Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Pedagogische wetenschappen: Forensische orthopedagogiek (track)
Vergelijk

Studieprogramma

In het eerste semester volg je cursussen op het gebied van ernstige opvoedproblemen bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen en hun gezin. Het gaat dan om het verklaren en begrijpen van deze problematiek, juridische aspecten die hierbij van belang zijn en de behandeling van de problemen in deze gezinnen. In het tweede semester schrijf je je scriptie en loop je stage.

De mastertrack Forensische orthopedagogiek heeft een omvang van 60 ECTS-studiepunten (één studiejaar).

Semester 1 

In het eerste semester volg je eerst een inleidend vak over Forensische orthopedagogiek en doe je kennis op over Forensische orthopedagogiek en recht. Daarnaast volg je klinische vakken met werkgroeponderwijs waarin je vaardigheden ontwikkeld op het gebied van diagnostiek en behandeling. Ook leer je over de belangrijkste methoden en technieken van onderzoek op het terrein van de Forensische orthopedagogiek.

Semester 2

De scriptie is een belangrijk onderdeel van de opleiding (18 ECTS). Je kunt kiezen uit diverse onderzoeksprojecten op het gebied van de Forensische orthopedagogiek. Je voert onderzoek uit: alleen of in samenwerking met andere studenten, of samen met onderzoekers binnen een lopend onderzoek en leert hier over alle fasen van onderzoek doen: gegevens verzamelen, literatuur en theorie bestuderen, onderzoeksvragen en hypethesen formuleren, analyses uitvoeren en interpreteren en deze koppelen aan bestaande kennis. Je wordt hierbij individueel begeleid door een docent.

Parallel hieraan loop je een stage in de klinische praktijk (bijoorbeeld jeugdzorg, Raad voor de kinderbescherming, ggz-jeugd, justitiële jeugdinrichting), op het gebied van beleid of onderzoek.

 

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Forensische Diagnostiek
    Blok 1
    6
  • Forensische Orthopedagogiek
    Blok 1
    3
  • Forensische Orthopedagogiek en Recht
    Blok 1
    3
  • Forensische Behandeling
    Blok 2
    6
  • Methoden en Technieken Forensische Orthopedagogiek onderzoek
    Blok 2
    3
  • Gebonden keuze: Stage master Forensische Orthopedagogiek (zie UvA studiegids voor de opties)
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    Blok 4
    Blok 5
    21
  • Masterscriptie Forensische Orthopedagogiek
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    Blok 4
    Blok 5
    Blok 6
    18
Meer weten over het studieprogramma? Kijk in de online studiegids.
'Er wordt veel zelfstandigheid van je verwacht. Dit was in het begin even wennen, maar al snel merkte ik dat dit eigenlijk alleen maar fijn was.'

Marjolein Visser, oud-student Forensische Orthopedagogiek

Extra mogelijkheden

Stage

Er zijn twee soorten stages:

  • Klinische stage*
  • Onderzoeks- en beleidsgerichte stage

De stage vindt plaats in of is gekoppeld aan een forensisch orthopedagogische setting. 

* Wil je na je opleiding aan de slag als hulpverlener in de klinische praktijk, dan is een klinische stage vereist. Een klinische stage behoort ook tot de toelatingsvoorwaarden van de postacademische opleidingen tot Orthopedagoog Generalist en GZ-psycholoog.

Deeltijdtempo

je kunt de master Forensische orthopedagogiek ook in deeltijdtempo te volgen (bij een voltijdsinschrijving). Het onderwijs, evenals de begeleiding tijdens onderzoek en stage, wordt uitsluitend overdag gegeven. 

In deeltijdtempo kun je het programma in twee jaar volgen, vanwege de volgordeverplichting. Je volgt eerst de vakken die behaald moeten zijn voor de scriptie. In het tweede semester schrijf je dan een scriptie op het terrein van de forensische orthopedagogiek. In het tweede jaar volg je onder andere nog de modules Forensische Diagnostiek en Behandeling, gevolgd door de stage in het laatste semester.

Je kunt er ook voor kiezen om wel alle mastermodulen in het eerste jaar te behalen en daarna de stage en scriptie na elkaar te doen; dan duurt de master 1,5 jaar.

Studielast

Je hebt een beperkt aantal uren hoorcollege. De nadruk ligt sterk op zelfstudie en het samen met medestudenten werken aan opdrachten.

Hoorcollege: 4-6 uur per week
Werkgroepen: 2-4 uur per week
Zelfstudie: 20-30 uur per week