For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Vanaf oktober is het mogelijk om je aan te melden voor een masterprogramma in de Geesteswetenschappen bij de UvA. Al onze masterprogramma's starten in september.

Deadline

De aanmelddeadline voor deze selectieve master is 1 maart 2024, 23.59 uur.

Meld je aan in Studielink vóór 23 februari, 23.59 uur; zie stap 3.

Inschrijfproces

 • 1. Check de toelatingseisen

  Het duale masterprogramma Documentaire en fictie is toegankelijk voor kandidaten met:

  • een universitair bachelordiploma Mediastudies van de UvA of een gelijkwaardig, erkend bachelordiploma van een andere universiteit.

  Met een ander universitair bachelordiploma kun je je eveneens voor de master aanmelden, mits uit de invulling van de bachelor een aantoonbare interesse voor en affiniteit met documentaire- en fictiefilms en -series blijkt, ter beoordeling van de toelatingscommissie. Doorgaans zal ten minste 30 EC aan relevante vakken op het gebied van media en cultuur moeten zijn behaald.

  Pre-master

  Als je niet direct voldoet aan bovenstaande toelatingseisen, bijvoorbeeld als je een relevant hbo-diploma hebt of een universitaire bachelor die niet direct toegang biedt, dan zou je mogelijk je deficiënties kunnen wegwerken door de pre-master Media Studies te volgen. De toelatingscommissie beoordeelt of je vooropleiding voldoende aansluit om toegelaten te worden tot de (pre-)master. Toelating tot het (pre-)masterprogramma is niet gegarandeerd.

  Selectieprocedure

  Vanwege het beperkte aantal beschikbare plaatsen geldt er een selectieprocedure. Je kunt jezelf onderscheiden door onder andere goede en relevante academische studieresultaten en een overtuigende en enthousiaste motivatie.

  Nederlandse taaleis

  Om met de master te kunnen starten, moet je voldoen aan de Nederlandse taaleis. Je voldoet hier automatisch aan met een havo-diploma (met ten minste een 6.0 voor het vak Nederlands) of vwo-diploma, of als je een Nederlandstalige hbo- of universitaire bachelor hebt voltooid. Heb je een andere vooropleiding of ben je internationale student, dan dien je bewijs van Nederlandse taalvaardigheid in te dienen met je aanmelding in MyInfo. Op onderstaande pagina vind je de bewijzen die we accepteren.

 • 2. Check het collegegeld

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

 • 3. Schrijf je in voor de duale master Mediastudies via Studielink
 • 4. Meld je aan voor de master in MyInfo

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Hiermee krijg je toegang tot MyInfo, het aanmeldformulier waarin je je aanmelddocumenten kunt uploaden. 

  Zorg ervoor dat je in Studielink (stap 3) Documentaire en fictie hebt opgegeven als de track die je wilt volgen, en dat dit geselecteerd is als track in je MyInfo-aanmelding. Aanmeldingen voor selectieve programma's worden niet in behandeling genomen als deze als tweede track zijn opgegeven.

  Bereid je aanmelding goed voor en zorg dat je alle benodigde documenten klaar hebt staan. Je dient de onderstaande documenten te uploaden:

  • curriculum vitae;
  • bewijs van taalvaardigheid (indien van toepassing);
  • actuele cijferlijst, uitgegeven door je onderwijsinstelling (ben je UvA-student, dan is een printscreen uit SIS voldoende);
  • diploma (indien behaald)* of een lijst van vakken die je nog moet behalen;
  • vertaling van je diploma en cijferlijst (indien niet Nederlands, Engels, Duits of Frans);
  • ingevuld motivatieformulier (PDF).

  Voor dit programma zijn geen aanvullende programma-specifieke documenten vereist. Alleen bovengenoemde documenten zullen door de toelatingscommissie in overweging worden genomen. 

  *Let op: Als je je diploma nog niet hebt behaald maar wel in het bezit bent van alle andere overige aanmelddocumenten, dan kun je je aanmelding indienen - zolang je maar vóór 1 september je bachelordiploma behaalt.

  Dien je aanmelding in vóór de aanmelddeadline die op jou van toepassing is. Aanmeldingen die na de deadline worden ingediend, zullen niet in behandeling worden genomen. We adviseren je om je aanmelding inclusief aanmelddocumenten zo vroeg mogelijk in te dienen, en niet te wachten tot de deadline. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe eerder we je kunnen informeren over je toelating.

Na je aanmelding

Naar aanleiding van de aanmelddossiers nodigt de toelatingscommissie kandidaten uit voor een sollicitatiegesprek. Bij dit gesprek zijn ook de betrokken dagbladen, persbureaus, omroepen en productiebedrijven vertegenwoordigd.

Als je wordt toegelaten, ontvang je een besluit van (voorwaardelijke) toelating. Om verder te gaan met je inschrijving moet je dit aanbod zo snel mogelijk accepteren. Lees meer over de stappen die je moet nemen na voorwaardelijke toelating op de website van de Graduate School of Humanities:

Veelgestelde vragen
 • Over welke kennis en kwaliteiten moet ik beschikken?

  Als student van deze master wordt van je verwacht dat je relevante kennis hebt en beschikt over specifieke vaardigheden:

  • Je hebt basiskennis van de analyse van films en televisiedrama, narratologie en van het repertoire aan (Nederlandse) documentaires en fictiefilms en -series.
  • Je hebt een grote interesse in, en aantoonbare repertoirekennis van uiteenlopende documentaire- en fictiefilms en -series;
  • Je hebt een grote affiniteit met audio visual storytelling, en de nieuwsgierigheid om experimenten op dit vlak te onderzoeken;
  • Je bent geïnteresseerd in actuele culturele en maatschappelijke onderwerpen en hun vertaling naar artistieke mediaproducten;
  • Je beschikt over academische kennis van geschiedenis, theorieën en analysemethoden op het gebied van media en cultuur;
  • Je hebt de bereidheid en de nieuwsgierigheid om je te verdiepen in academisch onderzoek en in praktische vaardigheden op het gebied van film- en televisiedramaturgie, research en redactie.
 • Kan ik me voor meer dan één masterprogramma aanmelden?

  Ja, je kunt je voor maximaal vier masterprogramma's aanmelden. Sommige masteropleidingen bieden verschillende tracks aan. Binnen dezelfde master kun je je voor maximaal twee tracks aanmelden. Als je dat wilt, dan kun je een tweede track selecteren in het aanmeldformulier in MyInfo. Houd er rekening mee dat we eerst je eerste keuze in behandeling nemen. We kijken alleen naar de tweede track als je niet (voorwaardelijk) wordt toegelaten tot de eerste track. Als je voorwaardelijk wordt toegelaten tot de eerste track, komt de aanmelding voor de tweede track te vervallen. 

  Het is niet mogelijk om een selectieve track als tweede keuze te selecteren. Als je geïnteresseerd bent in een selectieve track, moet je die als eerste keuze selecteren. 

 • Kan ik me aanmelden voordat ik mijn bachelordiploma heb behaald?

  Ja, dat kan. Veel studenten die zich aanmelden voor een master hebben hun vooropleiding nog niet afgerond. Als dit voor jou geldt, kun je je actuele cijferlijst en een lijst van vakken die je nog moet behalen uploaden.