Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Pedagogische wetenschappen: Forensische orthopedagogiek (track)
Vergelijk

Er wordt veel zelfstandigheid van je verwacht. Dit was in het begin even wennen, maar al snel merkte ik dat dit eigenlijk alleen maar fijn was.

Marjolein Visser, student Forensische Orthopedagogiek, vertelt over haar studiekeuze en stage.

"Ik weet nog goed, dat ik tijdens mijn middelbare schoolperiode heel erg twijfelde over mijn studiekeuze. Er waren zoveel leuke opties, maar hoe kon ik weten welke studie voor mij het meest geschikt was? Na veel open dagen te hebben bezocht, bleven er een aantal over. Mijn voornaamste interesse was toch wel het gedrag van de mens en hoe dit zich verhoudt tot de maatschappij. Ook wist ik dat ik veel affiniteit had met kinderen, maar ik zag mezelf zeker niet voor de klas eindigen. Vanuit daar leek de Bachelor Pedagogische wetenschappen mij heel erg interessant.

In september 2016 ben ik begonnen met de opleiding en ik merkte gelijk dat er zoveel verschillende aspecten komen kijken bij de ontwikkeling van een kind. Vele interessante vakken volgden en het was nooit saai. De studiebelasting was wel heel anders dan ik gewend was van de middelbare school. Er wordt veel zelfstandigheid van je verwacht. Dit was in het begin even wennen, maar al snel merkte ik dat dit eigenlijk alleen maar fijn was. Je kan het grootste gedeelte van je tijd zelf indelen en dit paste heel erg goed bij mij. Ik heb de bachelor binnen de gestelde 3 jaar afgerond. Erop terugkijkend, zie ik dat ik veel kennis heb opgedaan en klaar ben gestoomd voor de master.

Momenteel volg ik de master Forensische Orthopedagogiek. Hierbij moet je in het begin van het jaar een aantal vakken halen, zodat je in het laatste half jaar een stage kan lopen en je scriptie kan schrijven. Deze vakken sluiten goed aan op de bachelor en zijn ook meer gericht op de (forensische) praktijk. Vooral tijdens de vakken Forensische Diagnostiek en Forensische Behandeling heb ik veel kennis opgedaan over de praktijk.

Het zoeken van een stage is wel echt een uitdaging geweest. Je moet veel inzet tonen en veel tijd investeren, wil het je lukken een leuke stageplaats te veroveren. Wanneer je deze echter hebt gevonden, loont deze moeite meteen. Ik loop mijn stage bij de Opvoedpoli in Hoorn. Dit is een specialistische GGZ instelling voor kinderen, jongeren en gezinnen. Het is weliswaar geen forensische plek, maar het is wel een plaats waar je veel kunt leren over verschillende stoornissen en meervoudige problematiek. Ook leer ik heel veel over systemische factoren, die bijdragen aan het gedrag dat een kind of jongere laat zien. Tijdens deze stage kan ik veel diagnostiek uitvoeren en leren over behandelingen. Het is voor mij de ideale eerste stap in het werkveld. Het lopen van een stage is echt een enorme meerwaarde, waarbij je heel veel kunt leren naast de theoretische kennis die je al hebt opgedaan. Ook is het schrijven van een scriptie erg interessant. Je leert heel erg veel over een specifiek onderwerp en word goed begeleid bij het onderzoeken.

Al met al ben ik heel erg blij met mijn studiekeuze en verbaas ik mijzelf over wat ik allemaal heb geleerd in de afgelopen 4 jaar.