Wat is Fiscale economie?
Fiscale economie gaat over de invloed van belastingen op de economie. Fiscaal-economische vraagstukken beperken zich niet alleen tot financiële zaken. Er zijn veel raakvlakken met andere vakgebieden zoals economie, bedrijfseconomie, accountancy, belastingrecht en zelfs politicologie en sociologie. Het beoordelen en adviseren van de fiscale impact kan plaatsvinden vanuit het perspectief van de overheid, maar ook vanuit het bedrijfsleven en burgers. Wat gebeurt er als je een belasting verhoogt of verlaagt? Of een nieuwe belasting invoert? Wat is de invloed van belastingen op investeringsbeslissingen? Hoe werkt een fusie fiscaal uit?
Om goede economische beslissingen te kunnen nemen, moet je weten wat de impact van belastingen is. Je moet weten hoe economie werkt en hoe de fiscale wetgeving in elkaar zit. Zonder alle wetten uit het hoofd te kennen. Hetzelfde geldt overigens voor beslissingen over belastingen; dan is inzicht in de economische impact van belang. Als fiscaal econoom ben je met twee disciplines tegelijk bezig: economie en recht. Door de economische inzichten te combineren met juridische feeling weet je de juiste beslissingen te nemen of daarover te adviseren.
Bekijk Casper's ervaringen met de BSc Fiscale Economie.
Vind snel een interessante baan
Direct toelaatbaar tot de UvA master Fiscale Economie
Leer de laatste ontwikkelingen en technieken vanuit de theorie en praktijk
Contact met toonaangevende (inter)-nationale bedrijven
Top-5 redenen om Fiscale Economie te studeren aan de UvA
- Leer in kleine groepen met actuele business cases
Samen met je medestudenten zet je theorie om in de praktijk. - Krijg intensieve studiebegeleiding
Leer de stad en universiteit kennen, en hoe je effectief kunt studeren. - Werk aan je (zakelijke) netwerk
Via evenementen van onze studieverenigingen leg je contact met toonaangevende (inter-)nationale bedrijven. - Leer van inspirerende professionals uit bedrijfsleven én overheid
Je krijgt de laatste ontwikkelingen en technieken mee. - Vind snel een interessante baan met goed salaris
Je volgt de BSc Fiscale Economie aan de Amsterdam School of Economics, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast volg je vakken samen met studenten van de Amsterdam Business School. Je studeert in een internationale omgeving in hartje Amsterdam. In deze regio vind je een scala aan internationale bedrijven waar je mogelijk na je afstuderen kunt gaan werken. Werkgevers willen graag Amsterdamse fiscaal economen.
Wat is het verschil tussen de bachelors Fiscale Economie en Fiscaal Recht? Studenten Mark en Laura leggen het verschil uit en vertellen waarom zij voor respectievelijk Fiscale Economie en Fiscaal Recht hebben gekozen.
Na je studie
Na je afstuderen kun je onder andere gaan werken bij:
- beursgenoteerde onderneming
- belastingadvieskantoor
- Ministerie van Financiën
- Belastingdienst
- centrale overheid
Ook is de bachelor Fiscale Economie een mooie stap naar een aansluitend masterprogramma. Je bent volwaardig fiscaal econoom als je ook je master Fiscale Economie hebt afgerond.
Past Fiscale economie bij jou?
Omzetbelasting, inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting. Tijdens je studie leer je er alles over en krijg je vakken als accounting, financiering, organisatie en strategie en marketing.
Herken je jezelf in onderstaand profiel, dan is Fiscale Economie wel iets voor jou:
- Je hebt wiskunde A of B in je pakket (werken met getallen vind je leuk).
- Je beheerst de Engelse taal op communicatief niveau (delen van het programma worden in het Engels gegeven).
- Je bent analytisch en secuur.
- Je bent communicatief en nieuwsgierig.
- Je hebt interesse in fiscale en economische vraagstukken.
- Je denkt niet in problemen maar in creatieve oplossingen.
- Je kunt goed samenwerken, maar ook zelfstandig studeren.
Ben je benieuwd naar de overeenkomsten en verschillen tussen onze bacheloropleidingen Business Administration, Economics and Business Economics en Fiscale Economie? Bekijk de infographic.