Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Een consortium onder leiding van prof. Pernette Verschure van het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS-UvA) en de Afdeling Medische Biochemie, AUMC, van de Universiteit van Amsterdam ontvangt 2,5 miljoen euro van NWO uit het Key Technology programma. Het team gaat cellen epigenetisch herprogrammeren via het CRISPR-Cas platform. Zo kunnen zij in cellen het genoom herprogrammeren.

Epi-Guide-Edit

Met deze aanpak kan gedrag van ontspoorde cellen worden gestuurd. Hiermee hoopt het team bij te dragen aan prangende maatschappelijke kwesties zoals therapie van (verouderings)ziekten en het wereldvoedselprobleem.
De CRISPR-Cas techniek maakt het mogelijk om relatief eenvoudig genetische modificaties te maken in het DNA en heeft hierdoor veel potentiële toepassingen. Hoewel revolutionair, wekken de resulterende genetische modificaties maatschappelijke bezorgdheid op. Epi-Guide-Edit brengt een interdisciplinair team samen dat gereedschappen en regels gaat ontwikkelen om genexpressie in een cel te kunnen beïnvloeden zonder die genetische modificaties. Dat gaan ze namelijk doen op een zogenaamd epigenetisch niveau, ofwel wat er rondom het DNA gebeurt.
De gereedschappen en regels die ontworpen zullen worden binnen Epi-Guide-Edit zullen worden uitgezocht in cellen, en gevalideerd in verschillende relevante modellen die relevant zijn voor verschillende maatschappelijke uitdagingen, zoals verouderingsziekten en de wereldwijde vraag naar voedsel. Het consortium zal de samenleving actief betrekken om deze nieuwe sleuteltechnologie te ontwikkelen en investeren in onderwijsprogramma's om ervoor te zorgen dat de implicaties verder reiken dan alleen de wetenschappelijke bevindingen.

Een multidisciplinair consortium

Het Epi-Guide-Edit consortium bestaat uit een interdisciplinair team met partners van Nederlandse universiteiten, universitaire medische centra. en (inter)nationale bedrijven. De partners zijn: academisch (Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Wageningen Universiteit), medische centra (Universitair Medisch Centrum Groningen, Amsterdam Universitair Medische Centra, Erasmus Medisch Centrum, Nederlands Kanker Instituut), een sociaal-maatschappelijk instituut  en outreach bedrijf (Rathenau Instituut. Science Matters), hogescholen (Avans Hogeschool, Hanzehogeschool) en bedrijven (Bristol Myers Squibb, Unilever, Bejo Zaden, Keygene, ENZA Zaden, KWS, Confocal.nl, Life Science Methods, Single Cell Discoveries, 10x Genomics).
Het consortium zal een multidisciplinaire (zogenaamde ‘wet’ en ‘dry lab’) aanpak gebruiken met zowel een biomedische als biotechnologische insteek. Fundamenteel wetenschappelijk onderzoek zal gecombineerd worden met medische, industriële en sociaal-maatschappelijke toepassingen. Deskundigen op het gebied van onderwijs en maatschappelijk-ethische kwesties zullen gedurende het hele project nauw samenwerken met de fundamentele wetenschappers zodat interdisciplinariteit en kruisbestuiving worden gewaarborgd en om het mogelijk te maken dat de wetenschappelijke bevindingen eenvoudig kunnen worden overgedragen naar niet-wetenschappelijke domeinen.

KIC zoekt technologische economische kansen

Het NWO-onderzoeksprogramma KIC staat voor baanbrekende innovatieve oplossingen met maatschappelijke en economische impact. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden investeren samen in bedrijfsmatige toepassing van kennis om met slimme technologieën grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Zo stellen we banen en inkomsten in de toekomst veilig. Dit is vastgelegd in het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 dat aansluit bij het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid van de rijksoverheid. NWO brengt bedrijven en kennisinstellingen samen en financiert grensverleggend onderzoek op basis van hun innovatieve, impactvolle onderzoeksvoorstellen.