Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Er is een toenemende vraag naar specifiek opgeleide en tegelijkertijd multidisciplinair denkende (gedrags)deskundigen. Forensisch orthopedagogen voldoen bij uitstek aan dit profiel. In samenwerking met forensisch orthopedagogen zetten forensisch specialisten, juristen, opsporingsambtenaren en cultureel antropologen maatschappelijke problemen om in toekomstgerichte oplossingen.

Waar werken onze afgestudeerden?

Je kunt aan de slag bij bijvoorbeeld de volgende instanties en organisaties:

  • Gecertificeerde Instellingen (Jeugdbescherming en Jeugdreclassering) (Justitiële) Jeugdinrichtingen en Jeugdzorg Plus instellingen
  • Jeugdzorgaanbieders (dagbehandeling, pleegzorg, gezinstherapie)
  • Raad voor de Kinderbescherming
  • Forensisch Psychiatrische instellingen
  • Voorzieningen voor mensen met een verstandelijke beperking
  • (Speciaal) Onderwijs
  • politie, rijks-, regionale en lokale overheid

In samenwerking met forensisch orthopedagogen zetten forensisch specialisten, juristen, opsporingsambtenaren en cultureel antropologen maatschappelijke problemen om in toekomstgerichte oplossingen.

Klinische registratie en vervolgopleidingen

De masteropleiding Forensische orthopedagogiek (inclusief een klinische stage) zal in combinatie met een voldoende orthopedagogisch vakkenpakket in de bachelor Pedagogische wetenschappen kwalificeren voor de NVO (de Nederlandse vereniging van (Ortho) Pedagogen en Onderwijskundigen) registratie als basis orthopedagoog.

Om in Nederland als orthopedagoog te kunnen werken in de jeugdzorg moet je geregistreerd staan in het Kwaliteitsregister Jeugd. Meer informatie vind je op de websites van Stichting Kwaliteitsregister Jeugd en de NVO.

Wil je na het afronden van je universitaire studie een postacademische studie volgen tot Orthopedagoog Generalist of GZ-psycholoog, dan is het goed je tijdig te verdiepen in de toelatingsvoorwaarden. Zie voor meer informatie de website van NVORINO en VLOGO.

'Bij forensische orthopedagogiek krijg je vooral veel te maken met het inschatten van risico’s.'

Sanne Rozendaal

Je diploma is geen afscheid 

Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre. 

LinkedIn-groep voor alumni

Na afronding van je master kun je betrokken blijven bij het vakgebied en afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen door je aan te melden bij de LinkedIn-groep voor alumni van Pedagogische en Onderwijswetenschappen en studievereniging Comenius

Carrièrebegeleiding en -evenementen

Voor begeleiding bij je loopbaanplanning en sollicitatietips kun je terecht bij het Student Careers Centre (SCC), zie carriere.uva.nl.

Veelgestelde vragen