For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.

Daarom Medische informatiekunde aan de UvA

Topopleiding volgens Keuzegids 2024

 

De bachelor Medische informatiekunde is voor de 3e keer op rij uitgeroepen tot 'Topopleiding' volgens de Keuzegids.

Opgeleid in Amsterdam UMC, locatie AMC 

Je studeert binnen het domein van de gezondheidszorg waar je wordt uitgedaagd een oplossing te vinden voor informatiekundige en IT-vraagstukken. 

eHealth Living & Learning Lab

 

In het eHealth Living & Learning Lab werk je samen met zorgprofessionals aan het ontwikkelen, implementeren en testen van e-Health toepassingen. 

Unieke opleiding 

Medische informatiekunde is een unieke opleiding die alleen de UvA aanbiedt en die is gericht op het verbeteren van de zorg met IT. 

Als medisch informatiekundige fungeer je als spin in het web. Of het nu een arts, patiënt of IT-er betreft, jij begrijpt hun wensen en problemen, omdat je dezelfde taal spreekt. Met jouw kennis ben je in staat om complexe interdisciplinaire invalshoeken te combineren en dwarsverbanden te leggen. Dit leer je niet alleen in de collegebanken, maar ook op de werkvloer. Een unieke, onvergetelijke ervaring, en een uitstekende start van je carrière.

Wat houdt deze studie in?

Ontdek wat deze studie inhoudt. Docenten en studenten van de bachelor Medische informatiekunde vertellen je wat de studie inhoudt en waarom het zo'n boeiend vakgebied is.

Medische informatiekunde biedt je:
 

 1. Een inspirerende studieomgeving
  In Amsterdam UMC, locatie AMC, ligt de zorgwereld aan je voeten en dienen de informatiekundige en IT-vraagstukken zich als vanzelf aan. Je krijgt onderwijs van docenten met diverse achtergronden: artsen, informatici, managers en medisch informatiekundigen. Je werkt samen met mensen uit verschillende disciplines in kleine teams aan oplossingen voor deze vraagstukken. Zo ga je je al snel thuisvoelen op de werkvloer, iets wat werkgevers steeds belangrijker vinden.
 2. De beste springplank voor je carrière
  Amsterdam UMC heeft een sterke band met andere ziekenhuizen, zorginstellingen, het bedrijfsleven, (internationale) onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen - en daar profiteer jij optimaal van. Bezoek gastcolleges van ervaren clinici, onderzoekers, beleidsmakers en professionals, loop stage bij klinische afdelingen in Amsterdam UMC of bij toekomstige werkgevers buiten de muren van Amsterdam UMC en ga aan de slag met real-life zorg IT-vraagstukken. De actuele theoretische kennis en de praktische vaardigheden die je opdoet gedurende je studie, bereiden je optimaal voor op je verdere carrière.
 3. De vrijheid om je eigen weg te volgen
  Bepaal zelf voor een deel de samenstelling van je derde jaar. Verbreed je horizon door je stage in het buitenland te doen of door een vrij keuzevak in een ander vakgebied te volgen. Je kunt er ook voor kiezen om een stage in Amsterdam UMC te doen. Al deze opties maken dat je na je afstuderen heel snel een baan vindt.
 4. Een internationaal erkend diploma
  De bachelor Medische informatiekunde en masteropleiding Medical informatics zijn volledig geaccrediteerd door de NVAO en door de International Medical Informatics Association- IMIA. Onze opleidingen hebben het eindoordeel ‘goed’ gekregen,  waardoor zij tot de beste 15% van universitaire opleidingen in Nederland en wereldwijd tot de beste Medical Informatics opleidingen behoren. Het masterprogramma Medical informatics wordt ook aan de UvA  gegeven. Met je UvA-bachelordiploma Medische informatiekunde ben je direct toelaatbaar tot deze master.

Medische informatiekunde, de studie voor jou?


Een studie kies je niet zomaar. Niet alleen moet een studie je aantrekken, maar je moet er ook zelf best wat voor in huis hebben. Wij bieden je onderwijs van topkwaliteit; van jou vragen we doorzettingsvermogen en motivatie. Heb jij het in je?

 • Gezondheidszorg en IT vind je interessant en je wilt graag leren hoe je met informatiekunde en IT belangrijke zorgvraagstukken kunt oplossen;
 • Het lijkt je spannend om aan echte uitdagingen van de gezondheidszorg te werken op het vlak van eHealth en IT;
 • Je ziet jezelf werken in de zorgsector, zoals bijvoorbeeld in een ziekenhuis, zorginstelling, consultancy- of onderzoeksbureau, start-up, of overheidsinstelling;
 • Je hebt een kritische houding en je kunt je mening goed verwoorden. Daarnaast ben je open minded, zelfverzekerd en verantwoordelijk;
 • Je hebt ambitie; je leert graag nieuwe dingen en je verkent graag onbekende terreinen.
De ontstaansgeschiedenis van Medische informatiekunde

Eind jaren tachtig begon technologie een steeds belangrijkere rol in de maatschappij en in de zorg in te nemen. De faculteit is toen begonnen met het onderwijzen in informatiekunde en informatica. Sinds de oprichting van de opleiding in 1992 zijn deze vakgebieden steeds meer geïntegreerd met de geneeskunde.

Vraag de brochure aan!

Wil je de informatie over de opleiding Medische informatiekunde nog eens doorlezen? Vraag dan de brochure aan en ontvang 'm in je inbox.

Feiten & cijfers
Diploma
BSc Medische Informatiekunde
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56573
Locatie
Amsterdam UMC