Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) heeft een projectruimtesubsidie toegekend aan UvA-wetenschapper prof. dr. Tom Gregorkiewicz (Institute of Physics) voor zijn onderzoeksvoorstel 'Hot charge carriers in cool nanocrystals', dat hij samen met prof. dr. Laurens Siebbeles (TUDelft) indiende. De subsidie omvat twee PhD posities en een investeringsbudget van k€140.
Tom Gregorkiewicz

Hete elektronen

Het project beoogt een betere controle over warmtedissipatie door zogenaamde 'hete' elektronen en gaten in halfgeleider nanostructuren, wat interessante toepassingsmogelijkheden biedt. In deze context zou de extra energie van de ladingsdragers (die de reden is waarom ze heet worden genoemd) zinvol gebruikt kunnen worden, in plaats van deze te verliezen in de vorm van warmte.

Het effectief manipuleren van hete ladingsdragers en het gericht inzetten van hun teveel aan energie is al lang een uitdaging in de halfgeleiderfysica, met name voor nanostructuren. Een beter begrip hiervan kan ertoe leiden dat energieverlies in de vorm van warmte gereduceerd kan worden, wat kan worden gebruikt in nieuwe toepassingen zoals nieuwe transistoren en zonnecellen gebaseerd op hete ladingsdragers.

Samenwerking

In het project komt de expertise en infrastructuur samen van twee onderzoeksteams: de groep van Gregorkiewicz die silicium nanostructuren bestudeert voor 'light management' en de groep van Siebbeles die werkt aan halfgeleider nanokristallen en organische materialen – allemaal in de context van toepassingen in de zonne-energie, zoals zonnecellen en zonnebrandstoffen.