For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
Bekijk de site in het nederlands
Bachelor

Kunstmatige intelligentie

Add to favourites

Zelfsturende auto’s, Siri en filmsuggesties in Netflix: kunstmatige intelligentie is overal. Steeds vaker worden computers ingezet voor het nemen van beslissingen of het zelfstandig uitvoeren van taken waarvoor intelligentie nodig is. In de bachelor Kunstmatige intelligentie bestudeer en analyseer je intelligentie vanuit verschillende vakgebieden.

UvA online Open huis

Een filmpje waarin de opleiding uitgelegd wordt, een vlog over een dag als student Kunstmatige intelligentie en de opname van een voorlichtingspresentatie door de opleidingsdirecteur en studenten. Dit en meer vind je in op de Open huis pagina van Kunstmatige intelligentie. Kijk er ook voor antwoorden op de meest gestelde vragen en hoe je in contact kunt komen met studenten uit de opleiding.

Waar gaat Kunstmatige intelligentie over?

In de bachelor Kunstmatige intelligentie onderzoek je bijvoorbeeld hoe robots en computers menselijk denken en handelen kunnen imiteren of beter kunnen uitvoeren. Menselijke intelligentie en de samenhang tussen brein en gedrag is hierbij een belangrijke inspiratiebron. Naast wiskunde, informatica en programmeren volg je daarom vakken in cognitieve psychologie, logica, taalkunde en filosofie. Met deze kennis leer je zelf innovatieve, lerende computers en applicaties begrijpen, ontwikkelen en bouwen.

Denk jij vaak na over hoe alledaagse handelingen efficiënter gemaakt kunnen worden met behulp van computertechniek en algoritmen? Vind je wiskunde leuk en heb je ook gevoel voor taal en logica? Dan is de studie Kunstmatige Intelligentie aan de UvA misschien wel iets voor jou. 

Wat houdt deze studie in?
In deze video vertellen studenten en docenten wat je kunt verwachten van de bachelor Kunstmatige intelligentie aan de UvA.

Wil je meer weten over wat kunstmatige intelligentie nu eigenlijk is? Enkele UvA-docenten werkten mee aan de Nationale AI-cursus, die je gratis kunt volgen. 

Vijf redenen om Kunstmatige intelligentie aan de UvA te studeren

 1. Interdisciplinaire studie 
  Kunstmatige intelligentie aan de UvA is een echte interdisciplinaire studie. Je krijgt vakken van docenten die zelf werkzaam zijn in de verschillende vakgebieden: informatica, wiskunde, psychologie, filosofie en taalwetenschappen. 
 2. Technisch karakter
  De opleiding heeft in vergelijking tot andere Kunstmatige intelligentie-opleidingen een vrij technisch karakter, met een focus op informatica en wiskunde.
 3. Veel specialisatierichtingen
  Je afstudeerproject kun je bij een van de onderzoeksgroepen van de UvA doen. Zo kun je ervoor kiezen om je te specialiseren in de richtingen taal en spraak, logica, informatieontsluiting, beeldbewerking, en zelflerende systemen.
 4. Lab42
  In 2022 wordt Lab42 opgeleverd, gevestigd naast het huidige faculteitsgebouw op Amsterdam Science Park. In dit nieuwe gebouw, speciaal ingericht voor onderwijs, onderzoek en co-creatie in de informatiewetenschappen, zal jij als student ook les gaan krijgen.
 5. Samenwerking met bedrijfsleven
  UvA-docenten zijn voorlopers in innovatief AI-onderzoek. Zo is de UvA een van de oprichters van het Innovation Centre for Artificial Intelligence (ICAI) dat ook intrek zal nemen in Lab42. Bij ICAI werkt de UvA samen met bedrijven als Ahold, chipgigant Qualcomm en de Nationale Politie om innovatieve AI-oplossingen te ontwikkelen. Ook internationale contacten met bedrijven als Infosys in India en Huawei in China bieden unieke mogelijkheden voor stages en afstudeerprojecten. 

Toelating en inschrijving: numerus fixus, selectie en plaatsing

Om je te kunnen aanmelden voor de bachelor Kunstmatige intelligentie heb je een vwo-diploma nodig (alle profielen zijn toegestaan) met wiskunde A of B. 

Let op: Vanaf studiejaar 2021-2022 vervalt de numerus fixus voor deze opleiding. 

Wat kun je worden als je bent afgestudeerd?

De beroepsperspectieven voor KI-afgestudeerden zijn heel positief: bedrijven, overheid en andere organisaties hebben altijd behoefte aan hoogopgeleide, gespecialiseerde ICT-ers. Als KI-specialist ben je op je plek in onderzoek, maar ook in het bedrijfsleven als ontwerper van computerprogramma’s of robots, ontwikkelaar van zoeksystemen voor internet, systeembouwer en ontwerper van intelligente user-interfaces, en in management- en adviesfuncties.

Copyright: UvA
Onze AI-assistent kijkt mee met de KLM monteurs als zij vliegtuigmotoren inspecteren op beschadigingen. Miriam Huijser, oprichter Aiir Innovations

Verschillen Informatiekunde, Informatica en Kunstmatige intelligentie

Twijfel je nog of je Informatiekunde, Informatica of Kunstmatige intelligentie wil studeren, of vraag je je af wat het verschil is tussen deze opleidingen? In het onderstaande overzicht leggen we het uit.

Vergelijking bacheloropleidingen in de informatiewetenschappen
Klik op afbeelding om te vergroten
Feiten & cijfers
Diploma BSc Kunstmatige intelligentie
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56981