For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
NL
Bachelor Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie

Zelfsturende auto’s, Siri en filmsuggesties in Netflix: kunstmatige intelligentie is overal. Steeds vaker worden computers ingezet voor het nemen van beslissingen of het zelfstandig uitvoeren van taken waarvoor intelligentie nodig is. In de bachelor Kunstmatige intelligentie bestudeer en analyseer je intelligentie vanuit verschillende vakgebieden.

Meld je aan voor de UvA Bachelordag

Download brochure

Waar gaat Kunstmatige intelligentie over?

In de bachelor Kunstmatige intelligentie onderzoek je bijvoorbeeld hoe robots en computers menselijk denken en handelen kunnen imiteren of beter kunnen uitvoeren. Menselijke intelligentie en de samenhang tussen brein en gedrag is hierbij een belangrijke inspiratiebron. Naast wiskunde, informatica en programmeren volg je daarom vakken in cognitieve psychologie, logica, taalkunde en filosofie. Met deze kennis leer je zelf innovatieve, lerende computers en applicaties begrijpen, ontwikkelen en bouwen.

Denk jij vaak na over hoe alledaagse handelingen efficiënter gemaakt kunnen worden met behulp van computertechniek en algoritmen? Vind je wiskunde leuk en heb je ook gevoel voor taal en logica? Dan is de studie Kunstmatige Intelligentie aan de UvA misschien wel iets voor jou. 

Ontdek Kunstmatige Intelligentie aan de UvA:

Loading video..

 

Wil je meer weten over wat kunstmatige intelligentie nu eigenlijk is? Enkele UvA-docenten werkten mee aan de Nationale AI-cursus, die je gratis kunt volgen. 

Vijf redenen om Kunstmatige intelligentie aan de UvA te studeren

 1. Interdisciplinaire studie 
  Kunstmatige intelligentie aan de UvA is een echte interdisciplinaire studie. Je krijgt vakken van docenten die zelf werkzaam zijn in de verschillende vakgebieden: informatica, wiskunde, psychologie, filosofie en taalwetenschappen. 
 2. Technisch karakter
  De opleiding heeft in vergelijking tot andere Kunstmatige intelligentie-opleidingen een vrij technisch karakter, met een focus op informatica en wiskunde.
 3. Veel specialisatierichtingen
  Je afstudeerproject kun je bij een van de onderzoeksgroepen van de UvA doen. Zo kun je ervoor kiezen om je te specialiseren in de richtingen taal en spraak, logica, informatieontsluiting, beeldbewerking, en zelflerende systemen.
 4. Lab42
  In 2022 wordt Lab42 opgeleverd, gevestigd naast het huidige faculteitsgebouw op Amsterdam Science Park. In dit nieuwe gebouw, speciaal ingericht voor onderwijs, onderzoek en co-creatie in de informatiewetenschappen, zal jij als student ook les gaan krijgen.
 5. Samenwerking met bedrijfsleven
  UvA-docenten zijn voorlopers in innovatief AI-onderzoek. Zo is de UvA een van de oprichters van het Innovation Centre for Artificial Intelligence (ICAI) dat ook intrek zal nemen in Lab42. Bij ICAI werkt de UvA samen met bedrijven als Ahold, chipgigant Qualcomm en de Nationale Politie om innovatieve AI-oplossingen te ontwikkelen. Ook internationale contacten met bedrijven als Infosys in India en Huawei in China bieden unieke mogelijkheden voor stages en afstudeerprojecten. 

Bekijk het studieprogramma

Toelating en inschrijving: numerus fixus, selectie en plaatsing

Kunstmatige Intelligentie aan de UvA heeft een numerus fixus: er zijn 200 plaatsen beschikbaar. Om je te kunnen aanmelden voor de selectie en plaatsing heb je een vwo-diploma nodig (alle profielen zijn toegestaan) met wiskunde A of B. De selectieprocedure bestaat uit een onderwijsdag (keuze uit zaterdag 15 of 22 februari 2020) en een toetsdag (zaterdag 7 maart).

Let op: de inschrijfdeadline voor de selectieprocedure is 15 januari 2020.

Lees meer over toelating, selectie en inschrijving

Wat kun je worden als je bent afgestudeerd?

De beroepsperspectieven voor KI-afgestudeerden zijn heel positief: bedrijven, overheid en andere organisaties hebben altijd behoefte aan hoogopgeleide, gespecialiseerde ICT-ers. Als KI-specialist ben je op je plek in onderzoek, maar ook in het bedrijfsleven als ontwerper van computerprogramma’s of robots, ontwikkelaar van zoeksystemen voor internet, systeembouwer en ontwerper van intelligente user-interfaces, en in management- en adviesfuncties.

Na je bachelor

Open dagen en contact

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de bachelor Kunstmatige Intelligentie aan de UvA en wil je graag meer informatie en de sfeer komen proeven? Kom dan naar een UvA Bachelordag of kom proefstuderen. Je kunt ook een dag meelopen met een student.

Open dagen en contact

Wat is het verschil tussen Informatiekunde, Informatica en Kunstmatige intelligentie?

Twijfel je nog of je Informatiekunde, Informatica of Kunstmatige intelligentie wil studeren, of vraag je je af wat het verschil is tussen deze opleidingen? In het onderstaande overzicht leggen we het uit.

Klik op afbeelding om te vergroten
Download als pdf
Kunstmatige intelligentie
Degree programme BSc Kunstmatige intelligentie
Type Regular study programme
Mode Full-time
Credits 180 ECTS, 36 months
Language of instruction Dutch
Starts in September
CROHO code 56981