For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.

Biedt toegang tot:

Gezondheidsrecht

Programma en inschrijving
 • Inhoud en opbouw schakeltraject

  Generiek deel

  De vakken van het eerste deel van het schakeltraject (vanaf 2024-2025: 30 EC) zijn voor alle schakeltrajecten dezelfde. Dit generieke deel start in blok 1 van het eerste semester en loopt door tot en met blok 4 (eerste blok van het tweede semester).

  Masterspecifieke deel

  Naast het generieke deel bestaat het schakeltraject uit een masterspecifiek deel van 24 EC. Dit bestaat uit verplichte vakken en soms uit keuzevakken. Bij voltijd studeren kan het totale schakeltraject (van minimaal 54 EC en maximaal 60 EC) binnen één studiejaar worden afgerond, behalve bij de master Privaatrecht.

  Inhoud studieprogramma

  Vanwege curriculumwijzigingen in onze bachelorprogramma’s zijn er de komende jaren een aantal wijzigingen in de schakelprogramma’s. Bekijk de opbouw van de schakelprogramma’s voor studiejaar 2024-2025 en 2025-2026.

 • Wijzigingen schakelprogramma per 2024-2025

  Het is niet mogelijk om in februari met een schakelprogramma te starten. De inleidende vakken in het programma worden alleen in het eerste semester (vanaf september) aangeboden en de verdiepende vakken voornamelijk in het tweede semester (vanaf februari), waardoor een start in februari leidt tot een niet studeerbaar programma.

  De wijzigingen in de schakelprogramma’s vind je in de pdf die je hierboven kunt downloaden. Hieronder een beknopt overzicht van de wijzigingen in de verplichte delen per programma in 2024-2025:

  • Generiek: Aansprakelijkheidsrecht vervalt bij het verplichte deel: dit wordt Verbintenissenrecht. 
  • International and European Law: Studenten volgen nu ook het vak Europees recht
  • Privaatrecht – track commerciële rechtspraktijk: Studenten kunnen geen Contractenrecht  volgen, maar volgen wel: Ondernemingsrecht, Goederenrecht, Insolventierecht en zekerheid en Schade en recht.
  • Privaatrecht – track privaatrechtelijke rechtspraktijk: Studenten kunnen geen Contractenrecht  volgen, maar volgen wel: Ondernemingsrecht, Goederenrecht en Schade en recht.
  • Fiscaal recht: Studenten volgen nu ook de vakken Europees recht en Belastingheffing particulieren óf Belastingheffing ondernemers volgen (tot en met studiejaar 2024-2025 Inleiding belastingheffing ondernemers).
  • Arbeidsrecht: Studenten kunnen geen Contractenrecht  volgen en volgen dus 3 van de 4 hierna genoemde vakken: Insolventierecht en zekerheid, Europees Recht, Ondernemingsrecht en Privaatrecht.

  Vragen?

  Heb je vragen over de wijzigingen in het studieprogramma ten opzichte van jouw schakeltraject, neem dan contact op met de studieadviseur.

 • Studeerbaarheid schakeltraject

  Een schakeltraject is niet hetzelfde als een gewoon bachelor- of masterprogramma. Het is een selectie van vakken die ook onderdeel uitmaken van de bachelor Rechtsgeleerdheid. Daardoor is een perfecte studeerbaarheid niet altijd gegarandeerd. Soms kunnen hoorcolleges van bepaalde vakken samenvallen en in een uitzonderlijk geval kan dit zelfs het geval zijn met tentamens. Je moet dan voor een van de vakken uitwijken naar de herkansing. Houd hier rekening mee; van schakelstudenten wordt behoorlijk wat zelfredzaamheid verwacht.

 • Inschrijven voor het schakelprogramma

  Doorloop alle onderstaande stappen om je in te schrijven voor het schakelprogramma.

  Schrijf je in via Studielink
   

  • Schrijf je voor  1 juni in via Studielink voor de opleiding: Bachelor Rechtsgeleerdheid – Schakelprogramma. Vervolgens kies je in Studielink voor het ‘WO schakelprogramma’.
  • Om het schakelprogramma te kunnen volgen, moet je ingeschreven staan als schakelstudent bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, óók als je al aan de UvA staat ingeschreven voor een andere opleiding, of als je nog bezig bent met een WO-bachelor aan een andere universiteit. Je kunt het schakelprogramma niet volgen via een bijvakinschrijving. Vakken uit het schakelprogramma kun je volgen op het moment dat je 120 EC van je WO-bachelor hebt behaald.

  Vul het intakeformulier in

  • Vul het Intakeformulier schakelprogramma's FdR in. In het intakeformulier wordt onder andere gevraagd welke vakken je gaat volgen. Let op:  je vult het formulier in voor het gehele academische jaar. Oftewel, geef in één keer alle vakken door die je dit jaar gaat volgen. Hierop volgend wordt het door jou te betalen bedrag berekend. Weet je nu al dat je het schakelprogramma niet in 1 jaar afrondt, geef dan alleen de vakken aan die je dit jaar gaat volgen. Zodra jij je herinschrijft, zullen we contact met je opnemen over de vakken die je gaat volgen in het tweede jaar, zodat we dan opnieuw je collegegeld kunnen berekenen. 
  • Zodra je het intakeformulier hebt ingevuld en je toelaatbaar bent bevonden, geeft de Faculteit der Rechtsgeleerdheid de toestemming voor je inschrijving als schakelstudent door aan de centrale studentenadministratie van de UvA. Je krijgt hierover bericht. 

  Betaal het collegegeld 

  In studiejaar 2024-2025 betaal je een vergoeding van €42,17 per EC met een maximum van €2530,-. Dit komt overeen met de maximumbijdrage die universiteiten voor een schakeltraject mogen vragen. Binnen het schakelprogramma mag je tot maximaal 60 EC, en maximaal 2 jaar, tegen dit gereduceerde tarief studeren. Aan het eind van het betreffende studiejaar vindt géén restitutie plaats van niet gevolgde en/of niet behaalde vakken. 

  Wanneer hoef je niet te betalen?
   

  • Je bent UvA-student: Betaal je al collegegeld (wat gelijk aan of hoger is dan jouw schakelvergoeding) aan de UvA, dan zijn er geen extra kosten verbonden aan het volgen van de schakelvakken. 
  • Je studeert aan een andere universiteit: Volg je een opleiding bij een andere instelling waarvoor het wettelijk collegegeld geldt? Dan kun je met een Bewijs Betaald Collegegeld betalen. 

  In beide gevallen moet je ook rekening houden met kosten voor het studiemateriaal (boeken en readers). 

  Meer over collegegeld betalen

  Meld je aan voor vakken

  Je moet je zelf aanmelden voor de vakken die wilt gaan volgen. Je kunt je voor maximaal 60 EC aan vakken aanmelden. Je aanmelding wordt hierop gecontroleerd.  

  Kijk wanneer je je moet aanmelden (dit is een vaste periode in het jaar) en hoe de vakaanmelding werkt. 

  Let op: om je aan te kunnen melden voor vakken uit het schakelprogramma, moet je ingeschreven staan als schakelstudent aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. 

 • Toelating tot de master

  Als je je universitaire bachelor- of masterdiploma hebt gehaald en alle vakken van het schakeltraject met succes hebt afgerond, kun je worden toegelaten tot de masteropleiding. Voor de Engelstalige masters is een zekere Engelse taalvaardigheid vereist. Meer informatie vind je hierover op de website van de master zelfHet beste is om in september met een master te beginnen; bij sommige masters kan je ook per 1 februari instromen. Een succesvolle afronding van het schakelprogramma geeft in combinatie met een wo-bachelor in dat daaropvolgende studiejaar recht op toegang tot de desbetreffende master (of tot toelating van een selectieprocedure). Bij uitzondering kan dit recht op toelating maximaal één jaar worden uitgesteld. Neem hiervoor contact op met het Admissions Office.

  Naar het aanbod en de toelatingseisen van de rechtenmasters

Vragen?

Als je vragen hebt over schakelprogramma's neem dan contact op met de onderwijsbalie van de UvA Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Feiten & cijfers
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
54 EC, 12 maanden
Voertaal
Nederlands
Toelatingseisen
Wo-vooropleiding
Start
September
Locatie
Roeterseilandcampus