literatuur op een aansprekende manier onder de aandacht kunnen worden gebracht van kinderen en volwassenen.

Onze alumni komen dus in functies terecht als:

  • redacteur bij een uitgeverij of bij een tijdschrift
  • taaladviseur
  • voorlichter
  • tekstschrijver
  • literair recensent
  • programmator cultuurpodia
  • educatief medewerker
  • schrijfdocent of schrijfcoach
  • business intelligence specialist
  • Neerlandici komen ook terecht bij educatieve en culturele instellingen, de overheid, de politiek, techbedrijven, in beleidsfuncties, of op communicatieafdelingen. Velen zijn eigen baas.

Leraar worden?

Om leraar te worden kun je, nadat je een master Nederlandse taal en cultuur hebt afgerond, de master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs volgen (een jaar in voltijd of anderhalf jaar in deeltijd). Je behaalt daarmee een eerstegraads lesbevoegdheid voor het schoolvak Nederlands.

Academische carrière

Ontdek je tijdens de eenjarige master dat je een academische carrière ambieert? Dan raden we je aan een onderzoeksmaster te volgen in jouw gekozen specialisatie, zoals:

Alumnikring

Neem het niet van ons aan, maar kijk zelf bij de alumnikring Neerlandistiek hoe divers ons werkveld is! Leden kunnen na de studie op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied, ervaringen uitwisseling, en een interessant netwerk opbouwen.

Ondernemen in de geesteswetenschappen

Heb je ambitie om je eigen onderneming te starten? Het Humanities Venture Lab is dé plek voor de ondernemende geesteswetenschapper. Als student of alumnus kun je hier terecht voor training, coaching, inspiratiesessies, en een werkplek. Bekijk de video's hieronder om te zien hoe het Humanities Venture Lab jou op weg kan helpen.

Wat kan het Humanities Venture Lab voor jou betekenen?
Wat kan het Humanities Venture Lab voor jou betekenen?
Twee alumni over de toegevoegde waarde van het Humanities Venture Lab
Twee alumni over de toegevoegde waarde van het Humanities Venture Lab

Je diploma is geen afscheid 

Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre.