Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Er bestaat grote bezorgdheid dat de huidige klimaatverandering en oceaanverzuring de groei van rif-bouwende koralen bedreigt. In dit licht zijn Eva Deutekom en Jaap Kaandorp van het UvA Computational Science Lab lid van een internationaal team van onderzoekers dat werkt aan een beter begrip van koraalriffen. Recente bevindingen over de rol van DNA methylatie zijn nu gepubliceerd in Science Advances.
Foto Tim Wijgerde

In deze publicatie laten de auteurs zien dat DNA methylatie een belangrijke rol speelt in de fenotypische plasticiteit van koralen en een extra mechanisme vormt voor koralen waarmee ze beter bestand zijn tegen veranderingen in de omgeving. De onderzoekers tonen nieuwe resultaten over de epigenetische controle van groei en vorm bij het rif-bouwend koraal Stylophora pistallata.

Het onderzoeksteam

Leden van het onderzoeksteam komen uit KAUST (Saoedi-Arabië), Centre Scientifique de Monaco (Prinsdom Monaco), Australian National University en Eva Deutekom en Jaap Kaandorp (Computational Science Lab, UvA).

Het rif-bouwende koraal Stylophora pistillata Foto by Tim Wijgerde

Publicatiegegevens

Yi Jin Liew et al., 'Epigenome-associated phenotypic acclimatization to ocean acidification in a reef-building coral', in: Science Advances 6 June 2018. DOI: 10.1126/sciadv.aar8028