Colleges en werkgroepen: van theorie naar praktijk
Onze docenten zijn allemaal professionals uit het bedrijfsleven en de overheid. Tijdens hoorcolleges zetten ze de theorie uiteen en lichten die toe vanuit de praktijk. In de werkcolleges bespreek je de theorie in kleine groepen en met de docenten.
Met oefenopgaven leer je de stof beheersen. In de werkgroepen ga je nog intensiever aan de slag. Hier is veel aandacht voor jouw eigen kritische en creatieve inbreng. Zo kan het zijn dat je een presentatie geeft over een belastingvraagstuk waar de kranten over schrijven en beschouw je mogelijke oplossingen vanuit de gangbare theorie en out of the box ideeën.
Het programma
-
Jaar 1: economie in de volle breedte
In je 1e studiejaar leg je jouw bedrijfseconomische basis. Je krijgt economische en wiskundige vakken, maar leert ook analytisch lezen en kritisch denken.
De colleges volg je samen met studenten van de Engelstalige opleiding Economics and Business Economics. Met uitzondering van de werkgroepen zijn alle vakken in het eerste jaar in het Engels.
-
Jaar 2: fiscale economie en recht
In je 2e jaar duik je echt volop in het vakgebied. Je volgt een vast studieprogramma met vakken over belasting, economie en recht.
De fiscale (werk)colleges en werkgroepen zijn in het Nederlands. De economische in het Engels. Een richting kiezen is niet nodig, want fiscaal economen hebben een brede basis nodig.
-
Jaar 3: maak je eigen keuzes
In het 3e en laatste jaar ligt nog meer de nadruk op fiscale vakken. Je hebt daarnaast ruimte voor 2 keuzevakken. Ben je extra ambitieus? Dan kun je boven op het programma ook nog een minor volgen.
Voor je bachelor hoef je geen stage te doen. Wel schijf je ter afsluiting van je studie een scriptie, waarna je de titel Bachelor of Science (BSc) krijgt.
-
Mathematics 1 for Economics???studyprogramme .period??? 16
-
Principles of Economics and Business 1???studyprogramme .period??? 16
-
Principles of Economics and Business 21—36
-
Financial Accounting 1 for Economics???studyprogramme .period??? 26
-
Microeconomics 1???studyprogramme .period??? 26
-
Macroeconomics 1???studyprogramme .period??? 46
-
Statistics 1 for Economics???studyprogramme .period??? 46
-
Research Project4—66
-
Economics of Markets and Organisations???studyprogramme .period??? 56
-
Finance 1???studyprogramme .period??? 56
-
Inleiding Belastingheffing Algemeen???studyprogramme .period??? 15—66
-
Oriëntatie Economie en Recht???studyprogramme .period??? 16
-
Fiscaliteit en Overheid???studyprogramme .period??? 26
-
Gebonden keuzeruimte???studyprogramme .period??? 26
-
Inleiding Europees belastingrecht???studyprogramme .period??? 33
-
Inleiding internationaal belastingrecht???studyprogramme .period??? 33
-
Financial Accounting 2???studyprogramme .period??? 46
-
Management Accounting 1 for Economics???studyprogramme .period??? 46
-
Financial Accounting 3???studyprogramme .period??? 56
-
Inleiding Belastingheffing Ondernemingen???studyprogramme .period??? 2???studyprogramme .period??? 56
-
Wetenschapsleer Fiscale Economie???studyprogramme .period??? 66
-
Vennootschapsbelasting???studyprogramme .period??? 16
-
Vermogensrecht???studyprogramme .period??? 16
-
Belasting Toegevoegde Waarde (BTW)???studyprogramme .period??? 26
-
Ondernemings- en Jaarrekeningenrecht???studyprogramme .period??? 26
-
Gebonden keuzeruimte???studyprogramme .period??? 36
-
Finance 2???studyprogramme .period??? 46
-
Fiscale Winstberekening???studyprogramme .period??? 46
-
Belastingheffing DGA???studyprogramme .period??? 56
-
Bachelorscriptie en Afstudeerseminar Fiscale Economie5—612
Studiebegeleiding
Om de overgang van de middelbare school naar de universiteit zo gemakkelijk mogelijk te maken krijg je in het 1e jaar extra begeleiding. Maar ook tijdens de rest van je studie kun je rekenen op ondersteuning van onze studieadviseurs, mentoren, tutoren en ons Career Centre.
Heb je vragen over deze bachelor?
Wil je graag weten hoe het is om Fiscale Economie te studeren aan de UvA of heb je nog andere vragen die je graag aan onze studenten wilt stellen?
'De studie is breed opgezet: je krijgt wat van rechten én wat van accountancy mee. Vooral de puur fiscale vakken vind ik erg leuk, omdat ze je echt helpen te begrijpen wat voor - soms gekke - dingen je eigenlijk allemaal met belastingrecht kan doen.'
Hoe ziet je studieweek eruit?
Van studenten verwachten we een zekere zelfstandigheid. Maar natuurlijk hoef je niet alles alleen te doen. Daarom krijg je intensieve studiebegeleiding. Zeker in het 1e jaar, waarin alles nieuw voor je is.
-
Colleges (6 uur)
Tijdens de colleges krijg je een inleidend overzicht van de vakinhoud gegeven. Je volgt die colleges samen met je medestudenten. Je maakt aantekeningen en krijgt de gelegenheid om vragen te stellen.
-
Seminars (6 uur)
In de seminars bespreek je in kleine groepen specifieke onderwerpen uit de colleges. Via oefeningen en praktijkopdrachten raak je vertrouwd met de theorie.
-
Zelfstudie (28 uur)
In elke studieweek besteed je tijd aan het doornemen van de theorie en aan het voorbereiden van colleges en seminars, examens en presentaties.
Relevante issues
- Moet de overheid ongezond gedrag zwaarder belasten?
- Werken een vet- en suikerbelasting?
- Moeten grote ondernemingen extra worden belast voor bijzondere meevallers vanuit crisissituaties?
- Welke rol speelt het heffen van belastingen bij de vermogens(on)gelijkheid?
- Waarom worden multinationals beticht van belastingontwijking en hoe terecht is dat? Hoe zouden zij een fair share aan belastingen kunnen betalen? En wat moeten overheden doen?

Steden en de arbeidsmarkt veranderen door digitale platforms als Airbnb en Uber. De belastingen zijn nog niet ingericht op deze ontwikkelingen. Hoe zou de overheid moeten reageren? Is het huidige belastingstelsel nog wel houdbaar? Hoe kan dit gemoderniseerd worden? Of zou de belastingdienst beter moeten handhaven? En welke verantwoordelijkheden hebben deze digitale platforms eigenlijk zelf?
Extra mogelijkheden tijdens je studie
-
Minors en keuzeruimte
Om inhoudelijk je kennis te verbreden, of je voor te bereiden op een ander vakgebied kun je in je 3e jaar een minor kiezen.
-
Honoursprogramma
Ben je ambitieus? Doe dan het Honoursprogramma van de UvA. Dit is een aanvullend programma voor je bachelor.
-
Stages
Tijdens je bachelor kun je je kennis in de praktijk brengen tijdens een stage. Stages maken geen onderdeel uit van het bachelorprogramma, maar zijn zeker een nuttige toevoeging.
-
Semester in het buitenland studeren
De UvA heeft met meer dan 100 universiteiten uitwisselings- en samenwerkingsprogramma’s. Een buitenlandervaring brengt je veel kennis van een andere taal, cultuur en land. Een onmisbare ervaring die we zeker aanraden!
-
Studieverenigingen
Veel van onze studenten zijn lid van een studievereniging. Je leert medestudenten kennen, maar ook mogelijke werkgevers. Goed voor je toekomstige carrière dus!
Onze studieverenigingen organiseren studiereizen, career events, debatten en borrels. Daarnaast kun bij sommige studieverenigingen tegen korting boeken en syllabi aanschaffen. Voor studenten Fiscale Economie is er een eigen studievereniging samen met die van Fiscaal Recht studenten; Studievereniging Fiscale Economie En Recht (SFEER).
Overzicht studieverenigingen Economie en Bedrijfskunde
- Faculty student association Sefa
- International Student Committee (ISC, onderdeel van Sefa)
- International Student Network Amsterdam (ISN, onderdeel van Sefa)
- Studievereniging Fiscale Economie En Recht (SFEER)
- Studievereniging Actuariaat, Econometrie en Operationele Research (VSAE)
- Financial Study Association Amsterdam (FSA)
- Marketing Association Amsterdam (MAA)
- International study association (AIESEC)
-
Studentenverenigingen
Amsterdam heeft een bruisend studentenleven. Zo zijn er ontzettend veel studentenverenigingen waar je een sport of hobby kunt beoefenen. Leuk is dat je via zo’n vereniging ook studenten buiten je eigen studie kennen. En je kunt meedoen aan borrels, toernooien en andere evenementen. Goed om te weten: alleen bij het traditionele studentencorps doe je een ontgroening.
-
Praat mee over het onderwijs
Aan de universiteit kun je op verschillende manieren meepraten over het onderwijs. Bijvoorbeeld in het Programmacommittee, de Facultaire studentenraad (FSR) of de focusgroep voor 1e-jaarsstudenten. Je kunt je ook verkiesbaar stellen en je inzetten voor je opleiding en je medestudenten.

Je krijgt hele specifieke fiscale vakken, maar ook vakken waar het maatschappelijk belang meer in terugkomtYannick Feld, student BSc Fiscale Economie Lees Yannick's ervaringen met deze bachelor

Interactief Online Onderwijs aan UvA Economie en Bedrijfskunde
Tijdens je bacheloropleiding aan UvA Economie en Bedrijfskunde ervaar je een inspirerende combinatie van zowel online als offline werkvormen. We werken in een blended learning leeromgeving. Hierbij combineer je verschillende soorten onderwijs en studeer je in je eigen tempo. Tijdens de colleges is er meer tijd om de diepte in te gaan en voor interactie met je docent en medestudenten.
Verschillende onderwijsvormen
In dit programma vind je zowel innovatieve als traditionelere lesmethoden. Bijvoorbeeld in groepsopdrachten, of tijdens online werkcolleges. De opdrachten die je krijgt zijn een variatie in werkvormen, zoals: schrijft een paper, houd een feedbacksessie met medestudenten.
Ons Centre for Innovation and Teaching en Teaching and Learning Centre werken continu aan het verbeteren van onze lesmethoden, om meer verbinding te creëren tussen studenten, docenten en het lesmateriaal. Op deze manier bieden we jou de beste combinatie van uitdagend, effectief en efficiënt onderwijs.