Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Een veredelingsprogramma voor aardappelteelt waarbij de groep van onderzoeker Timo Breit van UvA-SILS bij betrokken is, heeft van OPZuid en de Provincie Zeeland een subsidie ontvangen van 1,5 miljoen euro voor het ontwikkelen van nieuwe technieken op het gebied van genetica, bioinformatica, Big Data, robotisering en drone-imaging in de aardappelveredeling. De inzet van de UvA richt zich met name op de bioinformatica en de Big Data aspecten van het project.

aardappel-subsidie

Hightech (w)aardappelveredeling

Het succes van veredelingsprogramma’s wordt steeds meer bepaald door de inzet van nieuwe kennis en technieken. Afgelopen jaren zijn er op vakgebieden als genetica, bioinformatica, Big Data, robotisering en drone-imaging enorme sprongen gemaakt. Het project Hightech (w)aardappelveredeling beoogt deze technieken door te ontwikkelen en in te zetten in een lopend veredelingsprogramma, met als resultaat sterk verbeterde rassen voor teler en consument.

Het project met totaalbegroting van €3.956.591 is onlangs van start gegaan en loopt tot 31 januari 2020. Een subsidiebijdrage vanuit OPZuid (€1.384.608) met een cofinanciering van Provincie Zeeland (€150.000) maakt het mede mogelijk om hoogwaardig onderzoek te bundelen.

Interactie tussen disciplines

De UvA werkt al enkele jaren samen met het veredelingsbedrijf C. Meijer, dat penvoerder is van het project. Hun veredelingsprogramma fungeert als proeftuin, waarin naast die van de UvA expertises worden samengebracht van Keygene, 3BM IT Solutions, Tecnic Automation en Pegasus Geospatial Consulting. In het project zal de interactie tussen de disciplines van de partners worden aangewakkerd om zo het ontstaan van nieuwe kennis en toepassingen te bevorderen.

Volgens brancheorganisatie Plantum heeft de veredelingssector in zijn geheel baat bij het project. Daarnaast leiden verbeterde veredelingsprogramma’s tot een duurzamer product van hogere kwaliteit, waardoor ook de consument meeprofiteert.

Participatie van jong talent

Naast UvA als partner zijn ook HZ University of Applied Sciences Vlissingen, HAS University of Applied Sciences en Wageningen Universiteit betrokken, met onderzoeksprojecten of met stages. Op deze manier krijgt ook jong talent de kans om te participeren in het programma.