Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Journalistiek en kritiek

Minor

In de minor Journalistiek en kritiek wordt een theoretische, methodologische en praktische grondslag gelegd voor de studie en beoefening van de journalistieke kritiek, cultuurjournalistiek en algemene journalistiek in publieksmedia.

De minor Journalistiek en kritiek is bedoeld voor alle studenten die na hun studie werkzaam willen zijn op het terrein van de media, specifiek de journalistieke kritiek, cultuurjournalistiek of algemene journalistiek, of die onderzoek willen doen naar de aard en functie van de media-industrie in het algemeen en de journalistiek in het bijzonder. 

Deze minor wordt aangeboden door de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Een minor aan de FGw omvat 30 studiepunten en levert je een tweede competentie en een aantekening op je bulbijlage op.

Studieschema

De minor Journalistiek en kritiek beslaat een heel studiejaar (twee semesters). De vakken van de minor hebben een vaste volgorde. Voor het studiejaar 2021-2022 ziet de opbouw er als volgt uit:

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Kritiek van kunst, cultuur en media: theorie en geschiedenis
  Blok 1
  6
 • Het schrijven van kritieken
  Blok 2
  6
 • Studying Journalists, Media and Audiences
  Blok 3
  6
 • Making Media: Production, Practices and Professions
  Blok 4
  6
 • Practicum Kritiek en journalistiek
  Blok 5
  6
UvA Studiegids: Minor Journalistiek en kritiek

Bekijk de video

In onderstaande video geven de coördinator van de minor en een student samen een toelichting op de verschillende vakken.

Minor Journalistiek en kritiek
Let op: het e-mailadres dat in deze video wordt genoemd, is niet meer in gebruik.

Vervolg je studie met een master

Voor universitaire bachelorstudenten kan de minor Journalistiek en kritiek een goede voorbereiding zijn op een master in bijvoorbeeld Journalistiek en media of Nederlandse taal en cultuur. Bekijk altijd de toelatingseisen bij de pagina Toelating en inschrijving van de master waar jij interesse in hebt.

Ingangseisen

Deze minor is toegankelijk voor studenten met een universitair propedeusediploma of een positief bindend studieadvies van een universitaire bachelor. 

De minor is ook toegankelijk voor hbo-studenten die hun propedeuse gehaald hebben. Voor hbo'ers is een minor echter niet voldoende om toegang te krijgen tot een master. Ben je hbo-student en wil je je voorbereiden op een master aan de UvA, kijk dan bij ons aanbod van pre-masters.

Aanmelden

De inschrijving voor deze minor in studiejaar 2023-2024 is gesloten.

Feiten & cijfers
Studielast
30 EC,
Voertaal
Nederlands
Start
September
Locatie
Universiteitskwartier